Varooza la albine este cauzată de acarianul parazit Varroa jacobsoni care astăzi este răspândit în toată lumea și constituie una dintre cele mai mari probleme ale apiculturii.
Varooza – simptome ce denotă prezența
Vara târziu și toamna, în fața stupului, se târăsc albine și trântori malformați, cu un abdomen mai scurt și aripi atrofiate.
Pe albine se găsesc paraziți mici de culoare brun-roșcați.
Putem observa că albinele sunt mult mai agitate decât de obicei. Albinele nu rămân pe faguri, ele nu-și pot găsi locul, adesea coloniile părăsesc stupul și foarte puține albine rămân și mișună împreună cu matca pe fagure.
Spre deosebire de alte boli, rareori sunt găsite albine moarte.
Reproducerea acarianului Varroa
Cu puțin timp înainte de căpăcire, acarianul pătrunde în celula de puiet, avansând spre fundul celulei, între peretele celular și larvă. Acolo se fixează și rămâne nemișcat în lăptișor. De îndată ce celula este căpacită și lăptișorul consumat, acarianul se poate iar mișca liber.
El consumă, deja, în scurt timp, sângele puietului. După 60 de ore se depune primul ou, iar următoarele în interval de circa 30 de ore. Din ouă se dezvoltă o larvă care trece prin două stadii (proto și deutonimfă) până la acarianul adult.
Din primul ou se naște un mascul, iar din restul ouălor, femele. Au timp de dezvoltare de la 6 până la 7 zile. Totuși, nu toți acarienii pătrunși în celulele de puiet se și pot înmulți.
În puietul albinei Apis Mellifera, 20% dintre acarieni nu depun ouă. Acest procent variază în funcție de rasa de albine, de diverse condiții climatice, de anotimp și gradul de infestare a celulei.
Din această prezentare, reiese clar dificultatea de a oferi informații general valabile despre dezvoltarea populației de acarieni Varroa.
Daune produse de Varroa
Albinele izolate sunt cu greu infestate de un singur acarian. Pierderea de sânge este de 0,1 mg în două ore, adică 0,5% din greutatea totală a albinei.
Vara, acarienii se află în puiet în proporție de 90%. În lunile iulie și august numărul acarienilor crește dramatic. În același timp, cantitatea de puiet scade astfel încât din ce în ce mai mulți acarieni se află în celulele de puiet, din ce în ce mai reduse la număr și, deci, din ce în ce mai atacate.
În aceasta perioada crește și numărul acarienilor pe albinele adulte. Colonia de albine a atins punctul critic și primele pagube devin vizibile. Albina vătămată nu mai este capabilă să alimenteze puietul cu suficient lăptișor.
Diagnosticul varroa
Vătămarea albinelor și coloniilor poate fi împiedicată numai prin recunoașterea timpurie a infestării. Acest lucru este valabil în cazul constatării primei infestări ca și pentru gradele ulterioare ale contaminării.
Citiți aici mai multe despre Cum să realizezi controlul acarianului Varroa la albine. În ce număr este periculos.
Tratamentul varoozei la albine
Toate substanțele cu efect terapeutic pot fi utilizate în același timp și pentru recunoașterea infestării cu acarieni. Precizia diagnosticului depinde de efectul medicamentelor respective.
În cazul majorității medicamentelor este de ajuns o singura doză sau o frecvență redusă de utilizare redusă, în comparație cu terapia propriu-zisă.
Acest fel de tratament de diagnoză va fi efectuat în principal pentru recunoașterea primului atac al parazitului, fiindcă mai târziu, oricum, majoritatea coloniilor vor trebui tratate.
Pe lângă tratamentul medicamentos, au mai apărut numeroase metode de diagnosticare care fac posibilă o recunoaștere ușoară a gradului de contaminare fără mijloace chimice.
Răspândirea varoozei de la colonie la colonie
Acarienii Varroa se răspândesc în împrejurimi prin albinele sau trântorii rătăciți ca și prin furtișag. Spre deosebire de majoritatea altor boli, acarienii Varroa reușesc sa modifice comportamentul albinelor în așa fel încât sprijină dezvoltarea lor.
Cercetările arată că albinele infestate de acarieni se rătăcesc de două ori mai frecvent decât cele din coloniile neinfestate.
Acest lucru explică de ce vara târziu, când populația de acarieni a atins dezvoltarea maximă, coloniile puternic infestate se golesc de albine, pe de altă parte și invazia acarienilor este maximă în acest anotimp.
Combaterea varoozei
Combaterea se poate face prin diverse căi. Cea mai simplă, dar și cea mai problematică este folosirea medicamentelor. Așa numitele materii naturale ca și procedeele biotehnice cer mai multă experiență și al șaselea simț, dar au avantajul că nu apar reziduuri în produsele apicole.
Adesea, însă, nu sunt suficiente pentru evitarea daunelor și trebuie combinate cu terapia medicamentoasă. De cele mai multe ori se folosesc medicamente pe bază de amitraz.
Citiți aici despre Metodele de tratament a acarianului Varroa.