7 C
București
joi, 14 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCreșterea păunilor - o afacere rentabilă

Creșterea păunilor – o afacere rentabilă

Toate păsările și animalele domestice sunt folositoare omului. Unii dintre noi au nevoie de ele pentru carne, alții – pentru producția de lapte și ouă.

Dar există și specii ale faunei, pe care le apreciem pentru frumusețe și pentru comunicarea cu ele.

Acestea sunt pisicile, câinii, papagalii, peștii. În ultimii ani, devine tot mai popular să mai ții pe lângă casă și păunii, dar nu pentru a pregăti vreo supă din ei, ci în mare parte cu scop estetic.

Păunii sunt originari de pe insula Sri Lanka, unde locuiesc în sălbăticie, printre arbuști. În mediul geografic temperat, păunii se adaptează perfect la clima noastră aspră și suportă ușor temperaturile scăzute.

Pentru întreținerea lor, antreprenorii creează ferme agricole, iar acest lucru reprezintă o modalitate bună de a mai câștiga și ceva bani în plus.

Deci, dacă vă decideți să inițiați o afacere în acest domeniu, trebuie să cunoașteți că în creșterea păsărilor exotice există și câteva caracteristici care trebuie luate în considerare.

Păunii devin adulți după trei ani și doar atunci devin capabili să producă și urmași. Prin urmare, când procurați ouă și intenționați să „obțineți” pui din ele, trebuie să așteptați trei ani ca să apară și primii descendenții ai acestora.

Totodată, mai trebuie să cunoașteți că cei mai solicitați, în scopuri decorative, sunt masculii, pentru culorile extraordinare din penajul lor, dar care se dezvoltă tot după trei ani. 

Dar sunt apreciația nu doar păunii din rase pestrițate. La fel de populari sunt și păunii albi. Prețul mediu al unei pasări începe de la 150 de euro și poate ajunge și la câteva de mii euro.

Primul profit, după ce ați investit pe organizarea fermei, hranei achiziționate și pe echipamente, va apărea doar după 5 ani. Așa că ar trebui să fiți pregătiți, pentru că reproducerea păunilor este o afacere de viitor.

Cum se întrețin corect păunii?

Păunii sunt păsări destul de capricioase și agresive și nu tolerează să „locuiască” în apropiere de alte specii de păsări. Ei pot să-și ciugulească vecinii. Aceste păsări trăiesc în familii: un mascul și mai multe femele într-o încăpere separată.

Cel mai bine ar fi să optați pentru niște încăperi spațioase,  îngrădite de jur-împrejur cu o grilă de un diametru mai mic de 2 cm, cu scopul de a preveni pătrunderea altor animăluțe sau păsări din afară.

La o înălțime mai mare de 3 metri, ca să nu reușească să zboare peste, iar acest teritoriu trebuie conceput în așa fel încât un păun adult să aibă cel puțin 3 m² de spațiu.

Pe podeaua acestei încăperi trebuie turnat cam 10 cm de nisip și pietriș de râu mici. Păunii au nevoie de astfel de pietricele pentru a digera mai ușor hrana.

Mai trebuie să le pregătiți și cuibul de culcare, pentru care puteți folosi cutii de lemn sau chiar niște anvelope vechi în care să puneți și niște paie. Dar se poate face și cușcă și în aer liber, la o înălțime de aproximativ 2 metri de la sol.

Ce mănâncă păunii?

Păuni sunt destul de pretențioși, din acest motiv trebuie să îi asigurați cu produsele alimentare proaspete, cât mai curate, iar alimentatoarele trebuie dezinfectate cât mai des, precum și apa trebuie schimbată la fel de des.

În condiții casnice, precum și în sălbăticie, păunii se alimentează doar cu cereale și produse naturale. Dar să știți că nici de la cartofii fierți, verdețuri și alte legume, ei nu se vor da în lături.

Cu atât mai mult că astfel de alimente le furnizează doza necesară de vitamine și microelemente. Un păun are nevoie de cel puțin 500 de grame de alimente pe zi pe, dar împărțite în două etape. Iar în perioada de reproducere sau de năpârlire e nevoie a adăuga și o a treia masă.

Cum se reproduc corect păunii?

Păunii se înmulțesc din primăvară până în toamnă. Femela depune până la 20 de ouă și are loc incubația lor. Pentru conservarea maximă a puilor, e nevoie ca să le amenajați un spațiu special și separat doar pentru femele.

Puii se hrănesc din primele zile cu mălai, mei, verdețuri și legume. Este de dorit ca tot în primele zile de viață să le mai adăugați și niște ouă fierte și brânză în rația zilnică. La vârsta de o lună, puii pot fi hrăniți și cu cereale, iar la vârsta de 2 luni, ei vor putea deja să mănânce grăunțele întregi.

Când pasărea ajunge la maturitate, puteți începe a căuta și cumpărători. O metodă destul de productivă ar fi plasarea anunțurilor pe site-uri specializate și la secțiuni agricole pe forumuri, precum și pe la expoziții sau piețele de păsări. 

Cererea va apărea nu doar pentru păsările adulte, dar și pentru puii și ouăle acestora. Un ou poate ajunge să coste până la 200 de lei. Un interes aparte îl vor avea și penele de păun,  pe care păsările le lasă în timpul năpârlirii.

Acestea sunt la mare căutare de designerii de modă și cei de interior. Puteți câștiga și din „prezentarea” de păuni. Pentru a face acest lucru, puteți deschide o grădină zoologică taxabilă.

Rămâne doar să decideți care este opțiunea pentru dvs.!

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Rasa de gaini Sebright Auriu și Argintiu pitic – întreținere

Rasa de gaini Sebright este una dintre cele mai...
‹ adv ›

Cum alegem oua pentru incubat – 6 reguli importante

Alegerea corectă de oua pentru incubat este unul dintre aspectele cheie pentru a obține cât mai mulți pui sănătoși....

Rasa de gaini Sussex – descriere, avantaje, întreținere

Rasa de gaini Sussex este foarte populară în rândul crescătorilor datorită calităților sale productive înalte. Sussex face parte din...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole