2.9 C
București
vineri, 3 decembrie, 2021

-

HomepageArticoleFertilizarea livezilor în lunile mai și iunie

Fertilizarea livezilor în lunile mai și iunie

Pe lângă cunoașterea cantității optime de îngrășăminte ce trebuie administrate pomilor în livezi, este foarte important și momentul administrării acestora.

Potrivit mai multor cercetări, pomii au cea mai mare necesitate în fosfor în luna aprilie, azot – în lunile mai – septembrie și potasiu în perioada formării fructelor la unele specii – iunie-iulie.

în lunile martie-aprilie pomii absorb circa 10% din necesarul anual de macroelemente: N, P, K, Ca şi Mg. Iar în luna mai-iunie are loc fenofaza creșterii intense a lăstarilor, astfel, pomii au cea mai mare nevoie de azot.

Durata procesului este de 3-4 săptămâni la pomii pe rod, şi de 5-7 săptămâni la pomii tineri. Pe lângă fertilizările de bază, sunt importante cele suplimentare asigurate în această lună. La fel, pomii au nevoie de irigare suplimentară.

În general, insuficiența azotului în plantă poate fi determinat analizând culoarea și mărimea frunzelor, formarea florilor, creșterea lăstarilor. Orice abatere de la normă indică carența unui anumit element.

Pentru o precizie înaltă este recomandată analiza foliară și a solului, care permit economisirea cheltuielilor și micșorarea cantităților de îngrășăminte administrate. Totodată, administrând cantități raționale și strict necesare de azot va fi evitată poluarea.

Totuși, cantitatea de azot administrată trebuie corelată cu:

  • Creșterea și dezvoltarea lăstarilor și formațiunilor de rod;
  • Densitatea pomilor la hectar;
  • Schimbarea culorii la frunze din verde închis în galben, verde deschis.

Formele solubile de azot, în special nitrații, migrează pe profil simultan cu infiltrarea apei. Din această cauză, momentul aplicării azotatului de amoniu trebuie corelat cu regimul hidric al solului.

Totodată, solul poate conține azot ce nu este disponibil plantelor, astfel, pentru a mări disponibilitatea azotului este necesar de a efectua lucrarea solului; în cazul secetei irigarea asigură accesul la azotul din sol.

Dacă temperatura solului este mică, iar umiditatea aerului prea înaltă azotul este practic inaccesibil plantelor.

Administrarea îngrășămintelor cu azot influențează dezvoltarea coroanei pomilor, majorarea numărului formațiunilor de rod. Totodată, în livezile în care nu sunt asigurate fertilizările corespunzătoare cu azot fructele au dimensiuni mai mici.

Fertilizarea pomilor trebuie efectuată în dependență de necesitățile acestora și în fenofazele în care sunt necesare anumite elemente nutritive.

Citește despre Fertilizarea livezilor de prun – perioade, norme accesând acest link.

Agrobiznes
Totul despre agricultură, afaceri și oportunități de dezvoltare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Ministrul Agriculturii caută soluţii pentru problemele industriei de morărit şi panificaţie

Aplicarea unui regim de impozitare asemenea celui practicat în domeniul construcţiilor pentru salariaţii din sectorul morărit, panificaţie şi produse...
- adv -spot_img

Fătarea la vaci: de ce și cu cât aceasta poate întârzia

Crescătorii de bovine destul de des se plâng, că vacile lor întârzie cu fătarea. Este important să ne clarificăm...

APIA primește cereri pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor

Cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2022, avizate de Agenţia...

Noi pe Facebook

De citit

Grâul şi lactatele continuă să împingă în sus preţurile mondiale la alimente

Indicele global al preţurilor produselor alimentare şi-a continuat creşterea...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției