14.8 C
București
miercuri, 27 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaRusia: Exportul de grâu ar putea înregistra un nou record, o creștere...

Rusia: Exportul de grâu ar putea înregistra un nou record, o creștere de până la 23%

Rusia anunță stocuri promițătoare de grâu din sezonul precedent, o estimare favorabilă a recoltei din acest sezon, iar analiștii ruși prezintă estimări optimiste ale exporturilor: acestea ar putea fi cu 23% mai mari decât media ultimilor ani.

Potrivit Rosstat (Serviciul Federal de Stat de Statistică din Rusia), până la 1 mai, stocurile de grâu din organizațiile agricole rusești se ridicau la 12 milioane de tone, cifrele de anul acesta fiind de două ori mai mari decât media din ultimii cinci ani.

Stocurile au crescut în urma unei recolte record și a exporturilor relativ lente la începutul sezonului. Stocurile de grâu din regiunea Volga, care sunt estimate la 2,7 milioane de tone, adică cu 108% mai mari decât cu un an în urmă, depășesc cel mai mult indicatorii de anul trecut.

Stocurile de grâu din partea centrală a Rusiei sunt estimate la 3,9 milioane de tone, ceea ce este cu 95% mai mare decât anul trecut. Stocurile de grâu din Sud sunt de 2,9 milioane de tone – cu 45% mai mult decât anul trecut.

Centrul Analitic rusesc „SovEcon” se așteaptă la valori record ale exporturilor de grâu rusesc în acest sezon: acesta ar putea atinge 44,5 milioane de tone, cu 23% mai mult decât media multianuală, se menționează în analiza SovEcon.

În același timp, analiștii remarcă faptul că volumele de export de grâu în sezonul 2022/23 au fost restrânse din cauza taxelor înalte pentru nave, întărirea rublei și taxelor de export.

Fermierii ruși se așteaptă la creșterea prețului grâului, în contextul în care a fost schimbat modul de calcul al taxelor de export. Pe de altă parte, oficialii nu susțin această idee, indicând drept argument stocurile și estimările privind noua recoltă, notează Agroinvestor.ru.

Noile taxe de export pentru cereale, care vor fi calculate pe baza prețului limită ajustat, vor fi publicate pe 2 iunie și vor intra în vigoare pe 7 iunie.

La moment, Rusia oferă unele dintre cele mai bune oferte de preț în Bazinul Mării Negre, iar originea rusească este cea care influențează prețurile în regiune.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Analiză: Preţurile mondiale la zahăr vor înregistra creșteri de 20% în 2024

Preţurile la zahăr brut sunt aşteptate să înregistreze un...
‹ adv ›

Cotaţiile pentru grâul european au atins noi minime istorice

Cotaţiile futures la grâu pe bursa Euronext au coborât joi la noi minime istorice, în contextul în care declinul...

Piața mondială agricolă: Cum s-a încheiat săptămâna pe piața cerealelor

Prețul cerealelor au încheiat săptămâna cu o nouă scădere pe Euronext, în condițiile în care euro s-a întărit în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole