9.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticolePlantarea și îngrijirea murului – sfaturi utile

Plantarea și îngrijirea murului – sfaturi utile

Plantarea și întreținerea unei plantații de mur nu este anevoioasă, însă necesită respectarea unor reguli de la bun început pentru a evita ulterior mai multe probleme în întreținere și asigura condițiile optime de creștere și dezvoltare.

Alegerea terenului pentru plantarea murului – solurile preferabile sunt cele cu textura nisipolutoasă, lutonisipoasă, lutoasă, slab acide sau neutre, pH 5,6-7. Relieful plan sau în pantă lină. Mai favorabile sunt părţile inferioare ale pantelor cu expoziţii NNENVSV.

Alegerea soiurilor – pe o parcelă se vor planta 2-3 soiuri cu diferite perioade de maturare. Acest lucru permite eșalonarea perioadei de maturare şi recoltare a fructelor, alternând 6-10 rânduri de fiecare soi.

Organizarea teritoriului – terenul se împarte în tarlale, delimitate prin drumuri late de 4 m şi parcele cu dimensiunile 100- 150x100-200 m1-3 ha.

Rândurile de mur trebuie orientate cât mai aproape de direcţia N-S. Distanța de plantare la mur: dintre rânduri în plantaţiile industriale este de 2,5-3 m, între plante pe rând 1,2-1,5 m, în funcţie de vigoarea soiurilor.

Pe suprafețe restrânse, distanța dintre rânduri poate fi redusă.

Plantarea murului

Perioada optimă de plantare a murului este toamna, în lunile octombrie-noiembrie, imediat ce plantele au ieşit din vegetaţie, sau la început de primăvarămartie-aprilieînainte de dezmugurire.

Pentru mur se recomandă gropi de dimensiunile 40x40x40cm.

Adâncimea plantării plantelor de mur – solul trebuie să acopere numai partea tulpinii care a fost în sol anterior. La plantarea în gropi sau brazde, pentru fiecare plantă se administrează câte 4-5 kg mraniţă şi 20-30 g superfosfat, 10- 15 g sare de potasiu care se amestecă uniform cu solul de la fundul gropii, apoi solul se udă cu 5-6 l de apă la fiecare.

Important! Specialiștii recomandă amestecarea bună a îngrășămintelor minerale cu solul și udarea abundentă a gropilor la plantarea murului pentru a evita o concentrație prea mare în jurul rădăcinilor.

Instalarea suportului în plantațiile de mur

Murul fără spini, indiferent de soi, are tulpini destul de fragile care necesită suport artificial. Indiferent de formele de conducere, toate se bazează pe principiul separării tulpinilor fructifere de cele de înlocuire.

Conducerea murului pe spalier cu 3-4 sârme presupune separarea tulpinilor de un an și doi ani:

  • a. Palisarea tulpinilor de și 2 ani în părți diferite; 
  • b. Palisarea tulpinilor de 2 ani în părți la nivele diferite și cele de 1 an în mijloc; 
  • c. Palisarea a câte două tulpini de 2 ani în părți și etaje diferite, cele de 1 an pe mijloc; 
  • d. Ondularea tulpinilor de 2 ani pe etaje și părți diferite și cele de 1 an pe mijloc cu conducerea în lungime pe ultima sârmă.

Variante de conducere a murului fără spini:

Conducerea murului pe spalier sub formă de evantai este sistemul cel mai popular. Se folosesc trei sârme la înălţimea de 0,6 m1,1 m şi 1,7 m, fixate pe stâlpi de 1,8 m înălţime, amplasaţi din 10 m în 10 m.

În plantații industriale ca suport mai des se folosesc stâlpii din betonlemn, metal. Cu metal flexibil, unde există pericolul înghețurilor de iarnă sau primăvară târzii.

Mai multe detalii despre Instalarea spalierului la mur și zmeur. Materiale necesare la hectar.

Tăierile la mur

Tăierile la mur presupun mai întâi realizarea tăierilor de formare, iar apoi sunt realizate tăierile de fructificare.

Tăierile la mur în anul întâi. Îndată după plantare, tulpinile se scurtează la 15-20 cm de la sol. Dacă materialul săditor are mai mult de 2-3 mlădiţe se păstrează cea mai robustă, celelalte se taie complet, cât mai aproape de nivelul coletului.

Lăstarii, apăruţi pe parcursul vegetaţiei, se conduc şi se palisează pe spalier.

Tăierile la mur în anul doi. Primăvara, după ce a trecut pericolul îngheţurilor, se aleg 2-3 tulpini anuale pentru fructificare, ce se scurtează la 1,5-2,0 m.

Creşterile laterale la distanţa de 0,4-0,5 m de la sol se taie la inel. Ramificările laterale, situate pe aceste tulpini în partea superioară, se răresc şi se scurtează la 25-30 cm.

Tulpinile de rod la mur se palisează uniform pe spalier în formă de evantai. Vara se aleg 6-7 lăstari noi pentru fructificare în anul următor.

Tăierile la mur în anul trei. La mur, tăierea de fructificare  începe din anul al treilea. Primăvara, din cele 6-7 tulpini crescute în anul trecut, se reţin 4-6 cele mai dezvoltate care se scurtează la lungimea impusă de sistemul de conducere, de regulă la 1,5-2,0 m.

Dacă sunt ramificări laterale, acestea se răresc şi se scurtează ca în primăvara anului doi. Celelalte tulpini, inclusiv cele care au fructificat în anul precedent, se suprimă de la baza tufei:

Tulpinile de rod se palisează pe spalier în formă de evantai, distanţate la 10-15 cm una de alta.

În anii următori, tăierile de fructificare se efectuează după aceleaşi principii ca şi în anul trei, menţinandu-se numărul tulpinilor de rod la 6-8 la o tufă, iar cele nou formate, anuale, trebuie să fie cu 20-25% mai multe decât cele roditoare.

Practic, ca regulă de taiere rămâne suprimarea ramurilor care au fructificat în anul precedent.

Mai multe detalii despre Tăierile la zmeur și mur pe acest link.

Autor recomandări: Alexandru Boian, Ilustrații: supersadovnik.ru.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ce este zmeur-murul, ce avantaje are și cum îl îngrijim

Zmeur-murul (zmurul) după cum spune și denumirea, este un...
‹ adv ›

Tehnologia de producere a murelor – aspecte importante

Murul este un semiarbust de 3-6 m înălţime, cu partea subterană – perenă, iar partea aeriană de 2 ani. Sistemul...

Tăierile la zmeur și mur primăvara – sfaturi

Majoritatea producătorilor sunt obișnuiți să realizeze tăierile la zmeur și mur primăvara. Cu toate acestea, specialiștii recomandă realizarea tăierilor...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole