13.5 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCe plantăm după recoltarea usturoiului. Vezi culturile recomandate

Ce plantăm după recoltarea usturoiului. Vezi culturile recomandate

După recoltarea usturoiului de toamnă rămâne încă suficient timp până la perioada rece a anului în care ar putea fi valorificat terenul rămas liber.

Utilizarea rațională a parcelelor de sub această legumă populară e deosebit de importantă. Unor plante le va plăcea foarte mult să crească după usturoi, în timp ce altele se pot îmbolnăvi.

Rotația culturilor îmbunătățește starea solului și reduce numărul de dăunători și patogeni. După recoltarea usturoiului rămân substanțe în sol care continuă să protejeze noile culturi de boli și dăunători.

Este contraindicat să plantați plante din aceeași familie pe parcelă mai mult de doi ani la rând, deoarece sunt susceptibile la aceleași boli și dăunători.

Usturoiul aparține familiei Amaryllidaceae, genul Allium, prin urmare, după el, prazul, eșalota, ceapa și usturoiul sălbatic nu trebuie să fie plantate după acesta, iar dintre flori – narcisele și galanthus.

Cum să pregătim pământul după recoltarea usturoiului

Prelucrarea solului

În ciuda prezenței fitoncidelor, solul după usturoi poate fi infestat cu nematozi, acarieni, spori de fungi, Fusarium etc. Acest lucru se poate întâmpla atât în urma unei încălcări a tehnologiei, cât și a condițiilor meteorologice nefavorabile.

Prin urmare, înainte de a planta noi culturi, afânați parcela, îndepărtați buruienile și tratați solul cu sulfat de cupru 1% (100 g la 10 l de apă), soluția rezultată este suficientă pentru 2 mp) sau orice preparat fungicid aprobat în acest scop. De asemenea, adăugați uree pe parcelă – 10-20 g pe 1 mp și udați solul.

Toamna, pentru fiecare metru pătrat de parcelă, adăugați o jumătate de găleată de mraniță sau gunoi de grajd.

Ce plantăm după usturoi

După ce recoltează usturoiul, mulți producători imediat seamănă verdețuri. E o idee bună, pentru că plantele precum spanacul, mărarul, rucola, pătrunjelul, țelina, salata verde au un sezon de vegetație scurt și puteți obține cel puțin încă o recoltă.

Înainte de a planta verdețuri, asigurați-vă că adăugați în sol orice îngrășământ complex (1 lingură la 10 litri de apă).

Culturile plantate vara sunt afectate în special de lipsa de umiditate a solului. Prin urmare, dacă doriți să obțineți verdețuri suculente, semănați semințele în șanțuri bine umezite, iar pe vreme uscată udați plantele cu apă caldă seara.

Nu este recomandat să plantați ceapă după usturoi, deoarece au boli și dăunători comuni. Predecesori buni pentru ceapă: ridichi, varză și castraveți.

În iulie, puteți avea timp să semănați ridichi și castraveți după usturoi. Principalul lucru este să alegeți un soi potrivit, de coacere timpurie și să aveți grijă de tehnologie.

De asemenea, solul de după usturoi va fi „apreciat” de varza chinezească.

Ce să plantați după usturoi în august

În august, după usturoi, puteți planta ridiche. Mai mult decât atât, nu toată grădina ar trebui să fie alocată pentru legume, ci, de exemplu, doar o parte din ea, pentru ca și verdețurile să poată crește.

Lăsați distanța dintre plante de aproximativ 20-30 cm, între rânduri – 30-40 cm. Adâncimea de semănat – 2 cm. După răsărire, pot apărea puricii cruciferelor, așa că imediat pudrați plantele cu cenușă.

O recoltă deosebit de bună de ridichi se va obține și atunci când este cultivată în zonele în care au crescut castravetele, roșiile și leguminoasele.

Siderate recomandate după usturoi

Puteți lăsa solul să se odihnească și să plantați siderate după usturoi. Vor restabili fertilitatea solului. Semănatul lor se poate face și toamna.

Orice plantă din acestea puteți semăna: secară, ovăz, măzăriche, muștar, rapiță, facelia, lupin etc.

Lăsați sideratele pe parcelă până în primăvară. Rădăcinile plantelor vor face solul afânat, iar partea superioară va acționa ca îngrășământ organic.

Reînsămânțați parcela la începutul sezonului, apoi cosiți plantele crescute înainte de înflorire și plantați principalele culturi. O parte din siderate trebuie adăugate în groapa de compost. După o astfel de pregătire, solul va fi deosebit de fertil, iar recolta va fi bogată.

Toamna puteți planta căpșun după usturoi. El este unul dintre cei mai buni premergători. Plantele vor crește sănătoase, iar fructele vor crește mari. Este datorită fitoncidelor, care rămân în pământ după recoltarea usturoiului și inhibă creșterea patogenilor periculoși, protejând astfel căpșunul de boli și dăunători.

Dacă utilizați această metodă, puteți uita de putregaiul cenușiu pentru o lungă perioadă de timp. Usturoiul și căpșunul sunt, de asemenea, vecini buni. Dar este de dorit ca plantele să fie separate prin distanța dintre parcele.

Citiți și despre Îngălbenirea frunzelor la usturoi – 7 cauze și tratament.

Ce plantăm în următorul an după usturoi

Aici alegerea este destul de mare. Pe fostele parcele de usturoi pot fi cultivate:

  • cartofii (soiurile timpurii);
  • leguminoasele (mazăre, fasole, linte etc.);
  • castraveții;
  • căpșunul;
  • dovleacul;
  • zucchini;
  • ardeiul;
  • vinetele.

Morcovii vor forma recolte bune după usturoi. Datorită fitoncidelor eliminate de usturoi anul trecut, plantele de morcov vor suferi mai puțin de principalul lor dăunător – musca morcovului.

Varza albă și conopida, sfecla roșie nu e recomandat a fi cultivate după usturoi. Dar, dacă nu aveți alt loc, ele pot fi plantate pe parcele, doar cu condiția de a pregăti bine solul toamna.

De asemenea, roșiile nu sunt considerate cele mai bune premergătoare pentru usturoi. Dacă parcela este situată într-un loc bine luminat, fără curenți, este foarte posibil să obțineți o recoltă bună de roșii.

Puteți să plantați usturoi după usturoi? În ceea ce privește o astfel de plantare, este important să țineți cont de cât timp ați plantat usturoi pe această parcelă.

Dacă acesta este primul an, atunci anul viitor puteți planta usturoi.

Iar dacă această parcelă a fost folosită pentru usturoi timp de doi ani la rând, este mai bine să plantați alte culturi, altfel plantele vor fi expuse riscului de infestare cu boli și dăunători.

Usturoiul este recomandat a fi plantat pe aceeași parcelă peste 4-6 ani.

V-ar putea plăcea și Plantarea de primăvară a usturoiului – sfaturi utile.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Răsadul de ardei – sfaturi la creștere și plantare

Procesul de creștere a răsadului de ardei este crucial,...
‹ adv ›

Mana cepei – simptome, prevenire, combatere

Mana cepei este cauzată de ciuperca microscopică Peronospora destructor, ce infectează doar speciile din genul Allium, incluzând usturoiul, ceapa, ceapa eșalotă...

Harghita: A început plantarea cartofului, pe aproximativ 6000 de hectare; în judeţ sunt peste o mie de producători

Producătorii de cartofi harghiteni au început plantarea cartofului, cultura de bază în judeţ, suprafaţa totală urmând să fie de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole