25 C
București
luni, 5 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageArticoleArdeiul iute – un insecticid natural eficient

Ardeiul iute – un insecticid natural eficient

Dăunătorii constituie o problemă serioasă pentru plantele de cultură, care odată atacate slăbesc cantitatea și calitatea recoltei scade, iar în unele cazuri duce la chiar la moartea plantelor.

Prin urmare, este important să fie întreprinse la timp măsuri de protecție.

Unul dinte cele mai eficiente remedii naturale este ardeiul iute, care sperie insectele dăunătoare cu aroma sa. Are un gust înțepător și conține o cantitate mare de alcaloizi, care sunt toxici pentru unii dăunători. Aceasta însă este ineficient împotriva bolilor bacteriene și fungice ale plantelor.

Extractele din ardei iute au efect insecticid  asupra următoarelor tipuri de insecte:

  • afide;
  • tripși;
  • omizi;
  • musculița albă;
  • limacși.

Rețete de preparare a extractelor din ardei iute

Macerat din ardei iute

1 kg de ardei iuți proaspeți se mărunțesc manual sau în mașina de tocat. Se plasează într-un recipient emailat sau din plastic, de 10 litri și se umple cu apă.

Se amestecă bine și se lasă pentru macerare timp de 10 zile. Ulterior se strecoară, iar înainte de aplicare se dizolvă în apă în următoarea doză: 100 ml la 10 l.

Citește și despre Maceratul de urzică – îngrășamânt și insecticid natural.

Decoctul din ardei iute

Nu mai puțin efectiv este decoctul pe bază de ardei iute proaspăt, deoarece la temperatură înaltă, substanțele care afectează negativ insectele dăunătoare sunt eliberate în apă.

Pentru prepararea decoctului se mărunțesc 100 g de ardei proaspeți, se pun într-un recipient și se adaugă 1 l de apă. Se acoperă cu un capac și se fierbe la foc mic timp de o oră și jumătate.

După aceasta se strecoră, se pune într-un vas de sticlă și se lasă pentru 2 zile într-un loc întunecat.

Înainte de aplicare se dizolvă 50-60 g de concentrat la 10 l de apă.

Infuzia din ardei iute

Infuzia se prepară pe bază de ardei iute uscat și măcinat, plusul acestui tip de extracție este că poate fi preparat oricând la necesitate, chiar și atunci când nu sunt ardei proaspeți.

Se iau 100 g de ardei iute măcinat, se pune într-un vas de sticlă și se adaugă 1 l de apă clocotită. Se agită bine și se lasă pentru o zi.

Pentru aplicare, 100 ml din soluția obținută se dizolvă în 10 l de apă.

Sursa foto: pxhere.com

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Micoriza – ce este și ce oferă plantelor. Cum sporim ciupercile micorizice în sol

Ciupercile micorizale sunt un tip de ciuperci care trăiesc...
‹ adv ›

Sirfidele – prădătoare care există în culturile agricole și de care trebuie să avem grijă

Sistemele de combatere integrată a dăunătorilor din culturile agricole cuprind pe lângă măsurile chimice (predominante), măsurile de prevenție (mult...

Prevenirea viermelui mărului: păstrați antagoniștii în livezile ecologice de măr și păr

Viermele mărului este cel mai important dăunător în producerea ecologică a fructelor sămânțoase. Practicile de gestionare a plantației urmăresc...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole