10 C
București
joi, 18 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleÎnființare plantație de nuci - când și cum plantăm

Înființare plantație de nuci – când și cum plantăm

Plantarea unei livezi de nuci este o investiție destul de costisitoare, astfel că trebuie luați în calcul mai mulți factori ce pot influența reușita acesteia. În acest articol, vorbim despre principalele sfaturi ce trebuie luate în calcul la înființarea unei plantații de nuci:

  • Terenuri recomandate pentru plantarea nucului
  • Pregătirea terenului pentru plantarea nucului
  • Pregătirea pomilor de nuc înainte de plantare
  • La ce distanță se plantează nucii
  • Când și cum se plantează nucii

Terenuri recomandate pentru plantarea nucului

Atunci când se alege terenul unde urmează a fi înființat nucul, trebuie să țineți cont de faptul că nucii pot fi afectați de înghețurile târzii de primăvară sau timpurii de toamnă. Astfel, se vor alege terenuri mai puțin supuse acestui risc.

În plus, nucul este o specie iubitoare de lumină, astfel trebuie alese terenuri însorite. În caz contrar, cu timpul, se va degarnisi coroana (ramurile afectate de insuficiența de lumină încep a se usca).

Tot din acest considerent, este recomandat ca rândurile pomilor să fie amplasate pe direcțiile N-S, NE-SV, NV-SE. Pentru terenurile în pantă, se aleg expoziții sudice, sud-vestice, sud-estice.

În condițiile actuale, în care secetele sunt tot mai frecvente și se înregistrează deficit de precipitații, este recomandată irigarea nucului. Cultura necesită precipitații anuale de circa 600-700 mm, considerat nivelul optim, sau un minim de 500 mm.

Atât surplusul de precipitații, cât și insuficiența, afectează productivitatea.

La capitolul cerințe față de sol, nucul preferă soluri fertile, bine drenate, afânate, profunde, revene. Valori de peste 11% de carbonat de calciu sunt extrem de dăunătoare nucului, iar pH-ul optim este cel acid-neutru (6,4-7,2).

Pregătirea terenului pentru plantarea nucului

Înainte de plantare, terenul se pregătește în felul următor: scarificarea terenului în două direcții la adâncimea de 60 cm la sfârșitul verii, urmată de o arătură toamna la 35 cm, nivelarea terenului cu grapa sau combinatorul, motocultorul sau alt utilaj.

Îngrășămintele minerale se administrează în funcție de analiza solului. Orientativ, se recomandă 30-35 de tone de gunoi de grajd și 90 kg substanță activă fosfor și 70-75 kg substanță activă potasiu.

Înainte de plantare se face pichetarea terenului, în funcție de distanța de plantare aleasă. Nucul poate fi plantat în pătrat, dreptunghi, chincons, triunghi echilateral.

Ar trebui să țineți cont de faptul că nucul este o specie anemofilă, adică polenizarea se realizează cu ajutorul vântului, și poate fi întâlnit fenomenul de dichogamie, adică florile mascule și femele înfloresc în momente diferite pe aceeași plantă, de aceea este important să includeți în parcelă mai multe soiuri la care să corespundă perioada de înflorire a florilor masculine cu feminine.

Aceste soiuri se amplasează respectând un interval de maxim 90 metri distanță unele de altele.

Pregătirea pomilor de nuc înainte de plantare

Nucul este o specie care intră destul de târziu pe rod, în special dacă este crescut din nuci, nu plantați pomi altoiți. Pomii altoiți intră pe rod în anul 5-7, iar pentru cei nealtoiți durata ajunge și la 9-10 ani.

Din aceste considerente, dar și ținând cont de cerințele pieței, care acceptă în mare parte doar miez calitativ, uniform, majoritatea specialiștilor recomandă pomii altoiți și alegerea soiurilor solicitate pe piață.

Important! Pentru a reduce la minim riscul apariției problemelor, se recomandă utilizarea materialului săditor din pepiniere certificate, recomandate de alți producători.

Înainte de plantare, rădăcinile nucului seara se pun la hidratare în apă. Tot cu o zi înainte, de pregătește amestecul pentru mocirlirea rădăcinilor – element important ce stimulează prinderea. Detalii despre mocirlire pe acest link.

Cum se plantează nucii

Dimensiunile gropilor pentru plantarea nucilor se recomandă a fi de 60x60x60 cm pe teren afânat, cu sol ușor sau mijlociu. Pereții gropilor trebuie distruși, dacă au fost săpate mecanizat. Pe terenuri mai puțin afânate, soluri grele, se recomandă dimensiuni de 80x80x60 cm sau chiar 100x100x80 cm, în funcție de sol.

La ce distanță se plantează nucii

Distanța de plantare a nucilor se alege în funcție de sistemul de cultură ales, dar și neapărat ținând cont de faptul că aerul trebuie să circule suficient în plantație pentru a asigura polenizarea.

Pentru pomii de vigoare mare plantați în sistem clasic distanța de plantare a nucilor este de 10-12 m între rânduri și 8-10 între pomi pe rând. Astfel, pe un hectar se plantează 125 de pomi de nuc (10×8 m).

În cazul utilizării soiurilor, portaltoaielor de vigoare mijlocie sau mică, distanța se reduce. Aceasta poate fi redusă până la 5-7 metri între pomi pe rând și 7-9 metri între rânduri.

Un model ce poate fi urmat la plantarea nucilor este prezentat de către pepiniera Voinești:

Când se plantează pomii de nuci

În general, sunt două perioade de plantare a pomilor de nuc: toamna, după căderea frunzelor și căderea brumelor și primăvara devreme, orientativ în luna martie.

Mai mulți specialiști recomandă plantarea nucilor doar primăvara, argumentând această necesitate prin faptul că rădăcinile nucului sunt foarte fragile și se rup cu ocazia scoaterii din toamnă, când pământul este în general uscat. În cursul iernii cu exces de umezeală, rădăcinile putrezesc ușor, astfel că prinderea este anevoioasă și mulți pomi se usucă ulterior.

La plantare, rădăcinile se distribuie radial, uniform, apoi se acoperă cu solul de la suprafață și se tasează ușor pentru a asigura o bună aderare. După plantare, se recomandă udarea cu circa 20-30 de litri de apă per pom.

Nucii se plantează astfel încât punctul de altoire să fie cu 3-5 cm mai sus de suprafața solului.

La plantare, mulți preferă să adauge îngrășăminte în groapa de plantare, specialiștii însă NU recomandă acest lucru, deoarece pot afecta dezvoltarea pomilor prin majorarea concentrației soluției solului.

În cazul în care doriți să administrați îngrășăminte minerale, distanța recomandată de la trunchi la care acestea se introduc este de 40 cm.

Ulterior, înainte de înghețuri, se recomandă formarea unui mușuroi de 20-30 cm în jurul tulpinei pentru a proteja pomii de temperaturile reduse. Pentru vopsirea trunchiului se utilizează vopsea albă pe bază de latex, cu repelent contra rozătoarelor cum ar fi iepurii. Nu este recomandată vopseau pe bază de derivați de petrol.

Citește și despre Tăierile la nuc. Formă coroană: vas ameliorat cu 4 șarpante.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce cad nucile din pomi înainte de termen sau deficitul de potasiu în livezi

În multe livezi intrate pe rod, în anul curent,...
‹ adv ›

Plantarea pomilor toamna – opt greșeli de evitat

După ce ați pregătit terenul pentru înființarea unei livezi și urmează nemijlocit plantarea pomilor, trebuie să țineți cont de...

De ce cad nucile verzi de pe pom și cum prevenim fenomenul

Nucul se consideră o specie nepretențioasă la întreținere, însă, în timpul creșterii și dezvoltării pomul are nevoie de îngrijire...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole