sâmbătă, 14 mai, 2022
27.1 C
București

-

HomepageArticoleLoca americană la albine - simptome și combatere

Loca americană la albine – simptome și combatere

Loca americană este o afecțiune bacteriană produsă de Paenibacillus larvae prezentă aproape că în toate țările lumii, fiind cea mai periculoasă maladie care afectează stadiul de larvă la albine.

Practic, orice familie de albine este distrusă de loca americană în cazul în care nu au fost realizate măsuri de stopare a dezvoltării bolii la bun început.

Boala apare în perioada sezonului activ, atunci când în familia de albine apare și puietul.

În acest articol vom discuta mai multe despre:

  • cum are loc infestarea cu loca americană;
  • simptomele locei americane;
  • Cum se combate loca americană.

Cum are loc infestarea cu loca americană

Loca americană este depistată la microscop în două forme: forma de înmulţire, bastonașul, și forma de durată – sporii.

Larvele foarte tinere sunt foarte susceptibile la infecție. Doar 10 spori pot infecta o larvă mai mică de o zi.

Larvele infectate sunt ucise de bacterii înainte de pupație și în acest stadiu pot fi eliberați până la 2,5 miliarde de spori per larvă. Acești spori pot supraviețui cel puțin 40 de ani. Sporii sunt foarte rezistenți.

Celulele vegetative rezistă la temperaturi de 60 de grade Celsius timp de 15 minute, în timp ce sporii sunt mult mai rezistenți, rezistând timp de 20 minute la 90 de grade Celsius.

La razele ultraviolete ale luminii solare sporii de locă americană pier mai repede.

Sporii pot fi introduși prin echipamente contaminate din alți stupi sau dintr-o altă colonie de albine de către dăunători sau albine contaminate. Uneltele nesterilizate pot fi, de asemenea, o sursă de contaminare.

Larvele tinere înghit sporii bacterieni din alimentele infectate de la albinele doici. Bacteriile se înmulțesc în țesutul larvar provocând moarte rapidă, iar sporii sunt răspândiți în alte celule larvare, precum și în celulele cu miere de către albinele lucrătoare care încearcă să elimine larvele moarte.

În cele din urmă, numărul de albine adulte scade, iar stupul devine slab și moare.

Coloniile de albine de obicei fug (roiesc) atunci când se întâmplă acest lucru. Acest stup mort poate atrage albinele tâlhari din stupii vecini, care pot răspândi și mai mult boala.

Cum evităm răspândirea bolii loca americană:

  • nu se admite creșterea numărului de familii de albine pe o suprafață mică;
  • se elimină toți fagurii cu puiet infestat și se distrug;
  • nu se plasează stupina lângă stupine cu semne epidemiologice necunoscute;
  • toate instrumentele se dezinfectează;
  • evitarea schimbului de materiale între stupine cu posibile semne de boală;
  • cazurile de locă americană se declară.

Loca americană – simptome

Primul indicator al unei posibile infecție este căpăceala perforată a puietului. Totodată, prezenţa puietului pestriţ este un indicator important. Larvele moarte devin galbene la început și apoi maro și sunt deplasate în interiorul celulei.

La încercarea de a scoate conţinutul celulei cu un beţișor (proba chibritului), se observă o întindere a conţinutului, un fir lipicios (cum în imaginea de mai jos), se simte un miros puternic neplăcut.

Spre deosebire de loca americană, în cazul locei europene lipsește mirosul neplăcut, filamentul de substanță nu se întinde, dar se scoate tot conținutul celulei și se formează un sac plin cu lichid.

Diagnosticul exact al bolii se face în laborator pe probe de fagure cu puiet suspect cu dimensiuni de 15/10 cm, pe baza examenului anatomopatologic, bacteriologic, reacția PCR și altele.

Vezi aici Boli și dăunători la albine – semne ce indică probleme în stup.

Combatere loca americană

La depistarea bolii, nu se recomandă tratarea medicamentoasă. Familiile se nimicesc prin ardere. Se pot salva doar albinele formând roiuri pe faguri artificiali, trecuţi în stupi curaţi și dezinfectaţi.

Cuibul se menţine restrâns, se izolează termic și se administrează sirop medicamentos.

Toate resturile rămase de la curățarea stupului trebuie distrus. În acest scop este recomandată arderea realizată noaptea.

Echipamentul poate fi curățat prin metode prietenoase, cum ar fi:

  • răzuire manuală cu o perie cu aer fierbinte sau aparat de flambare pentru a topi acumularea de ceară;
  • sodă caustică și apă clocotită;
  • apă clocotită.

Când se folosește apă clocotită, echipamentele trebuie să fie plasate în recipient, astfel încât ceara și reziduurile să plutească la suprafață și să poată fi îndepărtate.

Puneți toate cutiile, cadrele și echipamentele (inclusiv capacele și fundul) de la stupii infectați în pungi de plastic înainte ca acestea să fie luate de la fața locului pentru dezinfectare.

Unele componente ale stupului pot fi decontaminate folosind hipoclorit de sodiu 1%.

Există, totuși, posibilităţi de a salva familiile infestate mai slab și cu antibiotice.

Fiind boală bacteriană, se tratează cu administrarea preparatelor cu conţinut de oxitetraciclina, eritromicina. Acestea însă, fiind antibiotice, sunt interzise și e nevoie de aprobare pentru realizarea tratamentului.

Important! În miere nu se acceptă reziduuri de antibiotice. Astfel, nu se permite utilizarea antibioticelor și comercializarea ulterioară a produselor obținute.

Citește și despre alte boli la albine, inclusiv Boala puietului necăpăcit.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Exporturile de cereale din Ucraina scad semnificativ, din cauza războiului

Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut în luna...

Cultivarea salciei energetice. Recomandări la plantare și întreținere

Cultivarea salciei energetice necesită cunoașterea cerințelor speciei și asigurarea acestora pentru recolte bune. Înfiinţarea plantației de salcie Alegerea locului...

Fertilizarea roșiilor pe vârste. Rețete de îngrășăminte ce pot fi produse acasă

Fertilizarea roșiilor crescute pe suprafețe mici poate fi realizată cu succes utilizând îngrășăminte naturale, produse în condiții de casă....

Peste 10.000 de angajaţi din industria alimentară sunt discriminaţi şi nu vor primi majorări salariale

Peste 10.000 de angajaţi din industria alimentară nu vor beneficia de majorări salariale, întrucât codul lor CAEN nu a...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate