11 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleFertilizarea ardeiului – sfaturi pentru recolte bune

Fertilizarea ardeiului – sfaturi pentru recolte bune

Ardeiul dulce crește bine pe soluri ușoare, luto-nisipoase, cu pH neutru, bine-afânate, îmbogățite cu materie organică. Totuși, pe lângă ceea ce-i oferă solului, ardeiul are nevoie și de fertilizări pentru o creștere și dezvoltare bună.

Astfel, se aplică îngrășăminte cu un conținut adaptat care să respecte cerințele nutriționale din fenofaze. Imediat după plantare, în timpul înfloririi și în momentul fructificării, ardeiul are nevoie de mulți nutrienți. În caz contrar, plantele vor începe să se întindă, să încetinească din creștere, să ofere recolte mai mici.

În acest articol vorbim despre cerințele și fertilizările necesare la fiecare etapă de creștere, recomandări ce vor fi utile micilor fermieri.

‹ adv ›

Fertilizarea răsadului de ardei înainte și după plantare

Solul de pe parcelele pentru ardei trebuie pregătit încă din toamnă – și aici ar putea fi îmbogățit cu nutrienți. Înainte de apariția înghețurilor de toamnă, solul se afânează, adăugând o găleată de compost la 1 mp.

Dacă nu ați avut timp să fertilizați solul din timp, o puteți face primăvara (o găleată de mraniță și 1 pahar de cenușă pe 1 mp).

Răsadurile de ardei cultivate de micii producători sunt de obicei gata să fie plantate în câmp la 50-70 de zile după răsărire, în funcție de soi. Chiar înainte de această lucrare, plantelor tinere li se poate oferi prima fertilizare.

În faza de 2 frunze adevărate, plantele de ardei de obicei sunt repicate (dacă lucrarea este necesară) și pot fi hrănite în două etape. Prima etapă la o săptămână după repicare (10 g de azotat de amoniu, 25 g de superfosfat și 15 g de sulfat de potasiu la 10 litri de apă), a doua oară – după zece zile cu aceeași soluție.

După plantarea plantelor de ardei în locul permanent, este indicat să fertilizați la două săptămâni după aceasta – sistemul radicular ar trebui să aibă timp suficient să se adapteze.

Pentru o nouă fertilizare dizolvați 2 lingurițe de uree și superfosfat în 10 litri de apă. Pentru o plantă cheltuiți 1 litru de soluție. De asemenea, puteți hrăni plantele cu materie organică – de exemplu, gunoi de grajd descompus diluat în apă (1:5) sau gunoi din excremente de păsări (1:20).

Cu produsele organice trebuie să fiți foarte atenți la aplicare, să nu depășiți doza. Mulți începători cred, că îngrășămintele organice sunt complet sigure, dar excrementele de păsări sau gunoiul de grajd pot arde rădăcinile. Iar amoniacul, produs prin descompunerea acidului uric, poate încetini creșterea plantelor tinere.

O altă variantă ar fi imediat după repicare să aplicați un stimulator de creștere al rădăcinilor și să repetați peste 10 zile cu un tratament de stimulare a creșterii perișorilor absorbanți.

V-ar putea plăcea și Vecini de succes: ce culturi putem crește lângă ardei, pentru recolte bogate.

Citiți și Ardeiul – plantare, creștere și îngrijire.

Cum fertilizăm ardeiul dulce în perioada de creștere și înflorire

Ardeiul în perioada creștere este fertilizat la necesitate de 2 – 4 ori pe sezon. Atunci când se formează florile, se poate aplica o fertilizare cu 10 g de azotat de amoniu, 25 g de superfosfat și 25 g de sulfat de potasiu la 10 litri de apă. Se efectuează numai dacă este necesar (cu un interval de două săptămâni), dacă dezvoltarea plantelor a încetinit.

Cel mai bine este să combinați fertilizarea cu udarea. Așa protejați rădăcinile plantelor de arsuri.

Este posibil să fertilizați ardeiul în timpul creșterii folosind remedii populare. Iată unul dintre ele:

Fertilizați plantele de ardei cu infuzie de cenușă (2 căni de cenușă la 10 litri de apă) sau infuzie de urzică cu adaos de gunoi de grajd.

Hrănirea ardeilor în timpul fructificării

În perioada de fructificare, puteți hrăni ardeiul dizolvând 10 g de azotat de amoniu și 200 g de cenușă în 10 litri de apă.

Mai puteți folosi următoarele: 2 lingurițe sulfat de potasiu și superfosfat la 10 litri de apă. Rata de consum – 1 litru per plantă.

Citiți și despre De ce ardeii stagnează în creștere. Cauze și alte probleme la cultivare.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum se utilizează fungicidele pe bază de microorganisme

Metodele de aplicare a fungicidelor pe bază de microorganisme...
‹ adv ›

De ce inflorescențele la conopidă devin brune

Conopida este o legumă apreciată, însă cultivarea acesteia poate veni cu provocări specifice. În acest articol discutăm despre principalele...

Cum fertilizăm solul toamna înainte de cartof

Toamna este cel mai bun moment pentru a investi în viitoarea cultură de cartofi: semănând îngrășăminte verzi sau aplicând...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole