14 C
București
luni, 27 septembrie, 2021

-

HomepageArticolePregătirea albinelor pentru iernat – sfaturi utile

Pregătirea albinelor pentru iernat – sfaturi utile

Sarcina principală în această perioadă pentru apicultori este să nu se rateze termenele optime, să se efectueze o pregătire bună a albinelor pentru iernat.

Practic, este terminată creșterea albinei tinere și completarea rezervelor de hrană și se va efectua revizia de toamnă a familiilor, scopul căreia este determinarea stării fiecărei familii de albine, puterii lor, prezenței și calității mătcii, cantității de hrană și puiet.

Toamna, la pregătirea pentru iernat, se atrage atenția să fie lăsată miere pentru albine, întrucât iernarea pe rezerve de zahăr se reflectă negativ asupra dezvoltării familiilor de albine din cauza că în asemenea hrană lipsesc vitaminele, aminoacizii, macro și microelementele.

Rezervele de hrană se determină vizual, luându-se ca bază că o ramă cu dimensiunile de 435 x 300, căpacită complet, conține circa 3 kg de miere, cea căpacită pe jumătate – 1,5 kg, pe o treime – circa 1,0 kg.

În timpul revizie se scot din cuib ramele deschise la culoare din care a eclozat puietul, cât și cele vechi, rupte sau cu multe celule de trântori.

Apicultorul trebuie să aibă grijă ca în centrul stupului să nu nimerească vreun fagure cu păstură sau cu puiet care poate duce mai târziu la divizarea cuibului și pieirea de foame în timpul iernii, deși rezerve pot fi suficiente.

Fagurii neacoperiți de albine se scot din cuib. Pentru iernat se vor lăsa numai rame care au cel puțin 2 kg de miere căpacită, și 2 – 3 rame cu păstură – la marginea cuibului.

În condițiile țării, formarea cuiburilor se efectuează la sfârșitul lunii septembrie. În formarea cuiburilor pentru iarnă practica oferă, în funcție de situație, câteva modalități de aranjare a ramelor.

Metoda bilaterală se aplică în situații normale, când ramele destinate iernării conțin cantități optime de miere (1,5–3 kg). Central se vor așeza ramele cu circa 1,5 kg de miere, iar progresiv spre cele două margini – ramele cu cantități mai mari: până la 3 kg de miere, din care 2/3 căpacită.

Acest mod de aranjare a ramelor goale asigură simultan nivelul optim de hrană și spațiu „cald”.

Metoda centrală sau sub formă de barbă se aplică mai puțin, doar atunci când ramele destinate iernării conțin cantități de hrană repartizată neuniform de 0,5 – 2 kg.

În centru se vor așeza ramele cu cea mai mare cantitate de miere, iar progresiv spre cele două margini ramele cu mai puțină hrană.

Metoda unilaterală se aplică în situații deosebite (de fapt nedorite), când ramele destinate iernării, cu greu fac față necesarului de hrană in timpul iernii.

Este cazul ramelor care conțin puțină hrană (0,3 – 1,5 kg). În asemenea situații, pentru a soluționa problema, ramele se pot aranja în două moduri. Fie că pornim progresiv de la marginea exterioară spre cea inferioară a stupului cu ramele care conțin mai multă miere sau invers.

Odată definitivată, aranjarea ramelor în asemenea situații nedorite, se va așeza o turtă de candi (0,5 kg) deasupra ramelor cu hrană puțină, care va fi salvatoare pentru familia de albine. 

În stupii multietajați, organizarea cuibului pentru iarnă este expeditivă, adică familia trebuie să ocupe un corp întreg cu albină, peste acesta se aranjează cel de-al doilea corp – cu rame pline cu miere.

Ghemul se va forma în mijlocul corpului de jos și pe măsura consumării hrănii, el urcă spre ramele pline cu miere, excluzând moartea în timpul iernării prin înfometare.

NU se lasă pentru iernat: rame cu miere de floarea soarelui, miere de mană (iarna este toxică pentru albine). Orice miere extraflorală trebuie eliminată din cuib! Pentru perioada de iarnă trebuie lăsată mierea de salcâm, de tei!

Citește mai multe despre Pregătirea familiilor de albine pentru iernat pe acest link.

Sursa foto: morningagclips.com

Ion Iftodi
Specialist Zootehnie @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Variola la păsări – cum evităm răspândirea bolii. Tratament

O problemă actuală în perioada rece a anului, și anume toamna, este variola la păsări. Această boală este des...
- adv -spot_img

Numărul focarelor de pestă porcină africană a urcat la 620

Numărul focarelor active de pestă porcină africană (PPA) a urcat la 620 în această săptămână, de la 611 săptămâna...

Platformă de colectare a gunoiului de grajd de aproape două milioane lei

Crescătorii de animale din comuna Smeeni, judeţul Buzău, au la dispoziţie o platformă de colectare a gunoiului de grajd,...

Noi pe Facebook

De citit

Criza din sectorul european al îngrăşămintelor se extinde după ce o altă firmă a redus producţia

Un alt producător european de îngrăşăminte a decis să...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției