9.5 C
București
luni, 18 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleRubarba - cum o cultivă producătorii din Germania

Rubarba – cum o cultivă producătorii din Germania

Rubarba este o veche plantă medicinală și vegetală. Este originară din Asia de Est, unde a fost menționată într-o carte de plante medicinale încă din anul 3000 î.Hr. În Europa Centrală a apărut rubarba vegetală abia în secolul al XVIII-lea.

Despre cum această cultură a prins viață în Germania și ce tehnologie de cultivare aplică germanii ne-a relatat mai multe Kurt Halder, reprezentantul cooperativei importatoare OGA/OGV NORDBADEN EG –BRUCHSAL specializată în achiziția, procesarea și comercializarea fructelor și legumelor proaspete.

În Germania, rubarba este cultivată lângă Hamburg aproximativ din anul 1840, fiind una dintre cele mai mari zone de cultivare a rubarbei. Astăzi, cultivarea este concentrată în Rhineland-Palatinate și North Rhine-Westphalia.

În Germania se cultivă 1400 de hectare de rubarbă cu o recoltă de aproximativ 30.000 de tone.

Rheum rhabarbarum aparține familiei Polygonaceae. Plantele perene impunătoare formează rădăcini cărnoase groase, numite rizomi.

Cerințe față de sol și climă

Rubarba nu este prea pretențioasă față de sol și climă. Cele mai bune sunt solurile medii spre grele care sunt bine asigurate cu humus. Solul ar trebui să aibă o capacitate bună de reținere a apei, dar nu ar trebui să aibă tendința de stagnare a apei.

Datorită frunzelor mari, cantități mari de apă se evaporă în lunile de vară și în timpul creșterii. Astfel, rubarba are cerințe sporite față de apă. Stagnarea apei la suprafață și compactarea solului sunt asociate cu o creștere slabă și cu boli ale rădăcinilor.

Tulpinile mari și puternice se obțin numai la cultivarea în condiții de suficientă lumină. Se pot obține recolte mai mari în locurile însorite.

Rotația culturilor pentru rubarba

Rubarba este o cultură perenă și poate rămâne pe același sol ca plantă perenă mai mult de 10 ani. Pentru a asigura o creștere sănătoasă și viguroasă, rubarba nu trebuie să fie plantată repetat pe același teren. Este recomandată revenirea pe același teren la un interval de cinci ani.

Cultivarea și îngrijirea rubarbei

Rubarba se înmulțește prin intermediul rizomilor, fie aceștia sunt segmentați, fie achiziționați rizomi noi. Diviziunea rizomilor întinerește simultan rizomul și îl stimulează la noi creșteri.

Cel mai bun moment pentru plantarea rubarbei este toamna devreme.

Rizomii pentru plantare ar trebui să cântărească de la 400 până la 500 de grame. Suprafața de nutriție a unei plante este de aproximativ 1 m². Pentru a dezvolta plante viguroase, recoltarea nu se face în primul an, ci doar în al doilea an din aprilie până la jumătatea lunii mai.

Cel mai bun mod de a desprinde tulpinile de rădăcini este printr-o mișcare de răsucire și tragere. În anii următori, recoltarea se încheie de Sf. Ioan (24 iunie), astfel încât planta să poată începe stocarea de rezerve nutritive pentru anul următor. În plus, nivelurile de acid oxalic sunt mai mari vara decât primăvara.

Acoperirea plantelor primăvara stimulează încolțirea mai devreme și, respectiv, recoltarea mai devreme. Îndepărtați regulat inflorescențele, care pot avea până la 1,5 m înălțime și încep să apară în luna mai. Dacă floarea este lăsată, se formează semințe, nu sunt potrivite pentru înmulțire.

Selecția varietăților

Astăzi, sunt preferate soiurile cu tulpină roșie și cu pulpă roșie, deoarece au un gust mai plăcut și un conținut mai scăzut de acid oxalic. Cel mai cunoscut soi este „Holsteiner Blut”. În plus, există, de exemplu, „Frambozen Rood”, „The Sutton”, „Vierländer Blut”. Soiurile cu tulpină verde au un randament ridicat, formează multe inflorescențe și au un gust mult mai acid.

Pregatirea si fertilizarea solului

Afânarea solului la cel puțin 30 cm adâncime înainte de plantare stimulează creșterea. O aplicare anuală de compost de aproximativ 3 l/m² la începutul primăverii asigură plantei suficient fosfor și potasiu.

În plus, sunt necesare fertilizări cu azot. Ar trebui să se opteze pentru îngrășămintele organice. 150 g făină de oase, împărțită în două aplicații, acoperă necesarul de azot. Nitratul de sulfat de amoniu (ASN) poate fi folosit pentru fertilizare. Necesarul de 75 g de îngrășământ mineral este împărțit în trei fertilizări egale. Rezultatele analizei solului trebuie luate în calcul la determinarea dozelor de fertilizare.

Protecția plantelor

Rubarba este de obicei ușor de cultivat. Numai în anii cu precipitații mari și în locuri nefavorabile (zone umbrite) pot apărea diverse boli produse de ciuperci, ce provoacă pete pe frunze și tulpini. Apariția dăunătorilor poate fi adesea neglijată.

Utilizarea rubarbei

Se folosesc doar tulpinile cărnoase, care nu trebuie consumate crude. Se poate face compot și dulceață. Sunt populare și ca topping pentru prăjituri și plăcinte. La cumpărături, tulpinile proaspete pot fi identificate prin tulpinile ferme strălucitoare și prin rupturile proaspete. Se pot păstra la frigider câteva zile învelite într-o cârpă umedă.

Pentru depozitare, congelarea tulpinilor decojite și tăiate în bucăți este cea mai convenabilă. Albirea nu este necesară. Rubarba este potrivită și pentru sterilizare. Iubitorii de rubarbă ar trebui să rețină că tulpinile de rubarbă cu pulpă verde conțin mai mult acid oxalic decât cele cu tulpină roșie. Când este consumat în cantități obișnuite, acidul oxalic nu reprezintă o problemă pentru persoanele sănătoase.

Alte recomandări la cultivarea și îngrijirea rubarbei găsiți pe acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cultura morcovului – sfaturi la înființare și întreținere

Pentru recolte înalte, cultura morcovului necesită, în primul rând,...
‹ adv ›

Olt: Legumicultorii au început depunerea dosarelor în vederea obţinerii ajutorului de 1.500 euro pentru tomate

Producătorii de tomate cultivate în spaţii protejate au început depunerea dosarelor în vederea obţinerii unui sprijin financiar de 1.500...

Conopida – cerințe față de sol și fertilizare

Conopida este o plantă cu un sistem radicular relativ slab dezvoltat și are nevoie de un sol productiv, cu...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole