10 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDăunătorul Ostrinia nubilalis generația a II-a - prezent în cultura de porumb

Dăunătorul Ostrinia nubilalis generația a II-a – prezent în cultura de porumb

Chiar dacă în multe zone din țară porumbul se usucă din cauza secetei, sfredelitorul tulpinilor (Ostrinia nubilalis) își continuă nestingherit dezvoltarea în culturile de porumb care nu sunt compromise.

Deși suntem conștienți cu toții că, porumbul în acest an este compromis aproape în totalitate, totuși, nu putem să nu aducem în atenția dumneavoastră cea de-a doua generație de Ostrinia nubilalis din această vară toridă.

La SCDA Lovrin avem culturi de porumb care nu sunt total compromise, deoarece am beneficiat de ploi în cantitate de aproximativ 200 mm de la începutul anului 2022. Avem hibrizi care se usucă din cauza arșiței și a secetei dar au știuleți (mici) și avem hibrizi care au încă frunze verzi și știuleți de mărime medie.

De aceea, am putut continua monitorizarea acestui dăunător important al porumbului iar rezultatele le aducem la cunoștința dumneavoastră.

După cum știți deja, monitorizarea acestui dăunător se realizează la SCDA Lovrin de trei ani în parteneriat cu compania FMC AGRO OPERATIONAL ROMÂNIA în cadrul proiectului ARC farm intelligence. În aplicația cu același nume, dumneavoastră aveți acces în mod gratuit și puteți urmări evoluția dăunătorului, curbele maxime de zbor și avertizările emise pentru combaterea acestuia.

Vă informăm că, s-au înregistrat curbele maxime de zbor pentru cea de-a doua generație de Ostrinia nubilalis în mai multe zone din România, zone pe care eu le monitorizez în cadrul parteneriatului cu FMC ROMÂNIA (Banat, Crișana, Oltenia, Dobrogea).

Curbele maxime de zbor au fost înregistrate la datele de 9 august, 8 august și 5 august, funcție de zona climatică. La această dată, curba de zbor este în scădere iar primele larve de Ostrinia nubilalis au apărut în culturile de porumb de pe teritoriul SCDA Lovrin.

Controlul fitosanitar efectuat în culturi de porumb de pe teritoriul SCDA Lovrin arată prezența pupelor, adulților, pontelor și a primelor larve din generația a doua de Ostrinia nubilalis.

De regulă, conform studiilor de specialitate, primele larve din generația a doua apar atunci când suma de temperaturi se apropie de 1400 grade C (Hugger, 1998). La data de 16 august 2022, la Lovrin, suma de temperaturi calculată pentru Ostrinia nubilalis a fost de 1388 grade C (bazată pe pragul biologic de 10 0C) iar larvele erau prezente pe știuleții de porumb, sub pănuși (vârsta I, II).

În următoarele zile vă recomand să treceți la verificarea culturilor de porumb care nu sunt compromise. A doua generație de O. nubilalis este mult mai greu de gestionat. Cercetările din domeniu arată că, pentru generația a doua de Ostrinia, momentul optim de combatere este foarte greu de stabilit.

Metoda cea mai bună este controlul culturilor de porumb pentru stabilirea numărului de ponte prezente pe plante. Această verificare trebuie să înceapă în momentul în care fluturașii de O. nubilalis sunt capturați cu ajutorul capcanelor feromonale.

Hibrizii de porumb tardivi sunt predispuși la atac și preferați de cea de-a doua generație de Ostrinia nubilalis. Acele culturi care la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august sunt verzi, unde polenizarea este în toi sau unde mătasea este încă verde, sunt preferate de dăunător pentru depunerea pontelor.

În consecință, este momentul să începeți controalele în vederea găsirii pontelor și stabilirii momentului de aplicare a tratamentului (dacă este cazul). Pontele trebuie căutate în zona frunzelor de deasupra știuletelui și dedesubt.

Eu le-am găsit, în general, pe frunzele de deasupra știuletelui. Trebuie să știți că depunerea pontelor de către femelele generației a doua poate dura 3 – 4 săpămâni. Dificil de controlat această insectă din cauza mobilității și eșalonării stadiilor.

Momentul optim de combatere trebuie stabilit cu mare grijă în urma verificării pontelor. Dacă se impune un tratament, atunci el ar trebui efectuat atunci când marea majoritate a pontelor ar fi în pragul eclozării sau în stadiul de „cap negru” (destul de dificil de realizat observațiile deoarece necesită foarte mult timp).

De aceea, combaterea celei de-a doua generații este dificilă. Aplicarea insecticidelor se recomandă înainte ca larvele să pătrundă în axila frunzelor, în pedunculul știuleților, sub pănuși și în tulpină.

O a doua aplicație poate fi necesară după 7 – 10 zile de la prima (funcție de durata perioadei de depunere a ouălor). Cele mai mari densități de larve de O. nubilalis din generația a doua se înregistrează de regulă la porumbul semănat târziu. Sunt atractivi pentru femele hibrizii care mai au mătasea verde decât cei care au mătasea brună.

După Hugger (1998), pagubele în producție apar de obicei atunci când la 100 de plante controlate se înregistrează 60 – 80 larve (considerat prag economic). În perioada de dezvoltare a știuleților, o larvă poate produce pierderi de aproximativ 2 – 3%, chiar 4% (Hugger, 1998).

În caz de secetă prelungită, pierderile/plantă cauzate de o singură larvă pot ajunge chiar la 12% (Rice, 2017). În Banat, cercetările din ultimii ani arată că, densitatea larvelor/plantă este mai mare de 1.

Descărcați aplicația ArcTM farm intelligence gratuit pentru a primi avertizarea cu privire la efectuarea tratamentelor fitosanitare în următoarele zile.

Bibliografie:

  • Dr. Ing. Cotuna Otilia, Șef Laborator Bioinginerii Vegetale SCDA Lovrin, Program Prognoză și Avertizare, Șef lucrări FACULTATEA DE AGRICULTURĂ – USV „Regele Mihai I” Timișoara
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Informare dăunător porumb – generația a II-a de Helicoverpa armigera

Vă avertizăm că, în această perioadă se înregistrează la...
‹ adv ›

Omizile primei generații de Helicoverpa armigera își fac simțită prezența la porumbul dulce

Primele larve de Helicoverpa armigera (prima generație) își fac simțită prezența la porumbul dulce din Banat (zona Sânnicolau Mare/Timiș)....

Fungul Aspergillus flavus, producător major de aflatoxine, prezent pe știuleții de porumb

Recolta de porumb din acest an este parțial și chiar total compromisă, funcție de zona de cultură. Seceta cumplită...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole