‹ adv ›
sâmbătă, 1 aprilie, 2023
11 C
București

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCând trebuie să efectuăm tratamentul împotriva septoriozei frunzelor de grâu

Când trebuie să efectuăm tratamentul împotriva septoriozei frunzelor de grâu

Septoria tritici este un patogen periculos care poate produce pagube importante în producție. Toamna blândă și ferestrele cu temperaturi mai ridicate din timpul iernii au susținut dezvoltarea patogenului.

Pe lânga asta, primăvara 2023 a debutat cu multă umiditate în Banat iar temperaturile sunt în creștere. La Lovrin au căzut în prima decadă a lunii martie 21,4 mm precipitații (media multianuală a lunii este de 32,3 mm în zona Lovrin).

Factorii de risc în cazul septoriozei frunzelor sunt: soiurile sensibile, iernile blânde și umede, primăvara cu vânt și umiditate, vremea umedă întreținută de ploi continue, semănatul timpuriu.

Iată că, suntem în această perioadă pe un fond climatic umed, propice dezvoltării fungului Septoria tritici, care este capabil să realizeze infecții într-un interval larg de temperatură, cuprins între 5 – 35 grade C.

Picnosporii din picnidii pot germina chiar și la pragul minim de 2 – 3 grade Celsius (așa se explică infecțiile din timpul iernii). În Banat, patogenul este prezent în toate culturile de grâu, cu frecvențe și intensități diferite de atac, funcție de rezistența soiului și tehnologia aplicată.

La unele soiuri, frecvența plantelor cu simptome este de chiar 30%. Intensitatea de atac nu a trecut de 20% (deocamdată). În general, cele mai afectate de patogen la această dată sunt frunzele bazale ale plantelor.

Când trebuie efectuate tratamentele?

Combaterea patogenului se realizează în perioada de vegetație, atunci când PED (pragul economic de dăunare) este atins și depășit, adică >10% intensitate de atac.

Primul tratamentul (T1) pentru controlul septoriei ar trebui aplicat la stadiul de creștere GS 32 (apariția frunzei 3) – acest tratament asigură control maxim pentru frunza 3 și bun pentru frunza 2.

Al doilea tratament (T2) pentru controlul septoriei ar trebui aplicat la stadiul de creștere GS 39 – este foarte important și asigură control maxim pentru frunza steag și oprește infecțiile care eventual s-au instalat pe frunza 2.

În general, primul tratament pentru combaterea septoriozei ar trebui efectuat în intervalul „începerea alungirii paiului – apariția frunzei stindard” adică BBCH 30 – 39.

Momentul optim dumneavoastră îl puteți alege în cadrul acestui interval, funcție de starea de sănătate a culturilor. Decizia vă aparține.

Cu ce putem combate patogenul?

Atunci când patogenul s-a instalat este bine să alegeți cu atenție fungicidul. O combinație de mai multe substanțe active vă poate proteja o perioadă mai lungă de timp (de contact și sistemice).

Marea majoritate a fungicidelor omologate pentru combaterea patogenilor din culturile de cereale au spectru larg de acțiune, controlând mai mulți patogeni. La cereale, după cum știți, discutăm de un complex de boli foliare, boli ale bazei tulpinii și boli ale spicului.

Fungicidele recomandate, omologate în România pentru combaterea septoriozei la grâu dar și pentru alți patogeni ai cerealelor sunt: azoxistrobin, difenoconazol, piraclostrobin, fluxapyroxad, fluxapiroxad + piraclostrobin, fluxapyroxad + metconazol, fluxapyroxad + mefentrifluconazol, mefentrifluconazol + piraclostrobin, mefentrifluconazol, metconazol, protioconazol, protioconazol + spiroxamină, protioconazol + trifloxistrobin, tebuconazol, bixafen + protioconazol, bixafen +spiroxamină + trifloxistrobin, boscalid + kresoxim metil, difenoconazol + tebuconazol, difenoconazol + fluxapiroxad, tebuconazol + protioconazol, bixafen + tebuconazol, bromuconazol + tebuconazol, Proquinazid + protioconazol, folpet [după aplicația PESTICIDE 2.23.1.2., 2023].

Respectați dozele recomandate de producători, alternați substanțele active pentru a evita apariția fenomenului de rezistență, efectuați tratamentele fitosanitare în zile fără vânt și cu temperaturi mai mari de 5 grade C, utilizați echipamente de protecție etc.

Bibliografie:

  • Dr. Ing. Cotuna Otilia, Șef Laborator Protecția Plantelor SCDA Lovrin, Șef lucrări FACULTATEA DE AGRICULTURĂ – USV „Regele Mihai I” din Timișoara.
Discută cu alți fermieri în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Starea fitosanitară a culturilor de toamnă din vestul României la ieșirea din iarnă

Multe s-au scris în această iarnă despre starea fitosanitară...
‹ adv ›

Buha semănăturilor – particularități, combatere

Buha semănăturilor (Agrotis segetum, Scotia segetum) este o specie polifagă ce atacă peste 80 de tipuri de plante, în...

Derogări la neonicotinoide pentru culturile de porumb, floarea-soarelui şi sfeclă de zahăr

Derogări privind utilizarea tratamentelor cu neonicotinoide la culturile de porumb, floarea-soarelui și sfeclă de zahăr, ca urmare a solicitărilor...

Tehnologia culturii de soia – aspecte importante

Soia este o leguminoasă foarte importantă pentru realizarea asolamentelor echilibrate, oferind multiple beneficii culturii următoare. Tehnologia de cultivare a soiei...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole