2.8 C
București
duminică, 5 decembrie, 2021

-

HomepageArticoleStudiu danez: Furnicile produc substanțe eficiente în combaterea bolilor la plante

Studiu danez: Furnicile produc substanțe eficiente în combaterea bolilor la plante

Bolile plantelor reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare pentru producția de alimente, mai ales că mai multe boli sunt rezistente la o serie de pesticide existente.

Potrivit unui studiu danez publicat în martie 2021, furnicile elimină compuși chimici care inhibă în mod eficient agenții patogeni ai plantelor, chiar și în cazul în care pesticidele actuale nu sunt eficiente.

Recent, s-a descoperit că furnica africană Tetraponera poartă pe corp compuși chimici care sunt capabili să omoare inclusiv bacteriile MRSA (stafilococ auriu) – bacterii de temut pentru că sunt rezistente la antibiotice cunoscute și deoarece sunt periculoase pentru oameni.

Cu toate acestea, plantele și, prin urmare, producțiile alimentare, sunt, de asemenea, amenințate de boli rezistente. Prin urmare, plantele pot beneficia și de compușii produși de furnici pentru a se proteja.

Potrivit studiului publicat în „Journal of Applied Ecology” un număr surprinzător de mare de compuși chimici secretați de glandele furnicilor și bacterii utile ce trăiesc pe acestea sunt capabili să omoare agenți patogeni importanți ai plantelor.

Prin urmare, cercetătorii din spatele studiului sugerează că putem utiliza furnici și apărarea lor naturală pentru a asigura protecția plantelor agricole.

Toate speciile de furnici testate conțineau substanțe chimice antagonice și 10 din cele 12 examinate au avut un efect negativ global asupra microorganismelor și au demonstrat un efect dăunător mai mare asupra agenților patogeni ai plantelor în comparație cu alte microorganisme.

22 de secreții ale furnicilor și 30 de bacterii inhibă 20 și respectiv 10 agenți patogeni ai plantelor, inclusiv boli periculoase care au reușit să dezvolte tulpini rezistente.

Studiile arată că 13 specii de furnici pot controla 14 boli produse de ciuperci și bacterii la 12 specii de plante, inclusiv unele substanțe având efect negativ asupra rapănului mărului.

Surse de antibiotice pentru plante ce pot fi obținute din secrețiile și bacteriile furnicilor

Mai multe rezultate ale studiului sunt disponibile pe acest link.

Sursa foto: amazing.zone

Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

APIA primește cereri pentru reducerea accizei la motorină pentru anul 2022

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în cursul lunii decembrie 2021  se depun Cererile de...
- adv -spot_img

Cum alegem păsările, care vor fi productive și iarna

Înainte de perioada rece este o întrebare firească, așa cum temperaturile scăzute pot influența semnificativ atât sănătatea, cât și...

Ministrul Agriculturii caută soluţii pentru problemele industriei de morărit şi panificaţie

Aplicarea unui regim de impozitare asemenea celui practicat în domeniul construcţiilor pentru salariaţii din sectorul morărit, panificaţie şi produse...

Noi pe Facebook

De citit

Fătarea la vaci: de ce și cu cât aceasta poate întârzia

Crescătorii de bovine destul de des se plâng, că...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției