Decolorarea, îngălbenirea și ofilirea frunzelor la ceapă la sfârșitul sezonului este un proces natural, dar uneori se întâmplă ca frunzele cepei sau doar vârfurile acestora să devină galbene în procesul dezvoltării. În acest caz, trebuie analizat motivul și întreprinse măsuri corespunzătoare.
Cauzele îngălbenirii sau uscării vârfurilor sau în întregime a frunzelor cepei le analizăm în acest articol:
Greșeli în îngrijirea cepei
Un motiv poate fi neglijența banală. Poate că pur și simplu nu ați avut grijă în mod corespunzător de cultură.
Udarea insuficientă
Dacă ceapa a început să se îngălbenească brusc, iar solul din grădină este uscat, cel mai probabil, problema constă în faptul că planta suferă de insuficiență de umiditate.
Măsuri de control: Respectați regimul de udare. În prima jumătate a verii, ceapa este udată de două ori pe săptămână, în a doua jumătate – o dată pe săptămână. Rata de irigare – 6-8 litri la 1 mp. Desigur, pe vreme uscată, cultura este udată mai des. Ceapa se udă cu apă cu temperatura de 18-25°C direct la rădăcină, de preferință dimineața.
Când solul se usucă, acesta trebuie afânat.
Insuficiența de nutrienți
Un alt posibil motiv al îngălbenirii vârfurilor cozilor cepei poate fi lipsa micro- sau macroelementelor în sol.
De regulă, acestea sunt simptomele lipsei de azot. Cu o deficiență a acestui element, frunzele de ceapă devin scurte și îngroșate. În același timp, culoarea lor nu este de un verde sănătos, ci gălbuie.
Măsuri de control: Pentru a evita riscul unei insuficiențe de azot, puteți utiliza îngrășăminte cu azot. Cel mai bine este să folosiți materie organică – o infuzie de gunoi de grajd sau de gunoi de păsări (poate fi administrat de câteva ori pe durata întregului sezon, în afară de faza activă de creștere a plantei, câte 2 kg/m2) v-ar putea fi de folos.
Dăunători la ceapă ce pot provoca îngălbenirea sau uscarea frunzelor
Din păcate, nu întotdeauna problema îngălbenirii frunzelor cepei poate fi rezolvată prin ajustarea regimului de udare și fertilizare. Uneori, de vină este invazia insectelor dăunătoare. Printre acestea se numără:
Musca cepei (Delia antiqua)
Musca cepei infectează activ planta primăvara – în aprilie-mai. Stadiul adult (musca) nu este dăunător, hrănindu-se cu nectar, în schimb larva ieşită din ou este dăunătoare pătrunzând în frunze, bulbi în formare, hrănindu-se cu ţesuturi.
Simptomul principal este îngălbenirea vârfurilor cepei mai întâi, nu a întreagii frunze. Dacă scoateți planta din sol, puteți vedea că bulbul e putrezit.
Larvele pătrund în țesuturile plantelor, sapă galerii pentru hrănire. În caz de atac puternic, plantele sunt distruse.
Măsuri de control: Din păcate, plantele atacate nu mai pot fi salvate. Acestea trebuie scoase din sol și distruse pentru a evita infestarea.
În cazul muștei cepei, presărarea între rânduri a unui amestec de praf de tutun și cenușă de floarea soarelui, luată în proporții egale, ar fi o metodă utilă de respingere a dăunătorului. În plus, rândurile de ceapă pot fi alternate cu rânduri de morcovi – aceste plante își resping reciproc dăunătorii.
Pentru combatere, sunt omologate substanțele active: ciantraniliprol (Benevia 0,75 L/ha), cipermetrin (Columbo 0,8 MG 12 kg/ha).
Molia cepei și a usturoiului (Acrolepiopsis assecetella Zeller)
Molia cepei își depune ouăle la baza frunzelor sau în sol de lângă ceapă de mai multe ori pe sezon. Prima generație începe să dăuneze culturilor la sfârșitul primăverii – începutul verii.
Daunele nu sunt importante, totuşi, în situaţia în care condiţiile nu sunt favorabile şi plantele îmbătrânesc mai repede, larvele se deplasează în ţesuturile mai turgescente ale bulbului şi formează galerii.
Dacă în interiorul unei funze de ceapă îngălbenite găsiți mici larve gălbui cu pete negre, atunci cauza este apariția moliei cepei.
Preveniți apariția moliei cepei prin: efectuarea corectă a arăturii de toamnă; tratarea corectă a culturii în timpul vegetației; adunarea resturilor vegetale după recoltare.
Măsuri de combatere: Având în vedere că dăunătorul hibernează în stadiul de fluture, prelucrarea bulbilor nu va ajuta la prevenirea distrugerii plantelor. Puteți realiza tratamentul solului.
Printre metodele biologice de control se numără: utilizarea bacteriei Bacillus thuringiensis, eficace împotriva larvelor tinere; utilizarea insecticidelor naturale pe bază de ardei iute.
Citiți și despre Ardeiul iute – un insecticid natural eficient.
Tripsul cepei (Thrips tabaci)
Tripsul cepei (sau tutunului) este un dăunător minuscul, de până la 1 mm lungime, ce se poziționează în spațiile dintre frunzele de ceapă, unde înțeapă și suge seva plantei. Pe frunze apar pete galben-cenușii, alb-argintii, rezultatul hrănirii adulților și larvelor.
Preferă organele din vârfurile de creștere, conul format de tecile frunzelor verzi, frunzele tinere sau florile, unde formează colonii. Plantele grav afectate au un ritm de creștere lent, se îngălbenesc și se usucă.
Măsuri de prevenire: distrugerea resturilor de plante, rotația culturilor, evitarea fertilizărilor în exces cu azot, irigarea prin aspersiune, îndepărtarea buruienilor. Folosirea foliei de mulci pentru a bloca contactul tripsului cu solul (tripsul se transformă în adult în sol).
Măsuri de control: Înainte de a planta bulbii, trebuie dezinfectați în apă fierbinte (scufundați timp de 10 minute în apă la o temperatură de 45°C), apoi clătiți-i în apă rece. Plantele deteriorate sunt arse.
Pentru combatere sunt omologate produse pe bază de: deltametrin (Delmur 500 mL/ha), tau-fluvalinat (Mavrik 2 F 0,05%).
Bolile la ceapă ce pot provoca îngălbenirea, uscarea frunzelor
Ceapa poate fi afectată și de diferite boli ce provoacă îngălbenirea sau uscarea frunzelor:
Putregaiul cenușiu al coletului și bulbilor de ceapă (Botrytis sp.)
Pe frunze apar pete mici (1-3mm), albe, rotunde sau ovale, ușor cufundate în și țesuturi, dispuse spre vârf. La suprafața țesutului apare un puf cenușiu, abundent. La un atac puternic frunzele se usucă.
Măsuri de control: distrugeți bulbii infectați și resturile vegetale, tratați solul înainte de plantare.
Măsuri de combatere: isofetamid (Kinja ceapa de tuns – 1,0 L/ha; se aplică preventiv la riscul apariției infecției).
Fuzarioza cepei produsă de Fusarium oxysporum var cepae
În primul rând, se observă îngălbenirea și uscarea vârfurilor cepei. Bulbii sunt atacați, în general, înainte de maturitate și pot rămâne mici.
După contaminare, la suprafața bulbilor apar pete albe, care devin de culoarea plumbului, apoi se înnegresc și se măresc, distrugând ulterior și sistemul radicular. Bulbii pot fi smulși ușor din sol.
O cauză a instalării acestei boli e rănirea bulbului sau frunzelor în timpul lucrărilor de întreținere.
Măsuri de prevenire: cultivați ceapă pe terenuri afânate, utilizați material săditor sănătos și rezistent, realizați rotația culturilor pe o perioadă de minim 4 ani. Evitați udările excesive. Evitați rănirea bulbilor în timpul recoltării.
Măsuri de control: Bulbii sunt tratați înainte de plantare (înmuiați într-un fungicid). Plantele bolnave sunt arse.
Alternarioza sau pătarea purpurie produsă de (Alternaria porri)
Primele simptome ale bolii ar fi niște pete mici, albicioase, înconjurate de un inel galben. Examinând mai atent, se observă zona din interiorul petelor, care devine brună, în caz de atac sever ciuperca atacă și bulbii.
Boala se răspândește prin spori, transportați fiind de picături de apă sau vânt. Iarna se păstrează pe resturile de vegetație din sol.
Măsuri de prevenire: respectați rotația culturilor, alegeți soiuri rezistente, adunați și distrugeți resturile vegetale afectate de boli.
Măsuri de combatere: azoxistrobin (Allstar 250 SC 0,75-1,0 L/ha (în funcție de nivelul de infestare).
Îngălbenirea și piticirea cepei produsă de Onion yellow dwarf virus
Aceasta e „boala urmelor de degete”, denumire primită din cauza unor striuri galbene de pe frunzele bazale, ce reprezintă adâncituri succesive. Cepele rămân mici, nu se păstrează iarna. Cu timpul, frunzele plantelor se ofilesc, se îngălbenesc și se culcă la pământ.
Acest virus e transmis de afide și de la bulbii infectați.
Capriciile vremii
Ploile prelungite, seceta îndelungată, și verile anormal de reci și prea calde afectează la fel recolta, provocând inclusiv îngălbenirea frunzelor.
Citiți și despre Plantarea cepei – sfaturi la cultura prin arpagic și semănat.
Ca măsuri generale de prevenire a problemelor în cultura de ceapă putem numi:
- respectați asolamentul;
- tratați bulbii înainte de plantare;
- prelucrați, dezinfectați, fertilizați solul echilibrat și afânați-l;
- mulciți solul cu cenușă;
- distrugeți la timp plantele infectate;
- și, bineînțeles, nu uitați de irigarea bună și la timp.