-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

-

HomepageAdvFăinarea viței de vie. Cum recunoaștem patogenul, tratamente

Făinarea viței de vie. Cum recunoaștem patogenul, tratamente

Alături de mana viței de vie, făinarea este prezentă în toate arealele viticole din România și Republica Moldova. Detalii despre mana viței de vie pe acest link.

 Este adevărat faptul că, datorită biologiei ciupercii Uncinula necator, prezența făinării este mult mai accentuată în podgoriile din sud față de cele din nord. 

Prin lecturarea acestui articol, doresc să reamintesc viticultorilor experimentați, dar și celor inițiați, câteva aspecte ce țin de simptomatica, recunoașterea agentului patogen, dar și măsuri de prevenire și combatere.

Daunele produse sunt destul de însemnate la majoritatea soiurilor de Vitis vinifera, dar sensibilitate ridicată o au soiurile Fetească albă, Băbească (Rară) neagră, Fetească neagră, Tămâioasă românească, Riesling italian, Neuburger, Chardonnay, Muscat de Hamburg, Afuz Ali, Moldova, Italia, Prima, etc.

De la un an la altul, ciuperca iernează sub formă de miceliu de rezistență pe lăstari, dar mai ales între solzii mugurilor de pe corzi, dar și sub formă de peritecii

Temperatura este factorul ce influențează dezvoltarea patogenului. Pragul inferior de dezvoltare al miceliului este de 5 °C, iar sporularea poate avea loc la  8°C, cu un optim de dezvoltare a ciupercii la 25-28°C și o inhibare a dezvoltării sporilor ca temperaturi ce depășesc 30°C, însă chiar letale pentru miceliu temperaturile ce depășesc 38°C. 

Umiditatea atmosferică prielnică dezvoltării ciupercii este de minim 20%, cu un optim cuprins între 50-65%. În funcție de temperatură, perioada de incubație variază între 5-7 zile apoi sub acțiunea vântului conidiile sun diseminate pe restul butucilor.

Germinația conidiilor este de doar 3-6 ore în condițiile optime specificate mai sus (T 25-28°C  și umiditate 50-65%).         

Simptomele bolii se prezintă sub formă de pâslă subțire alb-cenușie cu aspect făinos care se poate înlătura cu ușurință prin frecare și sesizarea unui miros specific de pește

Apare sub formă de pete nedelimitate precis și o înnegrire a nervurilor pe fața inferioară, în dreptul zonelor atacate, adesea ocupând integral suprafețele părților atacate.

Sunt supuse atacului toate organele aeriene ale butucului în stadiu de fenofază timpurie (lăstarii, frunzele, ciorchinii, florile și boabele). Lăstarii atacați timpuriu rămân mai scurți și se pot identifica foarte ușor, aceștia luând acel aspect întâlnit în termen popular de steag (drapel) oblic, ce străbat peretele foliar mai afectat, foarte bine surprins acest aspect în imaginea de mai jos:

Frunzele prezintă pete sau atac generalizat pe ambele fețe ale limbului. În urma atacului, frunzele nu se mai dezvoltă normal, se deformează, cu tendința de răsucire a marginilor , apoi se usucă și cad. 

Ciorchinii, florile și apoi boabele sunt supuși în întregime atacului aproape toată perioada de vegetație, chiar și aflându-se în pârgă.

Atacul timpuriu în floare și imediat după înflorire produce brunificarea, apoi uscarea și căderea inflorescențelor.

Când boabele sunt mai mari, miceliul de pe suprafața pieliței împiedică creșterea uniformă a bobului și, ca urmare, se produc crăpături care prezintă un mediu favorabil pentru diferite mucegaiuri ce se dezvoltă și apoi compromit strugurele.

În cazul atacurilor târzii, în pâsla miceliană se observă puncte negricioase, ușor vizibile cu ochiul liber sau cu o lupă, acestea fiind periteciile.

Făinarea apare în plantațiile viticole întotdeauna la început în focare și nu generalizat. Tot mai des, viticultorii se folosesc de plantele gazdă mult mai sensibile la atacul de făinare, ce prevestesc apariția acestora.

Câteva tufe de trandafiri la capătul parcelei înfrumusețează, dar și avertizează apariția făinării.

Aplicarea lucrărilor și operațiunilor în verde la soiurile sensibile, dar cu precădere la soiurile pentru struguri de masă constituie o verigă importantă, deoarece se obțin efecte calitative net superioare, decât în cazul neaplicării lor.

Lucrările în verde ce se impun sunt: plivitul – prin îndepărtarea lăstarilor sterili, îndepărtarea frunzelor 1-3 până la inserția rodului, cârnitul lăstarilor, permit o ventilație mult mai bună a ciorchinilor, dar și o expunere mult mai bună pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare.

Efectul curativ al tratamentelor fitosanitare prin izolarea din toamnă a zonelor cu atac puternic de făinare, realizând aplicarea de zeamă sulfocalcică 20%, poate fi o combatere eficientă a patogenului.

De cele mai multe ori, după recoltarea strugurilor, viticultorii își pierd focusul asupra foliajului existent, iar până la căderea fiziologică a frunzelor și intrarea în perioada de repaus vegetativ, condițiile climatice favorabile sporulațiilor contribuie la extinderea generalizată a patogenului în întreaga plantație. 

Recoltatul mecanizat contribuie și el la multiplicarea și dezvoltarea ciupercilor prin rezerva de must de pe rahisul strugurilor și, din acest motiv, recomand fermierilor să aplice minim un tratament cu produse de contact (Karathane 0,5 lt/ha + produs cupric 2-2,5 lt/kg/ha)  la 7-10 zile de la recoltare, pentru distrugerea și izolarea rezervei de patogeni.  

Tratamente combatere făinare la vița de vie

La primul tratament la vița de vie (T1) corespunzător BBCH 12-13 (a doua/a treia frunzuliță vizibilă) recomand aplicarea a 0,5 l/ha Karathane EC, singurul produs de contact ce acționează la temperaturi joase, de la 4°C (temperaturi similare acestei perioade) când sulful este ineficient, fiind potrivit în cazul tratamentelor timpurii.

T2 – Anul acesta, ca urmare a primăverii răcoroase, fenofazele de creștere și dezvoltare se prelungesc și astfel impune un tratament intermediar pâna la tratamentul de înaintea înfloritului, BBCH 55Butonii florali sunt izolați(separați). 

În cazul neaplicării meptildinocapului, recomand aplicarea unui mix de contact cu sistemic pentru a combate și preveni instalarea ciupercii. Produs pe bază de sulf în cazul în care temperaturile depășesc 18 °C + Talendo Extra 0,2 l/ha.  

 T3 (BBCH 60) – Înainte de înflorit: Talendo Extra 0, 3 lt/ha. Pentru a preîntâmpina arsura rahisului nu aplicați produse pe bază de sulf!

T4 (BBCH 69) – Sfârșitul înfloritului T5 (BBCH 71) – Începutul dezvoltării boabelor Talendo 0,225 lt/ha sau Talendo Extra 0,3-0,4 lt/ha.

De la T6 (BBCH 79) – Compactarea ciorchinelui până la tratamentul T8 (BBCH 81) – Începutul coacerii boabelor la temperaturi ridicate când sulful este  fitotoxic provocând arsuri ale boabelor, apărând fenomenul de opărire a boabelor, vom aplica Karathane™ Gold 350 EC.

Atenție la respectarea timpului de pauză indicat de producător!

Este important să respectați instrucțiunile de pe eticheta produsului fitosanitar și să nu recoltați sau să nu consumați culturile înainte de expirarea timpului de pauză specificat pe etichetă. Timpul de pauză la produsele fitosanitare depinde de produsul folosit și de cultura la care se aplică.

Alfred Ștefan
Alfred Ștefan
Key Account Manager Specialty Crops Corteva Agriscience

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Interpoma 2024: datele preliminare ale recoltei 2024/2025 prezentate la deschiderea oficială

A fost inaugurată cea de-a 13-a ediție a Interpoma,...

Soluții avansate post-recoltă: Creșterea profitabilității prin gestionarea precisă a depozitării la rece

În pomicultura modernă, gestionarea optimă post-recoltă este de o importanță crucială. Practicile post-recoltă, în special depozitarea la rece, joacă...

Premieră mondială: Corteva anunță grâul hibrid non-OMG

Corteva a anunțat pe 18 noiembrie o descoperire revoluționară pentru una dintre cele mai importante culturi alimentare din lume...

Bayer și Orbia Netafim extind colaborarea cu noi produse pentru sectorul horticol

Divizia de Agricultură de Precizie a Orbia, Netafim, și Bayer au anunțat extinderea colaborării lor strategice, începând cu noi...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole