6.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticolePlantarea răsadului de roșii în câmp deschis, solarii, seră

Plantarea răsadului de roșii în câmp deschis, solarii, seră

Pentru a obține o recoltă bună de roșii, trebuie să aveți grijă de plantă, nu numai în perioada producerii răsadurilor, ci și după plantarea roșiilor în seră sau câmp deschis.

Temperatura la care se plantează răsadul de roșii

Înainte de a planta răsadul de roșii, trebuie să selectați plantele cele mai bune, cu un sistem radicular puternic și aspect sănătos al întregii plante. Plantarea se efectuează după-amiază târziu sau pe timp înnorat.

Răsadul se plantează atunci când temperatura solului la adâncimea de încorporare a plantei este de 10-15°C (pentru a măsura temperatura, puteți lua un termometru obișnuit și îl puteți introduce în sol).

‹ adv ›

La o temperatură mai mică a solului, răsadurile nu vor prinde rădăcini și, dacă solul se răcește până la 2°C, plantele vor muri.

Citește și despre Piciorușul negru – boala fatală pentru răsad.

Perioada plantării răsadului de roșii

Ținând cont de condițiiile vremii, pentru plantarea răsadurilor de roșii în solar perioada optimă este 1-15 mai. Roșiile pot fi plantate în teren protejat în perioada 20-31 mai și în teren deschis – 10-20 iunie.

Important să analizați temperatura solului și să treceți peste riscul înghețurilor.

La ce vârstă se plantează răsadul, zile:

  • Soiuri de maturare timpurie 40-50 de zile;
  • Soiuri de maturare medie 55-60 de zile;
  • Soiuri de maturare târzie 70 de zile.

Desigur, aceste cifre nu sunt exacte, depinde mult de condițiile în care răsadurile au fost crescute. În orice caz, fiți atenți la aspectul plantelor.

Răsadurile de roșii, pregătite pentru plantare într-un loc permanent, ar trebui să aibă 25-35 cm înălțime, un sistem radicular bine dezvoltat și 8-10 frunze adevărate.

Cum pregătim solul pentru plantarea roșiilor

Buni premergători pentru roșii (culturi semănate în anul precedent) sunt: varză, castraveți, morcovi, ceapă, leguminoase. Nu este recomandat să plantați roșiile după culturile din familia Solanaceae: cartofi, vinete, piper și, rețineți, – roșii.

De aceea, locul de plantare a roșiilor trebuie schimbat în fiecare sezon, readucând legumele în parcela anterioară nu mai devreme de 3-4 ani după plantare.

Dacă acest lucru nu este posibil, atunci se recomandă înlocuirea solului în fiecare an. Pregătirea solului se efectuează în 5 etape:

  • aplicarea nisipului pe soluri grele, umede (se efectuează în toamnă administrându-se 1 găleată de nisip pe 1 metru pătrat);
  • reducerea acidității solului la necesitate – pentru aceasta, în timpul lucrărilor de toamnă sau de primăvară, pulberea de var este introdusă în sol în cantitate de 0,5-0,8 kg pe 1 metru pătrat;
  • dezinfecția (primăvara solul este tratat cu o soluție fierbinte (70-80⁰C) de sulfat de cupru la o normă de 1 litru la 1 mp);
  • introducerea îngrășămintelor organice (atunci când lucrați solul, adăugați humus sau compost putrezit la o rată de 3-7 kg pe 1 metru pătrat);
  • introducerea îngrășămintelor minerale – efectuată în timpul primăverii a solului la o adâncime de 15-20 cm (vezi tabelul).

Plantarea răsadurilor de roșii în sol

Înainte de plantare, trebuie să formați biloane (dimensiuni optime: lățime 100-120 cm, înălțime 15-20 cm) și să faceți găuri la o distanță de 35-45 cm pe rând și 55-75 cm între rânduri.

Când stratul este deja pregătit, acțiunile suplimentare depind de recipientul în care a crescut răsadurile. Dacă a fost crescut în substraturi cu turbă sau un pahar din hârtie, atunci răsadul este coborât în ​​gaură fără a-l scoate din ea.

Din alte recipiente, bucata de sol cu planta trebuie îndepărtată cu grijă cu o spatulă sau alte instrumente (un carton sau o cană de plastic poate fi tăiată cu foarfeca).

Cu 1-1,5 ore înainte de plantare, răsadurile trebuie udate, iar apoi să fie scoase corespunzător, astfel încât bucata de pământ să nu se sfărâme în timpul transplantului și rădăcinile să nu fie deteriorate.

Răsadurile sunt așezate vertical în găuri și acoperite cu sol fertil până la copileț sau prima pereche de frunze adevărate. Apoi, pământul este tasat cu mâinile cu grijă și udat.

Este important să nu uitați să puneți suport (de 50-80 cm înălțime) pentru a lega plantele de ele în ziua a 12-a după plantare, mai ale răsadul înalt. 

Plantarea răsadurilor de roșii în solarii, seră

Pentru cultivarea roșiilor în teren protejat, se pregătește un amestec de sol (2 părți), turbă (1 parte), rumeguș (1 parte) și humus (1 parte).

În general, în ceea ce privește tehnologia de pregătire a solului și procesul de plantare, această procedură nu are diferențe deosebite față de lucrul în teren deschis.

Doar că după plantarea în teren protejat e necesar de a controla regimul de temperatură și de aerisire, pentru a nu fi prea umed solul, mai ales în perioada de înflorire.

Alte sfaturi la plantarea răsadului de legume găsești pe acest link.

Udarea și hrănirea roșiilor după plantare

După plantare în sol sau seră timp de 5-10 zile e mai bine să nu fie udate. Apoi, roșiile sunt udate aproximativ o dată pe săptămână, cheltuind 3-5 litri de apă pentru fiecare plantă. Dacă vremea este uscată, plantele sunt udate mai des.

În timpul creșterii fructelor, este important să vă asigurați că solul este mereu suficient de umed. Pentru aceasta puteți mulci plantele, de exemplu utilizând compost, paie, rumeguș.

Odată cu începutul maturării roșiilor, udarea soiurilor cu creștere redusă trebuie redusă, iar pentru cele cu creștere înaltă intensificată. După fiecare udare, trebuie să afânați solul și să îndepărtați buruienile.

Roșiile sunt udate exclusiv la rădăcină, deoarece irigarea prin stropire duce la boli ale plantelor, precum și la întârzierea maturării fructelor. Udarea se efectuează în a doua parte a zilei, pentru ca evaporarea să fie mai mică.

Prima hrănire a roșiilor se efectuează la 10 zile după plantare. Plantele sunt udate cu un amestec de bălegar de vaci diluat și nitrofoscă (0,5 litri și 15 ml din la 10 litri de apă) cu o rată de 0,5 litri de soluție per plantă.

A doua hrănire se efectuează la 20 de zile după prima. De data aceasta, se prepară o altă soluție: 0,4 kg gunoi de păsări, 1 lingură de superfosfat și 1 linguriță de sulfat de potasiu la 10 litri de apă (1 litru de amestec se toarnă sub fiecare tufă).

A treia hrănire se efectuează după alte 10-14 zile (15 g de nitrofoscă și 15 ml de humat de potasiu la 10 l de apă, consum – 5 l la 1 mp). Și după alte 2 săptămâni, roșiile sunt udate cu o soluție în care se adaugă superfosfat (1 lingură la 10 litri de apă) la o rată de 1 găleată pe 1 mp.

Important! Udați bine plantele înainte de fiecare hrănire pentru a nu le arde rădăcinile. Roșiile după plantarea în sol trebuie, de asemenea, să fie hrănite foliar (prin frunze).

De 3-4 ori pe sezon roșiile sunt pulverizate cu această soluție: 15 g uree și 1 g permanganat de potasiu la 10 litri de apă (această cantitate este suficientă pentru 60-70 de plante).

În cazul secetei puteți pulveriza roșiile cu o soluție de acid boric: 1 linguriță de cristale de bor la 10 litri de apă. Pe lângă udare, se recomandă hrănirea foliară seara pe timp secetos.

Cum se salvează plantele de roșii dacă au fost afectate de îngheț

Dacă se întâmplă așa că, în ciuda îngrijirii atente, nu disperați. Există două metode pentru a reduce impactul înghețului:

Opțiunea 1. Radicală

Trebuie tăiată tulpina afectată cu foarfece de grădină. Sarcina este să păstrezi rădăcinile plantelor și să le împiedici să-și irosească energia pe „vârfurile” moarte.

La sfârșitul procedurii, se recomandă hrănirea plantelor de roșii cu uree și învelirea lor în folie. Dacă totul se face corect, după un timp rădăcinile vor începe să dea lăstari noi și sănătoși.

Opțiunea 2. Umană

A doua opțiune este „dezghețarea” treptată a plantelor. Pentru a face acest lucru, în zori, răsadurile sunt pulverizate cu apă rece.

Important! Imediat după pulverizare, răsadurile trebuie să fie „ascunse” de razele soarelui, deoarece supraviețuirea roșiilor va depinde în principal de cât de etapizat va fi procesul de restabilire.

Pentru a ajuta plantele să se refacă, hrănirea nu trebuie neglijată. Este necesar să se dilueze 15 g de uree în 10 litri de apă și să se aplice la rădăcini. Următorul pas (după 3 zile), roșiile sunt fertilizate cu humus, gunoi de grajd. Dacă este necesar, se efectuează tratamentul cu stimulatori de creștere.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum se utilizează fungicidele pe bază de microorganisme

Metodele de aplicare a fungicidelor pe bază de microorganisme...
‹ adv ›

De ce inflorescențele la conopidă devin brune

Conopida este o legumă apreciată, însă cultivarea acesteia poate veni cu provocări specifice. În acest articol discutăm despre principalele...

Cum fertilizăm solul toamna înainte de cartof

Toamna este cel mai bun moment pentru a investi în viitoarea cultură de cartofi: semănând îngrășăminte verzi sau aplicând...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole