joi, 19 mai, 2022
11.6 C
București

-

HomepageArticoleRasa Romanov – oi de carne cu cei mai mulți miei la...

Rasa Romanov – oi de carne cu cei mai mulți miei la o fătare

Rasele de oi pentru carne devin tot mai solicitate. Cererea la carnea de miel este în creștere atât pe piața locală, cât și la nivel internațional. În special, exportul se orientează spre țările arabe, care consumă predominant carne de oaie. Pentru a adapta volumul de producție, crescătorii români sunt în căutare permanentă de rase performante de oi. Sunt apreciate oile care fată mai mulți miei la o fătare, mieii au viteză bună de creștere și în consecință se obține mai multă carne de oaie de la un animal dar și de la tot efectivul.

Rasa de oi Romanov corespunde deplin acestei descrieri. Oile dau număr record de miei la o fătare, iar aceștia au viteze record de creștere și îngrășare. În condițiile țării noastre, interes economic prezintă și încrucișările de selecție cu rasele locale. În urma lor se obțin hibrizi cu o rezistență bună, productivitate și prolificitate mărită.

În continuare vom descrie aspectele de bază ale rasei de oi Romanov, și anume:

  • Originea oilor Romanov;
  • Descrierea rasei de oi Romanov;
  • Productivitatea oilor Romanov;
  • Întreținerea oilor de rasa Romanov;
  • Avantajele rasei Romanov;
  • Dezavantajele rasei de oi Romanov.

Originea oilor Romanov

Primele datări oficiale despre rasa Romanov vin din anul 1802, din orașul Romanov (prezent Tutaev), regiunea Iaroslavl. Crescătorii căutau o rasă de oi care se înmulțește rapid și ușor, chiar și în lipsa condițiilor speciale.

Selecția a fost efectuată în baza raselor locale de oi, de crescătorii simpli, fără metode științifice speciale. Rezultatul însă a fost unul excepțional. Oile Romanov și până în prezent se află în topul raselor de carne în Rusia, dar și în alte părți ale lumii.

Descrierea rasei de oi Romanov

După standardul oficial oile Romanov au următoarele caracteristici:

  • Înălțimea medie – 70 cm;
  • Constituție robustă;
  • Schelet și musculatură puternice;
  • Piept lat;
  • Spate drept;
  • Sacrumul puțin lăsat în jos;
  • Membre puternice și drepte.

Există și alte două tipuri de constituții la oile Romanov: fină și grosolană. Ele însă nu sunt foarte populare.

Nu se admite prezența coarnelor la ambele sexe. Acestea deci sunt un indiciu, că rasa nu este pură. Coada este scurtă.

Mieii Romanov se nasc negri, uneori cu pete albe pe cap și picioare. La 2-3 săptămâni tineretul începe să se acopere cu puf de nuanță deschisă. Peste încă 16-20 de săptămâni culoarea capătă aspectul final al oii mature. Tot la această vârstă se efectuează prima tunsoare.

Productivitatea oilor Romanov

Cea mai importantă caracteristică a oilor de rasă Romanov este prolificitatea. O femelă fată de obicei 2-3 miei viabili. Au fost înregistrate și cazuri cu 7 și chiar 9 miei la o fătare. În plus, oile au câte 2 fătări pe an, sau de 3 ori în 2 ani fără stimulări speciale. Ceea ce ar însemna cu ușurință 4-6 miei pe an de o femelă.

Indici ai productivității:

  • Tip morfo-productiv – carne;
  • Greutatea medie de 45-55 kg la oi și 65-75 kg la berbeci;
  • Greutatea la naștere: 4,0-4,5 kg;
  • Greutatea la 90 de zile – 17-20 kg;
  • Greutatea la 180 zile: mioare – 30-35 kg;
  • Prolificitate 250-270%;
  • Vârsta introducerii la montă a femelelor – 7 luni (sau atingerea greutății corporale de 40 kg);
  • Durata gestației – 145 zile (mai puțin decât la alte rase);
  • Randamentul la sacrificare – 50%;
  • Greutatea cojocului de lână (la 3 tunsori pe an): 1,4-1,8 kg la oi și 2,5-3,5 kg la berbeci

Oile Romanov cedează în dimensiuni corporale altor rase de carne. Dar numărul de miei, obținut pe durata unui an, precum și viteza mare de creștere a acestora, fac această rasă deosebit de productivă. Mieii pot fi deja sacrificați la vârsta de 5-8 luni. Un alt moment important – ei pot fi sacrificați fără castrare preventivă, fapt ce reduce cheltuielile de întreținere.

Carnea de oaie Romanov este deosebit de gustoasă, cu conținut redus de grăsime, iar mirosul specific practic nu se manifestă.

Vedeți și rasele populare de oi pentru producția de lapte.

Întreținerea oilor de rasă Romanov

Rasa Romanov este rezistentă la factorii de mediu și nu necesită condiții speciale de întreținere. Oile se vor simți cu mult mai bine în sistem de întreținere extensiv, stabulația influențând negativ sănătatea acestora. Cojocul de lână le permite să suporte frigurile aspre. În plus, libertatea de mișcare stimulează prolificitatea, gustul cărnii și calitatea lânii.

La întreținerea în sistem intensiv se respectă condițiile sanitar-veterinare generale: așternut curat, evacuarea dejecțiilor, lipsa curenților de aer, ventilare adecvată, iluminare suficientă, supraveghere medical-veterinară ș.a. Spațiul optim pentru oile Romanov este de 2,5 m pentru fiecare animal adult.

Alimentația oilor Romanov se bazează în mod esențial pe iarba de pășune. Se evită pășunatul în zone umede, acestea ducând la probleme de digestie. Pășunile sărace nu sunt o problemă pentru oile Romanov. Se pot crea pășuni din culturi cereale și boboase.

La întreținerea în stabulație se recomandă furaje suculente – siloz și rădăcinoase. Furajul de bază rămâne a fi fânul, preferabil de trifoi, cereale sau boboase. Cu concentrate se hrănesc oile gestante și lactante, tineterul la îngrășat. La celelalte animale ele pot provoca obezitate.

Nu uitați de accesul la apă proaspătă.

Avantajele rasei Romanov

  • Prolificitate maximă. Crescătorii susțin că efectivul de oi Romanov poate fi mărit de 2 – 3 ori doar pe parcursul unui an;
  • Viteza mare de creștere și îngrășare a tineretului permite sacrificarea lor mai devreme decât la alte rase, minimizând costurile de producție și mărind volumul acesteia;
  • La sacrificare se obține un procent mare de carne gustoasă, cu raport mic de grăsime;
  • Rasă deloc pretențioasă la condițiile de întreținere și furajare;
  • Calitată înaltă a lânii obținute.

Dezavantajele rasei de oi Romanov

  • Cantitatea de lână tunsă de la o oaie este prea mică, comparativ cu alte rase de lână;
  • Predispoziție la boli pulmonare, motiv pentru care se acordă atenție specială microclimei din încăperi.
Anastasia Oleinik
Anastasia Oleinik
Specialist în zootehnie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Olt: Numărul fermierilor înscrişi în programul pentru usturoi, aproape dublu faţă de anul trecut

Numărul fermierilor din judeţul Olt înscrişi în acest an...

Se desfășoară RALF 2022 Romanian Agriculture Leadership Forum

RALF este primul eveniment din România dedicat marilor fermieri și liderilor din agricultură, care prezintă anual la București bune...

Tratamente la cireș – scheme și perioade recomandate

Cultura cireșului este una dintre sâmburoasele destul de pretențioase la îngrijire, în acest sens fiind foarte importante menținerea sub...

Directorul general al APIA, participă astăzi la Paris, la cea de a 51-a Conferință a Directorilor Agențiilor de Plăți din Uniunea Europeană

Adrian Pintea, directorul general al APIA, participă astăzi la Paris, în Franța, la cea de a 51-a Conferință a...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate