miercuri, 28 septembrie, 2022
16.4 C
București

-

HomepageArticoleSecretar de Stat: Investițiile în irigații sunt astăzi o necesitate, nu o...

Secretar de Stat: Investițiile în irigații sunt astăzi o necesitate, nu o opțiune sau un lux

Dragoș Telehuz este Secretar de Stat în Ministerului Agriculturii și a participat în calitate de speaker în cadrul RALF 2022 – Romanian Agriculture Leadership Forum, evenimentul de business al anului în agricultură, care a avut loc în perioada 18-19 mai, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cu tema „România Agricolă Europeană”.

Investițiile în irigații sunt astăzi o necesitate, nu o opțiune sau un lux. Ferma se afla acum niște ani în prima treaptă de pompare, deși la o distanță destul de mare de sursa de apă. Cu greu a fost convinsă ANIF – Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare să facă o lucrare pentru livrarea de apă. Ulterior, ferma a reușit să amenajeze 1400 de hectare în mai puțin de 2 ani. 

Lucrările pentru irigații sunt dificil de implementat, motiv pentru care mulți fermieri au reticențe chiar dacă proiectele de irigații sunt extrem de necesare. Pe de altă parte, a iriga e cu totul alt tip de agricultură, iar fermierii trebuie să știe foarte bine ce fac atunci când se apucă de astfel de proiecte. Nu e de ajuns să ai apă la dispoziție și un sistem de irigații, ci trebuie să știi și să folosești sistemele. 

Există specialiști privați care pot fi consultați și se speră că ei vor contribui la educarea pieței și a fermierilor, care adesea fac greșeala de a se gândi în primul rând la eficiența energetică atunci când e vorba de irigații, o abordare total greșită. 

Ministerul Agriculturii compensează o parte din acciza la motorina folosită la irigații în limita a 50 litri pe miia de metri cubi, ceea ce e o limită greu atins. Tamburii consumă aproape dublu, doar pivoții sau picurarea obțin consum mai bun. Așadar, o problemă pentru fermieri este la ce scară să investească în irigații. 

De multe ori terenul nu e comasat, nu avem încă un cadru legal care să dea prioritate la comasare în vederea irigațiilor. Ori cu cât e mai mare terenul de irigat, cu atât va fi mai eficientă investiția în irigații din perspectiva consumului energetic.

Există de mult timp discuții despre comasarea terenurilor, fermierii și-o doresc de mult timp, dar ideea intră în conflict cu noțiunea constituțională de proprietate privată în România. 

În consecință, mulți fermieri care gestionează terenuri ce nu sunt în proprietate ci în arendă, practic își asumă un risc atunci când fac investiții în irigații pe respectivele terenuri.

Romanian Agriculture
Romanian Agriculturehttps://romanianagriculture.ro
Platformă de comunicare, comunitate profesională și de business, dedicată marilor fermieri, producători și procesatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Rasa de câini Kangal Turcesc – imagini, descriere, îngrijire

Câinele Kangal Turcesc este o rasă de pază, originară din orașul Kangal, provincia Sivas, Turcia. Câinele este apreciat pentru...

Anghinare – beneficii, plantare și îngrijire

Anghinarea (Cynara scolymus L.) este o plantă perenă, ce se cultivă atât ca legumă, cât şi ca plantă medicinală....

Plantarea cireșului – sfaturi la înființarea unei livezi

La plantarea cireșului, pentru o cultură reușită, este important să se țină cont de mai multe particularități. Printre acestea...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate