11.1 C
București
miercuri, 17 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticolePhysalis peruviana sau cireșe de pământ - cum creștem și îngrijim plantele

Physalis peruviana sau cireșe de pământ – cum creștem și îngrijim plantele

Physalis peruviana numit și păpălăul sau cireșe de pământ este o plantă cultivată pentru producerea fructelor utilizate pentru ornarea deserturilor, producerea gemurilor, jeleurilor și altor delicii.

Dacă e să ne întoarcem la genul Physalis, este cel mai mare gen din familia Solanaceae, reunește aproximativ 120 de specii. Physalisul în sălbăticie poate fi găsit în Europa, America de Nord și de Sud și Asia. Fructele sunt de culoare roșu-portocaliu, de mărimea unor cireșe, de unde și denumirea populară.

Această plantă este foarte asemănătoare cu roșiile, fiind membre ale aceleiași familii. Cu toate acestea, plantarea și îngrijirea cireșelor de pământ este semnificativ diferită de cea a roșiilor.

Physalis este o plantă erbacee anuală sau perenă. Lăstarii pot fi ramificați, curbați unghiular sau erecți. Înălțimea tulpinilor variază de la 0,2 la 1,2 m. Treptat, lăstarii se lemnifică la bază.

Majoritatea speciilor de physalis sunt ornamentale, în ciuda faptului că, la un număr mare din acestea, fructele pot fi consumate. Physalisul peren numit și lampion chinezesc arată grozav într-un buchet de iarnă.

Creșterea păpălăului prin răsad

În condițiile României păpălăul se crește prin răsaduri. Semănatul se efectuează cu 6-7 săptămâni înainte de ziua plantării în teren deschis. Pentru aceasta, puteți utiliza ghivece individuale, al căror volum ar trebui să fie egal cu 500 ml.

De asemenea, puteți semăna semințele în cuburi nutritive cu dimensiunile de 6×8 cm, astfel de răsaduri nu au nevoie de repicare. Adâncimea de semănat este de circa 0,5 cm.

Înainte de semănat, semințele timp de 30 de minute trebuie scufundate într-o soluție de permanganat de potasiu.

După semănat, recipientele sunt plasate într-un loc cald (aproximativ 20-24°C) și acoperite cu folie stretch.

Răsadurilor trebuie să li se asigure umiditatea aerului și a substratului nu prea mare, altfel se pot îmbolnăvi de piciorușul negru. Astfel, vor avea nevoie de ventilație sistematică, însă ținând cont de faptul că păpălăul reacționează negativ la curenți.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că plantele de cireșe de pământ au nevoie de lumină puternică difuză. În cazul în care răsadurile sunt asigurate cu îngrijirea corespunzătoare și iluminarea necesară, dar nu cresc sau sunt foarte întinse, vor avea nevoie de fertilizare.

Pentru fertilizarea cireșelor de pământ utilizați o soluție de gunoi de păsări (apa este amestecată cu excremente într-un raport de 20:1), aproximativ 5 litri de soluție ar trebui să folosiți pe 1 metru pătrat. Apoi, substratul este udat cu apă curată, astfel încât plantele să nu se ardă. În același scop, puteți utiliza fertilizanți ce se vând în magazinele de profil.

Repicarea plantelor de physalis

Dacă răsadurile sunt puternice și groase, atunci va trebui să le repicați. După ce plantele au 2 frunze adevărate, ele sunt plantate în ghivece individuale, încercând să nu deteriorați sistemul radicular.

Physalisul semănat în recipiente individuale nu necesită repicare, este crescut în acestea până în ziua plantării în teren deschis.

Răsadurile de păpălău sunt plantate în câmp când au 5-6 frunze. Este recomandat să plantăm într-o zi posomorâtă sau după-amiaza. Calendaristic, în sudul României este recomandată plantarea physalisului după 5 mai, iar în nordul țării după 10-20 mai, când noaptea mai multe zile la rând au fost înregistrate peste 10°C.

Pentru plantare, ar trebui să alegeți o zonă bine luminată, iar solul ar trebui să fie cu un pH aproape de neutru.

Physalis este recomandat să fie plantat după varză, dovleac, ceapă, usturoi, praz, mazăre sau castraveți.

 În același timp, după ardei, vinete, physalis, cartofi sau roșii, o astfel de specie nu trebuie să fie plantată timp de 4 ani, deoarece toate aceste culturi sunt susceptibile de a fi infectate cu aceleași boli, în timp ce agenții patogeni se pot păstra în sol pentru o perioadă lungă de timp.

Parcela trebuie pregătită cu cel puțin o jumătate de lună înainte de plantare, cenușa de lemn și mranița trebuie adăugate în sol la lucrarea acestuia. Nu este recomandat a folosi gunoi de grajd proaspăt pentru a fertiliza solul.

Recomandări la plantarea păpălăului

Când plantați physalis, trebuie remarcat faptul, că majoritatea speciilor și soiurilor sunt plante foarte ramificate. Prin urmare, plantarea răsadurilor ar trebui să se facă într-un model de șah la 50 de centimetri.

De obicei, se recomandă 35-50 cm între plante pe rând și circa 60 cm între rânduri.

De asemenea, în timpul plantării, trebuie remarcat faptul că soiurile înalte au nevoie de suport.

Adâncimea cuibului de plantare ar trebui să fie făcută astfel încât rădăcina plantei de cireșe de pământ să se cufunde în ea înainte de primul nod de frunze adevărate.

Dacă răsadurile sunt prea mari, atunci se toarnă mai întâi 1,5 litri de apă în groapă, apoi planta este plasată, iar, pe parcurs, rădăcinile se vor îndrepta. Apoi, se acoperă cu sol și se tasează.

Răsadurile cu dezvoltare normală sunt plantate ca de obicei, iar după aceea sunt udate foarte bine. Pentru a reduce cantitatea de apă folosită pentru udare, numărul de pliviri și afânări, suprafața parcelei poate fi acoperită cu un strat de mulci.

Îngrijirea cireșelor de pământ

Plantarea și creșterea physalisului este destul de simplă. În timpul sezonului de creștere, plantele trebuie udate sistematic, iar după aceasta, buruienile trebuie îndepărtate și suprafața solului afânată.

 De asemenea, ar trebui să fie fertilizate în mod regulat cu îngrășăminte organice (o soluție de excremente de pasăre (1:15) sau de vaci (1:10) este potrivită). Pe suprafețe mari, îngrășămintele se aplică în funcție de analiza solului.

Fertilizarea se efectuează numai după udare. Dacă perioada de vară s-a dovedit a fi ploioasă și răcoroasă, atunci plantele vor trebui mușuroite. Planta nu are nevoie de copilit și cârnit, pentru că fructele cresc în ramificările lăstarilor. Prin urmare, randamentul depinde direct de ramificarea plantei.

Creșterea physalisului prin semănat direct

Unele specii de physalis pot fi înmulțite prin semințe. Semințele rămân viabile timp de 4 ani.

Înainte de semănat, semințele trebuie puse într-o soluție de sare (5%) pentru ceva timp. Semințele care plutesc pe apă trebuie colectate și aruncate, cele care s-au sedimentat trebuie spălate și plasate timp de 30 de minute într-o soluție roz de permanganat de potasiu. După aceea, se spală din nou și se usucă.

Semănarea semințelor în teren deschis se face de obicei la începutul lunii mai. Ele trebuie așezate în cuiburi pregătite, asigurând densitatea planificată a culturii, distanța dintre rânduri ar trebui să fie de minim 0,3 m.

După apariția plantulelor, acestea ar trebui să fie rărite, păstrând o distanță de aproximativ 25 de centimetri între plante pe rând. Răsadurile smulse atent pot fi plantate în altă parcelă, se vor prinde destul de repede.

Cum se înmulțește physalisul

Cum să creștem physalis din semințe este descris mai sus. În plus, planta se poate înmulți și prin butași și lăstari laterali. Physalisul ornamental formează un număr mare de lăstari dintr-un rizom care nu este situat aproape de suprafața solului. Prin urmare, primăvara sau toamna, puteți separa și săpa o parte din rizom, pe care ar trebui să fie dezvoltați lăstari, care sunt apoi plantați într-un loc nou.

Sau este necesar să se recolteze butași în iulie; pentru aceasta, părțile superioare ale lăstarilor cu două sau trei internoduri dezvoltate sunt tăiate. Apoi, pentru înrădăcinare, acea parte selectată este îngropată pe jumătate în sol afânat.

La început, butașii vor avea nevoie de protecție, iar agrofibra perforată va fi foarte potrivită. Aceasta se înlătură atunci când frunzele de pe butași își revin, arătând fraged. În timpul înrădăcinării, butașii trebuie udați la timp și protejați de lumina directă a soarelui.

Boli și dăunători la planta de cireșe de pământ

Păpălăul are o rezistență destul de bună la boli. Cu toate acestea, poate fi afectat de o astfel de boală precum mozaicul, în special plantele care nu sunt îngrijite corespunzător se infectează cel mai repede.

Boala poate fi determinată comparând culoarea frunzelor, pe care apar culori contrastante, adică pete de verde pal și verde închis. La plantele infectate, numărul fructelor se reduce până la jumătate.

Plantele infectate trebuie să fie săpate și distruse. Apoi, zona trebuie tratată cu o soluție de permanganat de potasiu.

Datorită umidității ridicate, răsadurile de physalis pot dezvolta boala piciorușul negru, tulpina devenind neagră la bază, ceea ce duce la moartea plantei.

Ca măsuri preventive, trebuie respectate următoarele reguli de îngrijire:

  • este necesar să se afâneze sistematic suprafața substratului, să se plivească răsadurile la timp, să se asigure densitatea planificată a culturii și să se asigure o udare rară, dar abundentă, care se efectuează dimineața.

Totodată, făinarea, putregaiul cenușiu și alternarioza pot produce daune plantei.

Dintre dăunători, cei mai periculoși pentru physalis sunt viermii sârmă și coropișnița, care atacă rădăcinile.

Pentru a proteja planta de coropișniță, aceasta poate fi plantată în zonele cu risc sporit de atac într-un inel de plastic.

Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de sticle de plastic cu un volum de 2 litri, tăind gâtul și fundul acestora. Partea din mijloc rămasă trebuie tăiată în jumătate pentru a face 2 inele.

Inelul obținut se plasează în gaura de plantare pregătită, apoi planta este plantată. Când gaura este acoperită cu pământ, este important să ridicați inelul cu 50 mm deasupra suprafeței pământului. Astfel, planta tânără va fi protejată în mod fiabil de coropișniță.

Momelile sunt folosite pentru a lupta împotriva viermilor sârmă. Pe parcele trebuie săpate mai multe gropi mici și în ele trebuie pus fân sau iarbă vestezită, deasupra cărora trebuie așezate scânduri. După o zi sau două, este necesar să verificați momeala, deoarece ar trebui să se acumuleze deja viermi sârmari în ea.

Momeala trebuie îndepărtată cu grijă și distrusă. De asemenea, aratul sau săpatul adânc efectuate toamna vor ajuta în lupta împotriva acestui dăunător.

Recoltarea cireșelor de pământ

Fructele sunt culese împreună cu cupele (caliciu fructifer) ușor uscate într-o zi însorită, la circa 2-3 luni după plantarea physalis în sol deschis (în august sau septembrie). Coacerea fructelor nu are loc în același timp, astfel încât cele de la poalele plantelor devin coapte mult mai repede și cad pe sol.

Plantele anuale după recoltarea fructelor, trebuie adunate, îndepărtate, după care solul trebuie afânat.

Protecția physalisului decorativ în timpul iernii

Dacă se cultivă o specie de physalis perenă decorativă, atunci toamna partea aeriană trebuie tăiată. Poate fi folosită pentru a crea buchete uscate foarte frumoase.

 Suprafața locului pentru iernat a plantei trebuie acoperită cu un strat de mulci.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Răsadul de ardei – sfaturi la creștere și plantare

Procesul de creștere a răsadului de ardei este crucial,...
‹ adv ›

Mana cepei – simptome, prevenire, combatere

Mana cepei este cauzată de ciuperca microscopică Peronospora destructor, ce infectează doar speciile din genul Allium, incluzând usturoiul, ceapa, ceapa eșalotă...

Harghita: A început plantarea cartofului, pe aproximativ 6000 de hectare; în judeţ sunt peste o mie de producători

Producătorii de cartofi harghiteni au început plantarea cartofului, cultura de bază în judeţ, suprafaţa totală urmând să fie de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole