5.1 C
București
vineri, 29 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRusia a ridicat cea mai mare parte a restricţiilor la exporturile de...

Rusia a ridicat cea mai mare parte a restricţiilor la exporturile de motorină

Guvernul de la Moscova a anunţat vineri că a ridicat embargoul referitor la exporturile de motorină livrate prin conducte petroliere spre porturi, eliminând practic cea mai mare parte a restricţiilor introduse la data de 21 septembrie, relatează Reuters.

În schimb, restricţiile referitoare la exporturile de benzină rămân în vigoare.

Motorina este cel mai important produs petrolier exportat de Rusia, cu livrări de aproximativ 35 de milioane de tone anul trecut, din care aproape trei sferturi au fost livrate via conducte petroliere. De asemenea, în anul 2022, Rusia a exportat şi 4,8 milioane de tone de benzină.

„Guvernul a ridicat restricţiile la exporturile de motorină livrată către porturi prin conducte, cu condiţia ca producătorul să livreze pe piaţa internă cel puţin 50% din producţia sa de motorină”, a informat Executivul de la Moscova într-un comunicat de presă.

‹ adv ›

Restricţiile la exporturile de carburanţi anunţate de Rusia, care este cel mai mare exportator mondial de carburanţi, devansând SUA, au dus la creşterea preţurilor globale şi au forţat unii cumpărători să caute surse alternative de aprovizionare cu benzină şi motorină.

După ce Uniunea Europeană a interzis importurile de carburanţi din Rusia, ca urmare a acţiunilor Moscovei în Ucraina, Rusia şi-a redirecţionat exporturile de carburanţi spre Brazilia, Turcia, mai multe state din nordul şi vestul Africii precum şi state din Golful Persic.

Chiar dacă este unul dintre cei mai mari producători mondiali de petrol, Rusia s-a confruntat în ultimele luni cu probleme în aprovizionarea cu benzină şi motorină deoarece preţurile mai mari la export a făcut mai avantajoasă vânzarea peste hotare a producţiei pentru companiile ruseşti de rafinare.

Tot vineri, Guvernul de la Moscova a majorat accizele la exportul de carburanţi pentru revânzătorii care nu produc carburanţi, de la 20.000 până la 50.000 de ruble (495 de dolari) pe tonă, şi a reintrodus subvenţii pentru rafinării începând cu data de 1 octombrie.

„Guvernul vrea să contracareze încercările revânzătorilor de a achiziţiona carburanţi în avans pentru a îi exporta ulterior, după ridicarea restricţiilor”, a precizat Executivul de la Moscova. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Lipsa de trestie de zahăr, o nouă dovadă a crizei prin care trece sectorul agricol din Cuba

Cuba, ţară care odată producea a milioane de tone...
‹ adv ›

APIA a acordat plăți de 1,28 miliarde de euro pentru sprijinul agricultorilor în 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în cadrul Campaniei de plată în avans aferentă  anului...

CATA – noua comunitate pentru tinerii antreprenori din agricultură

Prima platformă dedicată tinerilor antreprenori în agricultură, CATA - Comunitatea Antreprenorilor Tineri din Agricultură va oferi suport şi mentorat...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole