duminică, 22 mai, 2022
19.6 C
București

-

HomepageArticoleStudiu danez: Furnicile produc substanțe eficiente în combaterea bolilor la plante

Studiu danez: Furnicile produc substanțe eficiente în combaterea bolilor la plante

Bolile plantelor reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare pentru producția de alimente, mai ales că mai multe boli sunt rezistente la o serie de pesticide existente.

Potrivit unui studiu danez publicat în martie 2021, furnicile elimină compuși chimici care inhibă în mod eficient agenții patogeni ai plantelor, chiar și în cazul în care pesticidele actuale nu sunt eficiente.

Recent, s-a descoperit că furnica africană Tetraponera poartă pe corp compuși chimici care sunt capabili să omoare inclusiv bacteriile MRSA (stafilococ auriu) – bacterii de temut pentru că sunt rezistente la antibiotice cunoscute și deoarece sunt periculoase pentru oameni.

Cu toate acestea, plantele și, prin urmare, producțiile alimentare, sunt, de asemenea, amenințate de boli rezistente. Prin urmare, plantele pot beneficia și de compușii produși de furnici pentru a se proteja.

Potrivit studiului publicat în „Journal of Applied Ecology” un număr surprinzător de mare de compuși chimici secretați de glandele furnicilor și bacterii utile ce trăiesc pe acestea sunt capabili să omoare agenți patogeni importanți ai plantelor.

Prin urmare, cercetătorii din spatele studiului sugerează că putem utiliza furnici și apărarea lor naturală pentru a asigura protecția plantelor agricole.

Toate speciile de furnici testate conțineau substanțe chimice antagonice și 10 din cele 12 examinate au avut un efect negativ global asupra microorganismelor și au demonstrat un efect dăunător mai mare asupra agenților patogeni ai plantelor în comparație cu alte microorganisme.

22 de secreții ale furnicilor și 30 de bacterii inhibă 20 și respectiv 10 agenți patogeni ai plantelor, inclusiv boli periculoase care au reușit să dezvolte tulpini rezistente.

Studiile arată că 13 specii de furnici pot controla 14 boli produse de ciuperci și bacterii la 12 specii de plante, inclusiv unele substanțe având efect negativ asupra rapănului mărului.

Surse de antibiotice pentru plante ce pot fi obținute din secrețiile și bacteriile furnicilor

Mai multe rezultate ale studiului sunt disponibile pe acest link.

Sursa foto: amazing.zone

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Îngrășămintele cu azot: de ce sunt necesare și cum le folosim corect

Azotul, împreună cu fosforul și potasiul, sunt unii dintre cei mai importanți macronutrienți pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. Îngrășămintele...

Fertilizarea cartofului și sfeclei de zahăr. Norme, îngrășăminte recomandate

Prima lege a agrochimiei este să-i dai solului cel puţin tot atât cât ai scos din el, altfel nu-i...

20 mai – Ziua mondială a albinelor 

Astăzi, 20 mai, este marcată Ziua mondială a albinelor. Scopul acestui eveniment este pentru a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate