19.6 C
București
miercuri, 24 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleSăpăm sau nu solul în jurul pomilor? Argumente pro și contra

Săpăm sau nu solul în jurul pomilor? Argumente pro și contra

Despre necesitatea afânării solului în jurul pomilor se discută de foarte mult timp, iar aceste discuții e puțin probabil să se finalizeze vreodată și să se ajungă la un singur răspuns acceptat de toți.

Această lucrare, ca și altele, poate aduce atât avantaje pomilor, cât și dezavantaje, acestea fiind influențate în special de termenii în care este realizată lucrarea și de corectitudinea realizării.

În acest articol, discutăm despre:

  • De ce se afânează solul în jurul pomilor – avantaje
  • Argumente contra afânării solului în jurul pomilor
  • Cât de des se sapă solul în jurul trunchiului pomilor

De ce se afânează solul în jurul pomilor – avantaje

 Principalul avantaj al acestei lucrări realizate toamna constă în distrugerea cuiburilor dăunătorilor ce și-au făcut în solul de lângă pomi un loc sigur pentru iernare.

Spre exemplu, la minatoarea lineară Stigmella malella – pupa iernează în primii centimetri de sol, larva viespei merelor Hoplocampa testudinea iernează în primii 5-10 cm de sol sau pupa la musculița frunzelor de măr Dasineura mali sau gărgărițele, țânțărașul frunzelor de păr Dasyneura pyri iernează în stratul superficial de sol.

Din acest motiv, realizând lucrarea la până la 12-15 cm unde se pot afla acești dăunători și afânând solul scoțându-i la suprafața reducem numărul dăunătorilor, deoarece vor fi distruși de înghețuri.

Pentru o eficiență bună a lucrării solul nu se nivelează, ci se lasă cu bulgări.

Totodată, o serie de dăunători cum ar fi viermele merelor Cydia pomonella, viermele prunelor Cydia funebrana, musca cireșelor Rhagoletis cerasi, moliile minere sau puricele melifer comun al părului Psylla pyri iernează în frunzele căzute pe sol, de aceea, înainte de realizarea lucrării de afânare a solului este importantă înlăturarea frunzelor din livadă.

Totodată, se strâng fructele mumificate, ramurile uscate și se scot din livadă. Mai multe detalii despre Îngrijirea câmpului după recoltarea legumelor, fructelor toamna: 5 resturi de plante ce trebuie neapărat înlăturate.

Un alt avantaj al săpării solului în jurul pomilor este aerarea acestuia, distrugerea crustei. Rădăcinile pomilor au nevoie de oxigen, iar acest lucru poate fi asigurat prin afânarea solului.

Înlăturarea crustei formate este importantă. Lucrarea de afânare poate fi realizată după udări.

Alt avantaj al săpării solului în jurul trunchiului pomilor este asigurat prin înlăturarea concomitent cu lucrarea a buruienilor ce sunt concurente cu pomii pentru nutrienți și apă.

Pentru combaterea buruienilor din jurul pomilor se practică și erbicidarea. Lucrarea, însă, la alegerea incorectă a erbicidului, poate provoca stres sau chiar daune pomilor. La pomii tineri erbicidarea este contraindicată.

Respectiv, săparea solului în livezi toamna poate fi realizată după lucrările de igienizare: greblat, înlăturarea ramurilor bolnave. Concomitent cu lucrarea pot fi introduse în sol îngrășămintele cu fosfor și potasiu.

Important! În primii doi-trei ani de la plantarea pomilor/livezii este recomandată întreținerea solului ca ogor negru. Ulterior, mult mai avantajoasă se dovedește a fi înierbarea solului în spațiul dintre rânduri.

Detalii despre înierbarea solului – pe acest link.

Argumente contra afânării solului în jurul pomilor

Eficiența lucrării depinde și de particularitățile terenului, structura solului. Solurile ușoare, nisipoase, nu au nevoie de multe afânări, iar pentru solurile grele, compactate, lucrarea se potrivește.

Există riscul rănirii sistemului radicular. Precum am menționat, adâncimea recomandată de afânare a solului toamna este de 10-15 cm. Realizând lucrarea la o adâncime mai mare, există riscul producerii rănilor pe sistemul radicular al pomilor.

Nu este recomandată săparea solului prea aproape de trunchi pentru a nu permite rănirea rădăcinilor sau a trunchiului. În special, la astfel de răni sunt sensibile speciile sâmburoase.

În plus, înlăturarea excesivă a solului toamna de la rădăcinile pomilor tineri plantați poate duce la afectarea acestora de înghețuri.

Nu exagerați cu frecvența lucrării pentru a evita distrugerea solului. Afânarea solului este o lucrare ce aduce beneficii pomilor, dacă nu este realizată în exces. Afânarea realizată de prea multe ori în special în zonele unde vânturile sunt puternice, iar secetele frecvente mai degrabă va produce daune decât asigura beneficii.

Pierderea umidității din sol. Dislocând solul și formând bulgării de sol se asigură o suprafață mai mare de evaporare a apei. În zonele unde problema umidității este critică, săparea va stimula evaporarea apei și așa puține.

În acest sens, recomandată ar fi irigarea prin picurare a pomilor pentru a evita stresul produs de insuficiența de apă.

Important! Pe parcursul sezonului de vegetație, puteți realiza afânarea solului cu mulcirea ulterioară a acestuia, utilizând, paie, fân, rumeguș sau alte materiale organice de mulcire.

Un astfel de scut va proteja solul de evaporarea apei, dar și îl va asigura cu nutrienți.

Cât de des se sapă solul în jurul trunchiului pomilor

Majoritatea pomicultorilor sunt pentru menținerea curată a solului în jurul coroanei pomilor și afânarea solului. O singură afânare pe sezon s-ar putea să nu fie suficientă. Numărul acestora se determină în funcție de particularitățile solului și condițiile din sezon.

Prima afânare de obicei se face primăvara devreme, pentru a favoriza încălzirea solului. Peste o săptămână după realizarea lucrării, perioadă în care solul se încălzește, poate fi mulcit cu unul dintre materialele menționate anterior sau utilizând mraniță sau compost.

Mulciul va încetini creșterea buruienilor și va reduce evaporarea umidității, iar riscul de supraîncălzire a solului în perioade cu temperaturi excesive se va reduce.

A doua afânare poate fi realizată la mijlocul verii, cu posibilitatea fertilizării suplimentare a solului. În acest sens, puteți opta pentru îngrășăminte organice sau sulfat de potasiu. Suplimentar, poate fi realizată mulcirea cu compost sau mraniță (0,5 kg la fiecare pom).

Important! Dacă administrați îngrășăminte în sol, inclusiv mraniță sau compost, acestea niciodată nu se pun la coletul pomului. Nici mulciul nu se plasează lângă colet, ci în jurul acestuia, lăsând un spațiu de circa 5 cm.

A treia afânare a solului se face foarte superficial, de fapt, în perioada de vară se referă la prașile necesare pentru a îndepărta buruienilor concurente sau distruge crusta formată.

În condiții de grădină, poate fi aplicată cenușa în cantități de 250-300 de grame la fiecare pom sau pomii pot fi mulciți cu încă un kg de compost. Operațiunea la necesitate se repetă.

Ultima afânare realizată este cea de toamnă, despre importanța căreia am menționat la începutul articolului.

În concluzie, putem spune că afânarea solului este o lucrare benefică, dacă este realizată rațional.

V-ar putea fi util și articolul despre Mulcirea solului în livezi.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Dirijarea ramurilor la pomi – cum și de ce se face

Pe lângă lucrarea generală de tăieri, pomii, pe parcursul...
‹ adv ›

Tăierile la piersic – vas aplatizat spre intervalele dintre rânduri

Forma de coroană vasul aplatizat spre intervale dintre rânduri este recomandat pentru sistemul intensiv de cultură. Pomii astfel conduși...

Maramureş: Suprafeţele de culturi cu pomi fructiferi – în creştere; materialul săditor este din pepinierele autohtone

Culturile de pomi fructiferi au crescut cu aproape 60 de hectare în acest an, iar o parte din plantări...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole