20.7 C
București
marți, 22 iunie, 2021

-

HomepageArticoleViespea neagră a prunului – motivul căderii fructelor

Viespea neagră a prunului – motivul căderii fructelor

Viespea neagră a prunului (Hoplocampa minuta) face parte din viespile fierestrău care produc daune importante în cultura de prun.

Viespea neagră este răspândită în mai multe țări, poducând pagube importante în cultură inclusiv la noi. Fiind monofagă, aceasta atacă doar specia prun.

Cum recunoaștem dăunătorul?

Viespea neagră a prunului are corpul de culoare neagră, tegument lucios. Lungimea corpului este de aproximativ 4-5 mm. Aripile sunt transparente, cu marginea fumurie.

Dimensiuni mai mari au larvele – 6-10 mm, numite omizi false, care au capul brun, iar corpul alb pal. Puteți deosebi larva de alți dăunători strivind-o, în acest caz aceasta va mirosi a ploșniță (miros de benzaldehidă).

Larva iernează în sol la adâncimea de până la 10 cm, învelită într-un cocon care o protejează. Locul de iernare este sub coroana pomilor.

Apariția adulților are loc în luna aprilie

Viespile se înperechează peste câteva zile după apariție (orientativ 3-4), iar peste 2-3 zile deja depun ponta – câte 1-2 ouă în fiecare floare.

Specialiștii susțin că o femelă poate depune până la 60 (unele surse indică 70) de ouă.

Peste 5-12 zile, în dependență de timp, apar larvele care produc daune importante prin pătrundere în fruct și hrănirea cu sâmburii moi din acesta.

O larvă poate distruge câteva fructe!

De ce cad fructele la prun

Precum am menționat, larvele pătrund în fructe și consumă sâmburii. Ulterior, după ce sâmburii devin tari, greu de consumat, rod galerii în pulpa fructelor.

Atacul poate fi recunoscut prin prezența excrementelor în fructe, căderea prematură a fructelor.

Astfel, dăunătorul se numără printre unul din motivele căderii fructelor la prun.

Important! Dacă cultura nu este îngrijită, viespea neagră a prunului poate distruge până la 90% din recoltă.

Măsuri de prevenire a atacului

Pentru a reduce impactul dăunătorului se recomandă realizarea lucrării solului în jurul coroanei pomului pentru a combate stadiul hibernant – larva.

Strângerea urgentă și distrugerea fructelor atacate, până în momentul în care larvele au părăsit fructele.

Măsuri de combatere, când se fac tratamentele

Monitorizarea zborului: Monitorizarea zborului se face cu 2–3 capcane lipicioase albe per hectar în timpul înfloririi. Pragul economic de dăunare este de 80–100 viespi, în funcție de intensitatea de înflorire și fructificare a soiului.

Verificarea depunerii de ouă în perioada căderii petalelor: evaluarea riscului daunelor pe baza datelor privind intensitatea înfloririi și a gradului de infestare din anul precedent.

În cazul unei înfloriri foarte intense și a unui nivel scăzut de zbor al viespilor, combaterea nu este necesară.

Este posibilă o invazie bruscă, puternică (chiar și fără infestări în anul precedent), ceea ce poate duce la o
pierdere totală a recoltei.

Ținând cont de faptul că insectele adulte, în dependență de condiții, apar în lunile aprilie-mai, perioada ce coincide cu fazele fenologice după căderea petalelor și legarea fructelor (BBCH 67, BBCH 71), primul tratament se realizează la sfârșitul înfloritului, BBCH 69 (atunci când toate petalele s-au scuturat).

Combatere cu produse ecologice:

Instalarea capcanelor în livezi începând cu faza începutul înfloririi până la sfârșitul înfloritului. În fenofaza de cădere a petalelor, tratamentul se face cu produse pe bază de quassia (0,2%, 3–4 l per ha). Alți producători mai utilizează insecticidul spinosad 240g/l.

Tratamente cu produse de sinteză chimică:

În țară sunt omologate produse pe bază de zeta-cipermetrin (100 g/l), cum ar fi Fury 10 EW. Producătorii din România mai aplică produse cum ar fi Decis 25 WG (250 g/kg), Movento 100 SC (spirotetramat 100 g/l).

Important! Solicitați acordul unui specialist la alegerea produsului pentru realizarea tratamentelor, verificați dacă acestea sunt omologate pentru combaterea dăunătorului.

Respectați obligatoriu toate instrucțiunile de pe etichetă, modul de preparare a soluției de lucru, norma de consum recomandată.

Nu utilizați un produs fără a citi instrucțiunile de pe etichetă. Anunțați apicultorii din zonă despre realizarea tratamentelor, indicând ora și ziua în care vor fi făcute pulverizările.

Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

PRIAevents organizează Gala Fermierilor Români din Banat

PRIAevents organizează marţi Gala Fermierilor Români din Banat, un eveniment naţional ce va avea loc on-site, la Timişoara, la...
- adv -spot_img

Tratamente cu iod și lapte la legume pentru recolte bogate

Tratamentele realizate cu iod și lapte la legume au un efect bun de combatere a bolilor, dar și îmbunătățesc...

Cetoza sau de ce vacile slăbesc brusc după fătare

Pentru a satisface cerințele producției de lapte, vaca se poate baza pe două surse de nutrienți – aportul de...

Noi pe Facebook

De citit

Instabilitate atmosferică şi disconfort termic în aproape toată ţara, până vineri seara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni, o informare...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției