5.9 C
București
spot_img

-

HomepageArticoleRomânia - al doilea cel mai mare producător de usturoi din UE

România – al doilea cel mai mare producător de usturoi din UE

România se află în topul țărilor producătoare de usturoi din UE. Chiar dacă producția este cu mult mai redusă comparativ cu liderul incontestabil la acest capitol – Spania (315 720 de tone produse în 2021), țara ocupă locul doi în clasament.

Potrivit datelor Eurostat, cu o producție de 30 130 de tone, România este al doilea cel mai mare producător de usturoi din UE. Pe locul trei, cu o producție puțin mai mică, de 28 660 de tone se află Italia.

Topul celor 5 cei mai mari producători de usturoi din UE este continuat de Franța, cu 28 590 de tone, și Polonia 25 200 de tone, potrivit datelor din 2021.

În medie, țările UE produc peste 400 000 de tone de usturoi pe an, comparativ cu aproximativ 28 de milioane de tone la nivel mondial (date furnizate de FAO).

Producția de usturoi la nivel local s-a redus destul de mult în ultimul deceniu. În 2010, România producea peste 67 de mii de tone de usturoi, iar în 2017 producția cifra 55,6 mii de tone, în 2018 producția, potrivit datelor Eurostat, era de 28,8 mii de tone de usturoi.

În 2022, producătorii de usturoi din România puteau beneficia de o schemă de ajutor de minimis privind susţinerea producţiei de usturoi de 3000 de euro per hectar, în condițiile respectării regulilor privind eligibilitatea. Alocarea bugetară la nivel naţional este de 22,2 milioane de lei. 

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Tratamente la prun: scheme de protecție și perioade recomandate

Tratamentele la prun au drept scop menținerea sub control...

În România se răspândește un nou dăunător al tomatelor și castraveților din spațiile protejate

În atenția legumicultorilor, musculița mediteraneană a tomatelor (Lasioptera Tomaticola) - un nou dăunător al tomatelor și castraveților din...

Tufa spaniolă la cireș – cum se formează coroana. Tăierile

Sistemul de conducere tufă spaniolă la cireș (Spanish Bush) constă din mai multe ramuri ce reduc din vigoarea de...

Tăierile în uscat la vița de vie. Când și cum se efectuează

Tăierea viței de vie este importantă pentru calitatea și cantitatea producției de struguri. Există câteva reguli de aur și...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate