14.8 C
București
miercuri, 27 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum îngrijim iepurii primăvara ca să avem iepurași sănătoși

Cum îngrijim iepurii primăvara ca să avem iepurași sănătoși

Iepurii deseori ies din sezonul rece cu greutate corporală excesivă. Acest lucru influențează negativ capacitatea de reproducere atât a masculilor, cât și a femelelor.

Luna martie este perioada optimă pentru a înreprinde măsurile necesare, ca în luna aprilie-mai să se obțină un număr mare de iepurași sănătoși.

Contează cum vor fi pregătite animalele pentru reproducere și cum se efectuează monta propriu-zisă. Perioada de gestație este momentul cheie pentru formarea organismului sănătos a iepurașilor. În timp ce alăptarea permite inițierea dezvoltării și creșterii adecvate a tineretului.

Citiți despre regulile generale de înmulțire a iepurilor.

Acest articol descrie:

  • Cum pregătim iepurii pentru împerechere;
  • Cum organizăm corect monta iepurilor;
  • Alimentația iepuroaicelor înainte și după fătare;
  • Cum stimulăm capacitatea de lactație a iepuroaicei.

Cum pregătim iepurii pentru împerechere

Pentru ca organismul rozătoarelor să fie pregătit de montă, în luna martie, pentru o durată de două săptămâni se reduce norma de furaje concentrate cu 30-40 gr la un kg de masă vie. Se asigură în schimb destulă apă caldă, fân de boboase sau cereale de calitate și legume.

Foarte bun pe parcursul acestei perioade se consideră combifurajul granulat, echilibrat, în conținutul căruia este inclusă făina de iarbă.

Efect benefic asupra funcției reproductive la iepuri și iepuroaice prezintă alimentația cu grâu germinat sau țelină, precum și adaosuri de vitamina E, care se administrează cu 1-1,5 luni înainte de montă.

Dacă iepuroaica prezintă un grad de obezitate și nu are loc fertilizarea, acesteia i se va da doar fân și apă timp de 10-15 zile, după care se introduce din nou la mascul.

Se consideră, că acele coniferelor au efect stimulant asupra activității reproductive. Însă acestea se hrănesc în cantități mici,timp de câteva zile, după care urmează o pauză de 10 zile.

Întârzierea căldurilor la leporide poate fi provocată de: alimentație neadecvată, carențe de vitamine și minerale, durata scurtă a zilei (puține ore de lumină), fluctuații de temperatură a aerului, boli infecțioase, obezitate sau, dincontra, pierdere excesivă în greutate.

Cum organizăm corect monta iepurilor

De regulă, iepuroaicele tinere se încrucișează cu iepurii mai maturi, iar cele mai în vârstă – cu iepurii tineri. Iepuroaica se mută în cușca iepurelui.

O singură împerechere poate fi suficientă, dar pentru siguranță procedura se repetă a doua zi. Opțional, iepuroaica se lasă în cușca masculului pe toată această durată.

După 5 zile de la prima încrucișare se mai face o încercare. Dacă femela nu acceptă iepurele, devine agresivă, încearcă să-l muște, se consideră că fecundarea a avut loc.

Poate fi însămânțată iepuroaica în lipsa căldurilor? Da, dar probabilitatea fecundării va fi destul de redusă. Iar dacă aceasta și va avea loc, se va obține un număr mai mic de iepurași.

În timpul gestației iepuroaica se asigură cu liniște deplină. Pe toată durata acesteia (cuprinsă între 28 și 35 de zile) femela se ține izolată de mascul. Stresul excesiv prezintă pericol pentru fetuși.

Alimentația iepuroaicelor înainte și după fătare

Cele mai frecvente consecințe ale rației neechilibrate la iepuri sunt canibalismul (când iepuroaica își mănâncă puii) și malofagia (când iepurașii mănâncă blana unul altuia).

De regulă, se înregistrează o carență de fibre, aminoacizi cu conținut de sulf (metionina, cistina) și are loc o dereglare a raportului de calciu-magneziu.

Din acest motiv, înainte de fătare, iepuroaicele neapărat se asigură cu o cantitate suficientă de furaje concentrate, legume și apă.

Cu 10-12 zile înainte de parturiție femela se transferă în maternitate, unde este amenajat cuibul, așternut cu paie. La 5-7 zile până la fătare se reduce norma de furaje voluminoase.

Parturiția are loc, cel mai frecvent, noaptea sau dimineața devreme și durează 15-20 de minute, mai rar până la 2 ore. Imediat după fătare iepuroaica mănâncă placenta, își linge puii, îi alăptează și îi acoperă cu puf și paie.

Obligatoriu se oferă apă potabilă proaspătă la scurt timp după fătare. Iepuroaica are nevoie să-și potolească setea. Lipsa acesteia poate fi o altă cauză a canibalismului.

Dacă nu a fost setat la timp cuibul pentru fătare sau dacă iepuroaica a suferit un stres major, a fost speriată de ceva sau simte, că nu va putea alăpta toți puii, aceasta poate împrăștia iepurașii nou-născuți prin cușcă.

În așa caz ei se adună, se încălzesc și se întorc la mamă: iepuroaicelor cu capacitate bună de lactație li se lasă până la 10 iepurași, celor primipare – 7-8 iepurași.

Citiți aici sfaturi utile la înțărcarea iepurașilor.

Cum stimulăm capacitatea de lactație a iepuroaicei

  • Stimularea secreției de lapte are loc la alimentarea cu furaje suculente: nap suedez, varză, sfeclă, morcov;
  • Cu 3-4 zile înainte de fătare, furajele suculente se exclud din rație și se reintroduc la a treia zi de lactație;
  • Iepuroaicele se hrănesc prioritar cu varză furajeră sau kale. Cea obișnuită se evită la femelele lactante, deoarece poate provoca balonare;
  • Alte furaje cu efect stimulant asupra capacității de lactație sunt: furajele verzi (15-20 gr per animal pe zi), fân de boboase, lapte și zer, cu care se umectează amestecurile furajere.

La furajele verzi iepurii sunt trecuți treptat, începând cu administrarea a 50-60 gr pe zi. Timp de 10 zile volumul acestora se aduce la 1-1,5 kg. În perioada de tranziție fânul se recomandă să fie amestecat cu iarbă.

Primele furaje verzi la sfârșitul perioadei reci – început de primăvară sunt păpădiile și crenguțele subțiri de salcie proaspăt înflorită. Iarba proaspătă hrănită în primele zile se usucă preventiv timp de 24 de ore.

Vedeți și cât trăiesc iepurii de diferite rase.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Raci australieni – descriere, creștere, înmulțire, hrană

Specia de raci australieni, cunoscută și sub numele de...
‹ adv ›

Vaca Holstein – cea mai productivă rasă de vaci din lume

Rasa de vaci Holstein, cunoscută și sub denumirea de vaca Holstein Friză este, de-a dreptul, cea mai recunoscută și...

Rasa de oi Lacaune – avantaje, producție, întreținere

Rasa de oi Lacaune este una dintre cele mai cunoscute și apreciate din lume, în special pentru producția înaltă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole