8 C
București
miercuri, 13 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleGlicina mov - îngrijire și tăiere pentru înflorire abundentă

Glicina mov – îngrijire și tăiere pentru înflorire abundentă

Glicina mov sau wisteria este o liană lemnoasă originară din Japonia, care înflorește spectaculos și înfrumusețează orice grădină. Pentru aceasta necesită anumite condiții de plantare și îngrijire pe care le vom expune în continuare.

Ce este și cum crește glicina mov

Glicina mov este o planta perenă, cățărătoare din familia Fabaceae (rudă cu salcâmul și mazărea). Are un coronament bogat și este capabilă să acopere complet o fațadă sau un gard dintr-o singură rădăcină.

Planta poate trăi aproximativ 20 ani și atinge lungimea de până la 10-15 m, dacă este lăsată să crească liber, anual crește cu 1-3 m, tulpina ajungând la peste 30 de centimetri în diametru.

Astfel, o glicină matură devine foarte grea, așa că este absolut necesar să-i fie asigurat un suport durabil chiar de la început.

Cu ajutorul tăierilor corecte poate lua și forma unui copac, cu tulpină și coroană (dar are nevoie de susținere adecvată în primii 3-4 ani de viață). Dacă îi este oferit suportul necesar se dezvoltă impunător.

Glicina cu flori mov este cea mai răspândită, însă există și glicină cu flori roz sau albe. Acestea seamănă cu florile de salcâm, dar sunt grupate în inflorescențe mai lungi (30-40 centimetri) și rezistă mult mai mult timp.

În regiunea nostră glicina mov înflorește la finele lunii aprilie, începutul lui mai. Florile, suav parfumate și extrem de decorative, se mențin 6-8 săptămâni.

Glicinele mature pot înflori chiar și în doua reprize, în special în anii cu veri ploioase și toamne lungi.

Se cunosc 9 specii din genul Wisteria, dar cele mai răspândite și frecvent cultivate sunt următoarele:

  • glicina floribundă sau japoneză (Wisteria floribunda);
  • glicina chinezească (Wisteria sinensis);
  • glicina mătăsoasă (Wisteria brachybotrys).

Citește și Hortensia – cele mai populare specii, cerințe de plantare

Condiții optime plantare pentru glicina mov

Glicina mov are o rezistență moderat scăzută la frig. Pentru o creștere reușită și înflorire abundentă planta are nevoie de un loc însorit, ferit de rafale de vânt, iar solul trebuie să fie hrănitor, bine drenat și ușor alcalin.

Glicinelor crescute din semințe le ia mai mulți ani până să înflorească (5-10 ani, în funcție de specie și soi). În primii ani formează doar lăstari lungi și subțiri, fără să facă flori.

De aceea e preferabil să cumpărați plante bine formate, care ar putea să vă bucure ochii chiar în primul sau al doilea an.

În primii ani planta necesită mai multă atenție, dar după 2-3 ani devine viguroasă și mai tolerantă la condițiile de mediu.

Glicina mov are nevoie de spațiu pentru a se dezvolta, iar orientarea lăstarilor trebuie făcută spre zonele foarte însorite din gradină, altfel nu va înflori.

Din primăvară până la sfârșitul verii, glicina necesită udare moderată (mai frecventă în primii ani și în perioade de secetă), astfel încât solul de sub ea să fie întotdeauna ușor umed, dar numai nu în exces.

Prea multă apă poate să afecteze rădăcinile plantei.

Pentru ca glicina să înflorească la timp și abundent, se hrănește o dată pe săptămână în perioada de vegetație activă, cu îngrășăminte minerale sau organice.

Cum și când se taie glicina mov

Tăierea regulată a glicinei menține sub control creșterea excesivă și de asemenea stimulează producerea a mai multor muguri floriferi decât foliari. Astfel, contribuie direct la înflorirea abundentă.

Tăierea plantei se realizează de două ori pe an, o dată vara și la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii.

După înflorire, în iulie sau august, se scurtează toate ramurile anuale nou crescute la 20-30 centimetri (5-6 muguri). Acest lucru îmbunătățește aerisirea și iluminarea plantei, stimulând dezvoltarea mugurilor floriferi pentru anul viitor.

La sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie, aceeași lăstari se scurtează până la 2-3 muguri puternici.

Ar putea să te intereseze și Florile cu bulbi. Cum, unde și când le plantăm

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Sempervivum sau planta urechelnita – îngrijire și descriere

Genul Sempervivum L. cunoscut în limba româna ca urechelnita...
‹ adv ›

7 plante ornamentale cățărătoare care înfloresc spectaculos

Liane decorative numite și plante ornamentale cățărătoare asigură o valoare decorativă, fiind folosite la înfrumusețarea zidurilor, teraselor sau gardurilor...

Muscate – de ce se îngălbenesc frunzele. Cauze, prevenire

Uneori, frunzele de muscate simple, dar și de muscate curgatoare sau tiroleze, se pot îngălbeni. În acest articol vom...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole