Cât trăiește un cal este o întrebare importantă pentru crescători, indiferent de scopul pentru care animalele sunt ținute. Cei, care întrețin caii ca animale de companie sunt atașați de ei și visează să-i aibă cât mai mult timp alături.
Caii, ținuți pentru muncă trebuie să fie productivi o perioadă cât mai îndelungată. Animalele de curse și cele pentru călărie de asemenea pot fi exploatate o bună parte din viața lor.
Vârsta calului și speranța de viață al acestuia influențează direct productivitatea, reproducția și profitul adus. Din acest motiv, este important să se cunoască nu doar cât trăiește un cal, dar și care sunt condițiile pentru a prelungi viața acestuia.
Citiți în continuare despre:
- Factorii care influențează durata vieții la cai;
- Cât trăiește un cal sălbatic;
- Speranța de viață a cailor domestici;
- Vârsta calului după standardele umane;
- Cum determinăm vârsta calului;
- Cum prelungim durata de viață a calului.
Factorii care influențează durata vieții la cal
Există o serie de factori de influență. Unii nu depind de crescător și doar se va ține cont de ei.
Rasa, poate avea rol semnificativ în durata maximă a vieții la cai. Un alt moment ține de bolile ereditare, cu care omul nu poate face nimic. Ele scurtează viața animalelor, des sunt incurabile, uneori greu de depistat chiar și pentru un medic veterinar.
Factorii dependenți direct de crescător sunt:
Îngrijirea
În grajd trebuie să fie curat și uscat și atunci calul va trăi o viață mai lungă. Umiditatea excesivă, acumularea de dejecții și condițiile antisanitare favorizează înmulțirea bacteriilor patogene, de unde pornesc bolile infecțioase ale copitelor, pielii, căilor respiratorii ș.a.
Efortul fizic
Există situații, când calul nu este în stare să facă față volumului mare de efort fizic. Un animal epuizat are rezistența și imunitatea scăzute considerabil. Calul poate să cadă din picioare și să nu-și mai revină. La eforturi mari suferă prioritar membrele și există cazuri, când calul nu mai poate fi tratat și se sacrifică. În același timp, caii, care nu practică deloc eforturile fizice, suferă de atrofii musculare.
Nutriția
Rol decisiv în calitatea și durata vieții la orice animal o are și alimentația. Rația trebuie să fie echilibrată și calitativă, atunci calul ne va fi alături ani în șir. Influență negativă au nutrețurile alterate sau mucegăite, lipsa de vitamine și substanțe nutritive, cantitatea neadecvată a unuia sau mai multor furaje din rație.
Asistența veterinară
Nu ultimul loc îl ocupă și îngrijirea medicală, evitarea bolilor, vaccinurile.
Vedeți și câți ani poate trăi o vacă.
Cât trăiește un cal sălbatic
Deși unii consideră, că animalele sălbatice sunt mai rezistente, acestea trăiesc mai puțin decât cele domestice.
În mediul natural există un număr mare de factori, capabili să le scurteze viața. Alimentația lor este proastă, neechilibrată. Condițiile de mediu nu sunt cele mai bune, caii suferă de temperaturi extreme, ploi, zăpadă ș.a. fără posibilitatea de a se retrage undeva. Să nu uităm și de prădătorii naturali din unele regiuni.
În țările cu o climă mai moale, caii pot trăi până la 25 de ani. Însă după vârsta de 15 ani aceștia au o calitate a vieții mai redusă. În țările reci, situația este mai gravă. În afară de lipsa de adăpost și de cantitatea redusă de hrană, apar și numeroase infecții, care pot duce la moartea timpurie a animalului. Caii în zonele cu climă rece trăiesc până la 15 ani.
Speranța de viață a cailor domestici
Pe timpurile mai străvechi, când caii îndeplineau un volum mare de muncă grea în gospodării, aceștia cu greu ajungeau la vârsta de 12 ani. Astăzi, condițiile sunt mult mai favorabile. Dacă stăpânul înțelege cum să îngrijească animalul, se poate ușor atinge vârsta de 20-25 de ani.
- Cel mai mult trăiesc caii de rasă pură – mai mult de 30 de ani. Asta datorită îngrijirii calitative, de care ei dispun. Caii Arabi ajung și la vârsta de 40 de ani.
- Poneii și caii de tracțiune au un ritm de viață moderat și calm, deseori ating vârsta de peste 30 de ani (până la 38 de ani).
- Caii de cursă au o durată instabilă de viață: pot trăi și 10 și 30 de ani. Depinde totul de performanțe, îngrijire, nivelul de efort, traume ș.a.
Aflați și durata de viață la capre.
Vârsta calului după standardele umane
Se calculează cu ajutorul următoarei scheme:
- Primul an de viață = primii 12 ani la om;
- Al doilea an = 7 ani
- Al treilea, al patrulea, al cincilea = 4 ani fiecare;
- Restul anilor = 2,5 ani fiecare.
Recordul înregistrat este de 62 de ani, care recalculați după vârsta umană ar fi 173,5 ani.
Primii 4-6 ani calul crește, productivitatea și capacitatea fizică maximă se înregistrează la 9 ani.
Cum determinăm vârsta la cai
Corpul frumos, cu relieful muscular pronunțat, pielea elastică, părul lucios ne denotă vârsta de până la 12 ani;
Caii au un temperament vioi și activ, ei sunt mereu în mișcare. Dacă vedeți animalul cu comportament respectiv – el este mai tânăr de 15 ani;
Când în regiunea nărilor și a buzelor se observă fire de păr lung și aspru – calul are peste 10 ani;
Dacă atârnă buzele și urechile, calul este bătrân. Cu vârsta, scade tonusul muscular al acestora.
Cel mai exact mod de determinare a vârstei este după dentiție.
Deoarece caii consumă predominant furaje grosiere, dinții au proprietatea de a se uza cu anii.
Se urmărește culoarea: dinții de lapte sunt mai albi, cei permanenți apar după doi ani și sunt de culoare crem-galbenă; pe măsura avansării în vârstă se întunecă la culoare.
Suprafața de mestecat a incisivilor: cei de lapte sunt ovali, la adulți sunt rotunzi, la animalele bătrâne – triunghiulari.
Unghiul de înlinare avansează cu vârsta. Rezultate mai exacte poate da medicul veterinar sau persoana calificată.
Cum prelungim durata de viață a calului
Condiții în grajd
Menținem condițiile adecvate în grajd. Se asigură încăperea uscată, curată, cu spațiu suficient și confortabil.
Igiena animalului
Caii au nevoie de îngrijire minuțioasă și la timp. Ei se spală, se curăță, se țesală regulat, mai ales după antrenamente sau eforturi fizice.
Alimentația
Pentru o rație adecvată și echilibrată, se hrănește cu iarbă, fân, cereale, vitamine și adaosuri alimentare.
Animalul neapărat se asigură cu apă potabilă la discreție. Un cal adult poate consuma până la 50 de litri de apă pe zi.
Amplasare grajd
Grajdurile se amplasează prioritar în zone cu imediat acces la pășune. În așa mod, caii nu doar mănâncă iarbă proaspătă la dorință, ci au și posibilitatea să alerge cât doresc.
Îngrijire medicală
Calul se asigură cu îngrijirea medical-veterinară, profilaxia și tratamentul bolilor, îngrijirea dinților, curățirea copitelor ș.a.
Mulțumesc pentru că datorită acestor informații calul meu va putea duce i viața bună , curata și sănătoasă