6.9 C
București
miercuri, 27 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleAtenție! Cerințe obligatorii pentru crescătorii de porci

Atenție! Cerințe obligatorii pentru crescătorii de porci

Guvernul României a emin o Ordonanță de Urgență de stabilire a unor măsuri privind creșterea porcinelor, pentru aprobarea Programului pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane în România.

Persoanele fizice neînregistrate la Oficiul Registrului Comerțului care doresc să crească porcine atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare au obligaţia de a solicita autorizarea sanitar – veterinară, la direcţia sanitar – veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în maxim 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Operatorii care dețin în exploatație porcine neidentificate au obligaţia
să solicite
, în termen de 2 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de
urgenţă, identificarea şi înregistrarea acestora în Baza Națională de Date.

Este interzisă creșterea porcinelor în exploatații în aer liber tip stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole vegetale.

Este interzisă achiziţionarea de porcine vii din zonele de restricții.

Persoanele care cresc porci în scopuri noncomerciale trebuie să asigure mai multe cerințe:

  1. să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare și să elimine subprodusele de origine animală, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009;
  2. exploatațiile trebuie să fie construite în așa fel încât porcinele să fie deţinute în spaţii care să nu permită venirea acestora în contact cu porcinele deținute din alte exploataţii, cu porci sălbatici sau alte animale – de exemplu: câini;
  3. să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă, sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici – porci vânați sau morți, carne şi subproduse rezultate de la acestea;
  4. să ofere facilități pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor și încălțămintei la intrarea și ieșirea în/din adăpostul porcinelor;
  5. să amenajeze dezinfectoare pentru încălțăminte, atât la intrarea, cât și la ieșirea din exploatație și din adăpost;
  6. să nu intre în exploataţia de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activități de vânătoare;
  7. să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă practică împuternicit cu privire la: orice modificare a stării de sănătate a porcinelor, orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploatație, precum și orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial; orice mortalitate apărută la porcinele pe care le deţine în exploataţie;
  8. să nu crească în exploatație scroafe și/sau vieri folosiți pentru reproducere – această condiție nu se aplică exploataţiilor comerciale;
  9. să nu hrănească porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puțin 30 de zile de la recoltarea acestora;
  10. să nu folosească așternut vegetal pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare;
  11. să nu permită accesul persoanelor străine în adăpostul porcinelor;
  12. să depună la direcția sanitar – veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, planul de biosecuritate pentru exploataţiile comerciale, conform tipului fermei şi a cerinţelor de biosecuritate stabilite de autoritatea competentă, care se actualizează ori de câte ori este necesar;
  13. să solicite autorizația sanitar – veterinară la direcția sanitar – veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București pe al cărei teritoriu administrativ exploatația își desfășoară activitatea;

Toate prevederile Ordonanței sunt accesibile pe acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Academia de Științe Agricole și Silvice, despre pesta porcină: Situația României, unică în UE

Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe lonescu -...
‹ adv ›

Focar de pesta porcină africană într-o exploatație comercială din localitatea Golești; 20.000 de porci eutanasiați

În data de 23.01.2024, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane într-o exploatație comercială din localitatea Golești, județul Vrancea,...

Sibiu: Al doilea focar de pestă porcină africană, în Presaca; vor fi ucişi 34 de porci

Prefectura a anunţat că a fost confirmat cel de-al doilea focar de pestă porcină africană, în localitatea Presaca, unde...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole