2.9 C
București
vineri, 3 decembrie, 2021

-

HomepageArticoleTăieri la gutui: sfaturi utile și recomandări

Tăieri la gutui: sfaturi utile și recomandări

Gutuiul în plantaţie manifestă o creştere moderată, realizând coroane neregulate, care nu depăşesc înălţimea de 4-5 m. Pomii întră pe rod la anul 3-4 după plantare şi fructifică regulat.

Gutuiul rodeşte pe ramuri anuale lungi, măciulii şi coarne de melc. în primii ani fructificarea se realizează la toate soiurile pe ramuri anuale, iar ulterior, pe măciulii. Nu se contează obţinerea recoltei pe coarne de melc fiindcă potenţialul de rodire este redus şi fructele cad devreme.

Fiindcă gutuiul are o formă bazitonică mai potrivită se recomandă coroana natural ameliorată cu mare volum.

În timpul formării coroanei pentru echilibrarea verticală a coroanei, ramura de prelungire a axului central se scurtează mai slab comparativ cu cele ale şarpantelor.

Se corectează unghiul de ramificare a şarpantelor prin transferarea direcţiei lor de creştere pe o ramură orientată sub un unghi respectiv. Subşarpantele se proiectează bilateral altern exterioară pe şarpantă la o distanţă de 50-55 cm între ele.

Se suprimă lăstarii concurenţi, lacomi, cei orientaţi în interiorul coroanei şi care se află pe latura superioară a şarpantelor. Pentru normarea încărcăturii cu rod o parte din ramurile anuale de pe şarpante se scurtează la 3-4 muguri.

Pentru mărirea unghiului de ramificare al şarpantelor, ramura de prelungire a acestora se scurtează la un mugure exterior sau se transferă direcţia de creştere pe ramuri exterioare.

La pomii tineri circa 1/3 din ramurile anuale lungi se scurtează la 1/3 în vederea realizării unor măciulii viguroase şi normarea încărcăturii cu rod.

Pe această ramură în următorii 2-3 ani se scurtează măciuliile subţiri deasupra unui mugure vegetativ sau a unei măciulii viguroase. Măciuliile slabe de la vârf se înlătură prin scurtarea deasupra unei măciulii viguroase sau a unei ramuri lungi.

În perioada de mare producţie se aplică tăieri de reducţie a semischeletului ce stimulează formarea unor noi ramuri lungi fructifere.

Reînnoirea semischeletului se face deasupra unei măciulii viguroase ,ori la o ramificaţie laterală la lemn cu vârsta de 3-4 ani. Pe porţiunea rămasă se regenerează măciuliile epuizate şi cele mai îndepărtate de schelet sau semischelet.

Citește și cum se face Înființarea unei livezi de gutui. Cum îngrijim plantația și ce soiuri productive alege.

Agrobiznes
Totul despre agricultură, afaceri și oportunități de dezvoltare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Ministrul Agriculturii caută soluţii pentru problemele industriei de morărit şi panificaţie

Aplicarea unui regim de impozitare asemenea celui practicat în domeniul construcţiilor pentru salariaţii din sectorul morărit, panificaţie şi produse...
- adv -spot_img

Fătarea la vaci: de ce și cu cât aceasta poate întârzia

Crescătorii de bovine destul de des se plâng, că vacile lor întârzie cu fătarea. Este important să ne clarificăm...

APIA primește cereri pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor

Cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2022, avizate de Agenţia...

Noi pe Facebook

De citit

Grâul şi lactatele continuă să împingă în sus preţurile mondiale la alimente

Indicele global al preţurilor produselor alimentare şi-a continuat creşterea...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției