10.6 C
București
miercuri, 30 aprilie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageArticoleBicarbonatul de sodiu în controlul făinării la tomate. Sfaturi

Bicarbonatul de sodiu în controlul făinării la tomate. Sfaturi

Pentru a preveni și controla bolile la tomate crescute în condiții de casă sau pe suprafețe mici, fără a utiliza produse toxice de protecție a plantelor, sunt utilizate diferite substanțe și extracte de plante.

Acestea au eficiență bună doar dacă sunt aplicate în momentul optim, iar unul dintre cele mai importante sfaturi pentru a proteja culturile de tomate de boli, este de a realiza tratamente preventive cu diferite substanțe care stimulează plantele.

‹ adv ›

În continuare, vorbim despre modul în care poate fi utilizat bicarbonatul de sodiu în controlul făinării la tomate, în baza recomandărilor FIBL (Institutul de Cercetare a Agriculturii Ecologice).

Simptome ale făinării pe plantele de tomate:

Bicarbonatul de sodiu are o eficiență bună în controlul făinării la tomate. Bicarbonatul de sodiu se utilizează pentru obținerea de soluții cu o concentrație de 0,1% (după recomandările FIBL). Unii producători utilizează concentrații de până la 0,2% (10-20 de grame la 10 litri de apă).

Soluția de bicarbonat de sodiu se utilizează timpuriu în controlul făinării, tratamentul repetându-se la fiecare 7-10 zile.

‹ adv ›

Apropo, pentru a menține făinarea sub control, puteți lua în calcul următoarele sfaturi:

  • înlăturați resturile de plante după fiecare ciclu de cultură din câmp, solar sau seră.
  • evitați temperatura prea înaltă și umiditatea scăzută (50-75% este umiditatea la care ciuperca ce provoacă făinarea se dezvoltă optim) în cazul cultivării tomatelor solar, seră.
  • nu îndesiți plantele.
  • înlăturați frunzele cu simptome de boli, uscate înainte de a realiza tratamentele.
  • realizați tratamente preventive.

Făinarea mai poate fi ținută sub control realizând tratamente cu produse ce conțin sulf (acestea sunt eficiente și în controlul acarienilor) – soluție ce conține 15-30 de grame de sulf/ar, produse ce conțin lecitină – 9-18 ml/ar (eficient ca tratament preventiv), bicarbonatul de potasiu – se stropeşte la intervale de 10 zile cu o soluţie de 0,1-0,2% (10-20 grame/10 litri de apă).

Detalii despre Bicarbonatul de potasiu – fungicid eco, util în culturile de legume și la pomi.

*Un ar este o unitate de măsură pentru arie, având valoarea egală cu 100 m².

În cazul în care aveți suprafețe mai mari, v-ar putea fi utile în controlul făinării la tomate următoarele produse comerciale cu impact mai redus asupra mediului:

  • cu sulf (Thiovit Jet 80 WG – 5 kg/ha, Heliosulf – 6 l/ha, Flosul – 2 l/ha, Azumo WG 2 kg/ha – amintesc că aceste produse au și efecte secundare asupra acarienilor).
  • bicarbonat de potasiu (Karbicure 3 Kg/ha).
  • Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24 (Taegro 0,37 kg/ha, cu efect și asupra manei, alternariozei).
  • Bacillus pumilus tulpina QST 2808 (Sonata 5-10 l/ha se aplică de la apariția primei frunze adevărate).
  • COS-OGA chito-oligozaharde-oligogalacturonane (Fytosave – 2 l/ha).

V-ar putea fi util articolul Trichoderma – cum o utilizăm pentru a combate natural bolile și crește imunitatea plantelor.

FOTO: vegetablegrowersnews.com.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tutavir® – partenerul biologic eficient pentru orice program de protecție împotriva Tuta absoluta

Insecticidul biologic Tutavir® a fost din nou autorizat de...
‹ adv ›

Ce aduce agricultura ecologică pentru mediu și societate – o meta-analiză cuprinzătoare

O trecere în revistă a peste 500 de publicații științifice – o așa-numită meta-analiză – a evaluat impactul agriculturii...

Studiu: Ce metode utilizează fermierii pentru a reduce chimicalele în vii și livezi

Pe măsură ce fermierii se confruntă cu presiuni tot mai mari de a reduce utilizarea substanțelor chimice, viitorul pomiculturii...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole