‹ adv ›
luni, 6 februarie, 2023
-2 C
București

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce portaltoaiele de vigoare redusă imprimă precocitate pomilor

De ce portaltoaiele de vigoare redusă imprimă precocitate pomilor

Dacă v-ați întrebat vreodată de ce un portaltoi de vigoare redusă imprimă precocitate pomilor, aflați că răspunsul la această întrebare are legătură cu felul în care are loc formarea mugurilor de rod.

Știm că formarea mugurilor de rod incepe încă din anul anterior anului în care are loc fructificarea. Astfel, diferențierea mugurilor vegetativi în muguri de rod începe in fenofaza de încetinire a creșterii lăstarilor undeva în perioada de vară, în lunile iulie-august, continuă pe perioada de toamnă – iarnă și se încheie în primăvara.

Ca să se transforme în floare, trebuie îndeplinite însă niște condiții, dar ajungem și acolo. Să ne întoarcem la portaltoaiele noastre.

Un fiziolog german, Klebs, a descoperit că formarea mugurilor de rod este în strânsă legătură cu raportul dintre substanțele hidrocarbonate produse de frunze și mineralele absorbite de rădăcini. Celebrul raport carbon, azot C:N.

Astfel, atunci când raportul este în favoarea azotului, deci atunci când avem un sistem radicular puternic care absoarbe multe minerale iar acestea sunt în cantități mari, vom avea multe creșteri vegetative în detrimentul rodului.

Dimpotrivă, când raportul este în favoarea carbonului, deci când activitatea clorofiliană este intensă, se produc hidrocarbonați, este favorizată formarea rodului. S-a observat astfel că pomul rodește:

  • când rădăcinile acestuia sunt tăiate și evident substanțele minerale absorbite sunt mai puține;
  • când se execută incizii inelare deasupra unor muguri și opresc seva brută;
  • atunci când pomul are o bună iluminare, iar ramurile sunt aplecate astfel încât să primească cat mai multă lumină;
  • în general, când are loc o intensă activitate clorofiliană.

Iată cum portaltoii gen M9 sau gutui A din cauza sistemului radicular slab care absoarbe mai puține substanțe minerale imprimă precocitate la rodire.

Totuși, aici există și o problemă în sensul că dacă sunt prea multe fructe formate, substanțele sintetizate vor fi folosite pentru creșterea acestora, deci diferențierea care, vă amintesc începe in iulie, nu va mai avea loc, mugurii ne mai beneficiind de suficiente substanțe hidrocarbonate.

Citește și despre Cele mai populare portaltoaie la măr. Cum influențează pomii.

Astfel apare fenomenul de periodicitate în rodire sau alternanța. Cum poate fi evitată alternanța la rodire și ce mai este necesar pentru ca un mugure să ajungă fruct, aflăm în articolul viitor.

Citește și De ce nu fertilizăm pomii iarna. Vezi argumentele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tăierile la cais – forma de coroană Vas întârziat

Caisul este o specie sensibilă la ger, din acest motiv este recomandat ca tăierile la cais să se facă...

Bolile nucului – simptome, prevenire, tratamente recomandate

Atunci când vorbim de bolile nucului, putem menționa că această cultură este relativ mai rezistentă, comparativ cu alte specii...

Tăierile la corn – ce trebuie să cunoască un începător

Cornul este un arbust fructifer rezistent la secete, la diferite tipuri de sol, astfel încât poate fi înâlnit în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole