28.5 C
București
luni, 25 septembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageArticoleRecoltarea și uscarea polenului de albine. Recomandări

Recoltarea și uscarea polenului de albine. Recomandări

La recoltarea polenului servesc colectoarele de polen. Ele sunt de două tipuri: exterioare, care se instalează pe peretele din faţă al stupului, și interioare, care sunt parte componentă a fundului de stup.

Înainte de a începe colectarea polenului este necesar de instalat colectoarele de polen la urdiniș, fără a pune în funcţie plasa activă.

Albinele se deprind cu dispozitivul dat și numai peste o zi – două se include plasa activă în funcţie. Se urmărește ca sertarul de acumulare a polenului să fie curat și uscat.

Se recomandă să se folosească primele ore ale dimineţii și orele de seară, pentru colectarera polenului.

Atunci plantele secretă mai mult polen și albinele lucrează mai energic, aducând o cantitate mai însemnată de produs.

Cealaltă perioadă de timp, albinele pot transporta grăuncioarele de polen în celulele fagurilor din cuib pentru necesităţile proprii.

Drept sursa de polen servesc florile plantelor melifere (vezi aici lista). Polenul din sertărașe se colectează zilnic, înainte de a se mări umiditatea aerului.

El este foarte sensibil la infestarea cu mucegai și fermentare. În timpul colectării polenului din sertare sau imediat după adunarea lui se înlătură particulele străine din polen (parţile anatomice ale albinelor alte insecte, resturi căzute în sertare).

Dacă se depistează polen suspect (bulgărași datorită umidităţii excesive, mucegăit) se elimină din lotul de polen cu ajutorul unei pencete sau altui obiect din inox.

Toate elementele care intră în contact cu polenul trebuie să fie de calitate alimentară, rezistente la acizi.

Uscarea polenului

Pentru păstrarea polenului se recomandă, imediat după recoltare, de uscat în dispozitive special destinate. Polenul se așază pe niște tăvi de inox sau alt material alimentar (plastic, tifon), în strat subţire, și se suflă aer cald și uscat, formând un flux de aer de jos în sus.

Temperatura maximă nu trebuie să depășească 40°CPolenul uscat pentru o păstrare mai îndelungată trebuie să aibă umiditatea între 6-10%.

Calitatea uscării polenului se apreciază prin strivirea granulelor între degetele mâinii sau după aprecierea sunetului provocat de grăuncioare căzute pe masă de
la înălţimea de 50-60cm
.

Congelarea polenului

O altă metodă de păstrare a polenului este congelarea lui. După curăţare, polenul proaspăt poate fi congelat în săculeţe, pungi sau borcănașe mici.

În cazul congelării, polenul trebuie de menţinut la o temperatură constantă (-18°).

Păstrarea polenului

Polenul se păstrează perfect în borcane curate, uscate și închise ermetic. Condiţiile de păstrare sunt asemănătoare cu cele ale mierii.

O metodă mai simplă de conservare a polenului se practică în amestec cu mierea. Polenul proaspăt, curăţat, se toarnă într-un vas cu miere (1:1) și se amestecă bine până la obţinerea unei mase consistente omogene.

Bibliografie: Bunele practici în apicultură în contextul schimbărilor climaterice; Autor: Andrei ZAGAREANU, doctor în știinţe agricole.

Sursa foto: captură youtube

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ACA: Valorificarea produselor apicole este cea mai mare problemă a apicultorilor

Valorificarea produselor apicole reprezintă cea mai mare problemă pe...
‹ adv ›

Buzău: Căldura excesivă topeşte fagurii şi omoară familiile de albine prin sufocare, avertizează apicultorii

Temperaturile extreme din timpul zilei determină un comportament agresiv al albinelor şi produc moartea familiilor, ca urmare a topirii...

Covasna: Au început înscrierile pentru cea de-a doua ediţie a concursului apicol Nektaria

Organizatorii concursului apicol Nektaria au lansat înscrierile pentru cea de-a doua ediţie, ce va avea loc în luna septembrie...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole