‹ adv ›
luni, 27 martie, 2023
18.6 C
București

-

‹ adv ›
HomepageArticoleMixomatoza la iepuri - simptome si tratament

Mixomatoza la iepuri – simptome si tratament

Mixomatoza este cea mai periculoasă boală care afectează iepurașii în această lună. Probabil, mulți vă întrebați de ce anume în această lună, în luna mai, răspândirea acestei boli este mai des întâlnită din cauza că este cea mai prielnică vreme pentru țânțari (călduri, ploi, umiditate).

Țânțarii sunt principalii purtători ai acestei boli virale severe. Cantitatea de țânțar crește, acesta intră în boxe la iepuri, pișcă animalul, ii transmite virusul, după care acesta se manifestă într-un timp foarte scurt.

Primele semne ale mixomatozei sunt niște noduli (bășici) pe urechi, în jurul ochilor, pe nas, pe organe genitale (mai des, testiculele la masculi)

Din acest motiv, preventiv, până în luna mai (de obicei început de aprilie), iepurii ar trebui să fie vaccinați de cel puțin o dată. Vaccinarea se face cu vaccinuri calitative, care au fost transportate și păstrate în condiții prielnice.

Cele mai dese vaccinuri care se fac și se găsesc la noi sunt: Pestorin Mormyx (vaccin ceh) și vaccinul împotriva mixomatozei la iepuri (tip uscat) a tulpinii B-82.

Citește și despre Coccidioza la iepuri – simptome și tratament.

Înainte de vaccinare însă, animalele trebuiesc sa fie deparazitate, să aibă un sistem imunitar pe măsură pentru a-și face efectul vaccinul ales, de altfel animalul nu am să-și facă imunitate, cu toate că va fi vaccinat.

În acest caz, un animal slăbit, ce nu este hrănit corespunzător, cu paraziți, nu o să dezvolte imunitate și vaccinul nu va avea efect și se vor îmbolnăvi cu prima ocazie. 

O mare atenție trebuie sa aibă crescătorii de iepuri care se află în zone cu ape, lacuri, râuri. Adăugător, pe lângă vaccin, folosiți în apropierea cuștilor/adăposturilor, soluții, aparate împotriva țânțarilor sau, mai popular, alții folosesc frunze de nuc în apropierea cuștilor

Să fiți prudenți, pentru că odată ce aveți în crescătorie caz de mixomatoză, cel mai probabil este mare riscul să rămâneți în acel sezon fără vreun exemplar. Alții s-ar putea să se dezică de a mai ține/crește iepuri, deoarece este o boală fatală, care, din păcate, nu are tratament odată ce deja a apărut la iepurași. 

Puii se pot vaccina începând cu 28-30 de zile, folosind vaccinuri din surse sigure, unde sunt păstrate și transportate în condiții prielnice. 

Este interzis să se vaccineze animalele deja bolnave,  nu se recomandă vaccinarea femelelor în ultima săptămână de gestație (sarcină), din cauza posibilității avortului ca rezultat al impactului fizic în timpul procedurii. 

Atât iepurii decorativi, cât și cei crescuți pentru carne, se imunizează o singura dată începând cu 28-30 de zile. Revaccinarea se va efectua abia după 3 luni. 

Se deschide flaconul și conținutul resuspendat la 0,5 cm³ de solvent (apă distilată sau soluție fiziologică sterilă) metoda de imunizare intramusculară sau subcutanat cu 0,1 cm³ pentru o doză de vaccin.

Vaccinul se administrează subcutanat sau intramuscular la iepuri într-un volum de 0,5 cm³ în mușchii coapsei sau subcutanat, după ceafă. 

Simptomele de manifestare a mixomatozei sau a altor semne patologice în cazul supradozajului de vaccin nu au fost stabilite. 

Timp de 21 de zile după vaccinare animalele se vor menține sub supraveghere și se asigură condiții favorabile de îngrijire.

Nu se recomandă de a sacrifica iepurii pentru consum uman, timp de 7 zile după vaccinare.   

Discută cu alți fermieri în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Metode de creștere a iepurilor. Avantaje și dezavantaje

Oamenii au învățat să crească iepuri de foarte mult...
‹ adv ›

Canibalismul la iepuri: De ce iepuroaicele își mănâncă puii

Motive pentru care o femelă de iepure își va mânca iepurii. Una dintre cele mai cunoscute probleme asociate cu...

Iepuri Cap de Leu – cum întreținem și îngrijim rasa

Rasele de iepuri pitici au ocupat un loc aparte printre animalele de companie. Diversitatea raselor, cerințele simple la întreținere...

Top rase de iepuri pentru carne – imagini și descriere

Creșterea iepurilor devine tot mai populară atât la nivel industrial, cât și în gospodăriile de familie. Aceste animale au...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole