vineri, 24 iunie, 2022
22 C
București

-

HomepageArticoleCosmin Iancu: Prosperitatea fermierilor se observă direct în cât de bine este...

Cosmin Iancu: Prosperitatea fermierilor se observă direct în cât de bine este hrănit un popor, respectiv cât de puternic este un stat

Cosmin Iancu este administratorul unei ferme cu peste 1100 de hectare din județul Ilfov și a participat în calitate de speaker în cadrul RALF 2022 – Romanian Agriculture Leadership Forum, evenimentul de business al anului în agricultură, care a avut loc în perioada 18-19 mai, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cu tema „România Agricolă Europeană”.

Experiența ultimelor luni a arătat că situația agriculturii poate fi încă și mai volatilă decât se credea anterior. Nimeni nu își imagina cu niște luni în urmă că va exista un război în Ucraina și că prețul grâului va exploda. 

Europa are ținte înalte prin Green Deal, întrebarea este însă cât de fezabile sunt aceste ținte și cum vor putea fi ele atinse în contextul în care se află Europa în acest moment. 

Reducerea pesticidelor cu 50% ca medie raportată la cantitatea de pesticide pe hectar, România are cam 600 grame. Agricultura noastră este foarte scindată, sunt și ferme mari, performante, dar și multe ferme mici, cu agricultură de semi-subzistentă.

Chiar și la fermele mari, pesticidele nu depășesc 1,2 kg pe hectar, în vreme ce media europeană este de 2,6 kg la hectar. Plantele mai puțin sănătoase și hrănite consumă mai multe resurse, deci se pune problema cum se mai pot scădea aceste cantități fără a afecta major productivitatea. 

În ceea ce privește reducerea îngrășămintelor cu 20%, suntem pe ultimul loc în UE la acest capitol. România utilizează 48 kg de azot substanță activă la hectar. Producția redusă la porumb, spre exemplu, nu are legătură doar cu fluctuarea ploilor, ci și cu managementul consumului acestor substanțe. 

Cât despre seceta de la nivel mondial, SUA va avea anul acesta una dintre cele mai slabe recolte de cereale din ultimii ani. La nivelul UE vor fi de asemenea producții mai mici, iar India a interzis exportul de cereale, ceea ce a făcut ca bursa să explodeze.

Toate aceste situații vor fi mai devreme sau mai târziu decontate de consumatori, în vreme ce nevoia de hrană este din ce în ce mai mare.

Prosperitatea fermierilor se observă direct în cât de bine hrănit este un popor, respectiv cât de puternic este un stat. În situația unui război, foametea se poate dovedi cea mai puternică armă.

Romanian Agriculture
Romanian Agriculturehttps://romanianagriculture.ro
Platformă de comunicare, comunitate profesională și de business, dedicată marilor fermieri, producători și procesatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

De ce se îngălbenesc și se usucă castraveții abia formați – vezi 7 motive

Fără de fructe sănătoase de la bun început, nu...

Florin Barbu: Pe terenurile agricole de clasa I și II nu vor putea fi amplasate parcuri fotovoltaice

Astăzi, în plenul Camerei Deputaților, a fost propusă respingerea unui amendament la Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea...

Franța: Podgorii și culturi agricole distruse de grindină

Faimoasele podgorii din sud-vestul Fraței, dar şi alte culturi agricole din această regiune au suferit pagube însemnate, după furtunile...

Cum menținem sub control bolile în agricultura ecologică

Monitorizarea regulată a culturilor agricole, pentru identificarea potențialilor boli, este indispensabilă unui management eficient al organismelor dăunătoare. În acest scop,...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate