14.7 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCulturile intercalate in și năut. Vezi avantajele

Culturile intercalate in și năut. Vezi avantajele

Semănarea inului și năutului pe aceeași parcelă intercalând culturile reprezintă o combinație ce poate reduce riscul și oferi stabilitatea randamentului.

În acest articol, vom oferi mai multe informații despre avantajele semănării inului intercalat cu năut și particularității acestei combinații, în baza informațiilor oferite de către Promedia SRL.

Când se cultivă cultura intercalată de năut – in     

Semințele de năut și in pentru ulei încep să germineze la temperatura de la 3°C. După răsărire, ambele culturi pot suporta temperaturile scăzute de până la -4°C.

Astfel, este recomandată însămânţarea năutului și a inului pentru ulei de primăvară, în prima urgenţă. Calendaristic, termenul ar corespunde cu începutul lunii martie, iar semănatul se realizează în prima decadă.

Cultura intercalată de năut și in poate fi însămânțată ca un amestec al ambelor culturi în același rând de semințe, fie însămânțată în calitate de culturi individuale după tehnologia twin-rows, în rânduri alternative individuale.

Cultura intercalată năut – in are potențialul de a avea succes.

Fertilizarea culturilor cu îngrășăminte organice și chimice

Inul are un necesar de fertilitate relativ scăzut de azot și este eficient la folosirea azotului din sol datorită asociaţiilor cu micorizele benefice. Năutul este un fixator de azot. Astfel, combinând aceste două culturi avem o plantă care fixează azot și una care consumă.       

Totuși, în cazul în care doriți să realizați o fertilizare, recomandate ar fi îngrășămintele în următoarele doze: 35kg – 20kg – 10kg – 10kg N, P, K, și S.   

Doza de îngrășăminte cu azot se aplică moderat.

Norme se semănat la in și năut

  • In 40 kg/ha + Năut la 30 plante m2                         
  • In 56 kg/ha  + Năut la 40 plante m2 – norma este recomandată pe terenurile unde apele freatice se află la suprafață.    

Cum se pregătește terenul pentru culturile intercalate năut – in?

Cele două culturi sunt pretabile pentru diferite tehnologii, cum ar fi No-Till, Mini-Till sau Convențională. Ambele culturi nu vor avea de suferit nici după tehnologia unde nu se lucrează solul.

Nu vor fi scăderi de producție, din contra, cu cât mai puțin deranjăm solul, cu atât câmpul va fi mai puțin infestat cu buruieni.

Pentru pregătirea terenului după tehnologia clasică, se efectuează arătura cât mai repede după recoltarea culturii anterioare.                 

Dacă arătura a fost efectuată în condiţii bune, iar terenul este nivelat imediat, are loc conservarea umidității în sol. 

Patul germinativ trebuie să fie bine pregătit: solul mărunţit, nivelat și afânat pe adâncimea de 3-5 cm.

Premergători buni sunt culturile care eliberează terenul devreme, cum ar fi: cerealele – grâul, orzul, secara sau porumbul extra-timpuriu.                           

Lucrările de îngrijire

Lucrările de întreţinere au drept scop combaterea buruienilor, a bolilor şi dăunătorilor. Buruienile se combat prin 2-3 praşile pe suprafețe mici, iar, dacă gradul de îmburuienare este ridicat și suprafețele mari, se aplică şi erbicide.                                     

Pentru combaterea bolilor este necesar să se respecte rotaţia culturilor, să se trateze sămânţa şi, în cele din urmă, să se aplice insectofungicidele.

Potrivit experienței acumulate, la practicarea culturilor intercalate de năut – in a scăzut incidența bolilor la năut.

Recoltarea

Recoltarea la năut și in se execută când majoritatea boabelor sunt tari și au ajuns la maturitate. În acest sens, se utilizează combina. Hederul de spicoase e de dorit să fie flex, pentru a copia mai bine relieful.

Plantele se recoltează cât mai jos posibil, pentru a reduce pierderile la recoltare la minim. Dacă cultura este puternic îmburuienită, se recoltează în două faze:

cu ajutorul combinei culturile se recoltează în brazde și, mai apoi, după 3 zile se intervine cu combina de recoltat deja din brazdă.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Îngrășăminte verzi pentru grădină – 6 culturi semănate primăvara pentru a „hrăni” solul

Îngrășămintele verzi au un rol important de a îmbogăți...
‹ adv ›

Ciupercile entomopatogene Beauveria bassiana – cum controlează dăunătorii

Ciupercile entomopatogene reprezintă o parte fundamentală a gestionării integrate a dăunătorilor. Aceste specii atacă insectele în orice stadiu de...

Urechelnița – beneficii și daune în livezi. Control

Urechelnița comună (Forficula auricularia) este o insectă benefică pentru pomi, ajutând la controlul mai multor specii de dăunători, însă, pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole