15 C
București
joi, 28 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCosmin Iancu: Prosperitatea fermierilor se observă direct în cât de bine este...

Cosmin Iancu: Prosperitatea fermierilor se observă direct în cât de bine este hrănit un popor, respectiv cât de puternic este un stat

Cosmin Iancu este administratorul unei ferme cu peste 1100 de hectare din județul Ilfov și a participat în calitate de speaker în cadrul RALF 2022 – Romanian Agriculture Leadership Forum, evenimentul de business al anului în agricultură, care a avut loc în perioada 18-19 mai, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cu tema „România Agricolă Europeană”.

Experiența ultimelor luni a arătat că situația agriculturii poate fi încă și mai volatilă decât se credea anterior. Nimeni nu își imagina cu niște luni în urmă că va exista un război în Ucraina și că prețul grâului va exploda. 

Europa are ținte înalte prin Green Deal, întrebarea este însă cât de fezabile sunt aceste ținte și cum vor putea fi ele atinse în contextul în care se află Europa în acest moment. 

Reducerea pesticidelor cu 50% ca medie raportată la cantitatea de pesticide pe hectar, România are cam 600 grame. Agricultura noastră este foarte scindată, sunt și ferme mari, performante, dar și multe ferme mici, cu agricultură de semi-subzistentă.

Chiar și la fermele mari, pesticidele nu depășesc 1,2 kg pe hectar, în vreme ce media europeană este de 2,6 kg la hectar. Plantele mai puțin sănătoase și hrănite consumă mai multe resurse, deci se pune problema cum se mai pot scădea aceste cantități fără a afecta major productivitatea. 

În ceea ce privește reducerea îngrășămintelor cu 20%, suntem pe ultimul loc în UE la acest capitol. România utilizează 48 kg de azot substanță activă la hectar. Producția redusă la porumb, spre exemplu, nu are legătură doar cu fluctuarea ploilor, ci și cu managementul consumului acestor substanțe. 

Cât despre seceta de la nivel mondial, SUA va avea anul acesta una dintre cele mai slabe recolte de cereale din ultimii ani. La nivelul UE vor fi de asemenea producții mai mici, iar India a interzis exportul de cereale, ceea ce a făcut ca bursa să explodeze.

Toate aceste situații vor fi mai devreme sau mai târziu decontate de consumatori, în vreme ce nevoia de hrană este din ce în ce mai mare.

Prosperitatea fermierilor se observă direct în cât de bine hrănit este un popor, respectiv cât de puternic este un stat. În situația unui război, foametea se poate dovedi cea mai puternică armă.

  • Citește despre ->
  • RALF
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Cum construim cultura agriculturii? – RALF 2023, 25 și 26 mai, București

O cultură puternică a agriculturii înseamnă, pentru orice țară, siguranță alimentară și dezvoltare economică. Agri Cultura sau cultura agriculturii,...

RALF 2023: Lideri și experți locali și internaționali se reunesc pentru a discuta viitorul agribusiness-ului

RALF Romanian Agriculture Leadership Forum se pregătește să aducă în fața publicului experiențe și povești inspiraționale din industria agricolă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole