24 C
București
sâmbătă, 12 iunie, 2021

-

HomepageArticoleFertilizarea livezilor în lunile mai și iunie

Fertilizarea livezilor în lunile mai și iunie

Pe lângă cunoașterea cantității optime de îngrășăminte ce trebuie administrate pomilor în livezi, este foarte important și momentul administrării acestora.

Potrivit mai multor cercetări, pomii au cea mai mare necesitate în fosfor în luna aprilie, azot – în lunile mai – septembrie și potasiu în perioada formării fructelor la unele specii – iunie-iulie.

în lunile martie-aprilie pomii absorb circa 10% din necesarul anual de macroelemente: N, P, K, Ca şi Mg. Iar în luna mai-iunie are loc fenofaza creșterii intense a lăstarilor, astfel, pomii au cea mai mare nevoie de azot.

Durata procesului este de 3-4 săptămâni la pomii pe rod, şi de 5-7 săptămâni la pomii tineri. Pe lângă fertilizările de bază, sunt importante cele suplimentare asigurate în această lună. La fel, pomii au nevoie de irigare suplimentară.

În general, insuficiența azotului în plantă poate fi determinat analizând culoarea și mărimea frunzelor, formarea florilor, creșterea lăstarilor. Orice abatere de la normă indică carența unui anumit element.

Pentru o precizie înaltă este recomandată analiza foliară și a solului, care permit economisirea cheltuielilor și micșorarea cantităților de îngrășăminte administrate. Totodată, administrând cantități raționale și strict necesare de azot va fi evitată poluarea.

Totuși, cantitatea de azot administrată trebuie corelată cu:

  • Creșterea și dezvoltarea lăstarilor și formațiunilor de rod;
  • Densitatea pomilor la hectar;
  • Schimbarea culorii la frunze din verde închis în galben, verde deschis.

Formele solubile de azot, în special nitrații, migrează pe profil simultan cu infiltrarea apei. Din această cauză, momentul aplicării azotatului de amoniu trebuie corelat cu regimul hidric al solului.

Totodată, solul poate conține azot ce nu este disponibil plantelor, astfel, pentru a mări disponibilitatea azotului este necesar de a efectua lucrarea solului; în cazul secetei irigarea asigură accesul la azotul din sol.

Dacă temperatura solului este mică, iar umiditatea aerului prea înaltă azotul este practic inaccesibil plantelor.

Administrarea îngrășămintelor cu azot influențează dezvoltarea coroanei pomilor, majorarea numărului formațiunilor de rod. Totodată, în livezile în care nu sunt asigurate fertilizările corespunzătoare cu azot fructele au dimensiuni mai mici.

Fertilizarea pomilor trebuie efectuată în dependență de necesitățile acestora și în fenofazele în care sunt necesare anumite elemente nutritive.

Citește despre Fertilizarea livezilor de prun – perioade, norme accesând acest link.

Agrobiznes
Totul despre agricultură, afaceri și oportunități de dezvoltare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Lansarea de rachete antigrindină în ultima săptămînă a depășit jumătate din consumul acestui sezon

Un număr de 214 rachete antigrindină au fost lansate în ultimele 24 de ore din punctele de lansare Prahova...
- adv -spot_img

Lucrări în plantațiile de viță de vie înainte de înflorit

Contrar așteptărilor, după un sezon anevoios din anul trecut, vița de vie se dezvolta foarte bine datorită precipitațiilor care...

Fertilizarea usturoiului și a cepei pentru recolte bogate

Ca să avem recolte bogate, ceapa și usturoiul au nevoie de asigurarea nutriției optime. Pe suprafețe mari, schemele de...

Noi pe Facebook

De citit

China cumpără atât de mult porumb încât porturile sale sunt congestionate

China a demarat un şir de achiziţii record de...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției