8.1 C
București
joi, 14 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticole7 probleme ce apar după plantarea răsadurilor. Soluții

7 probleme ce apar după plantarea răsadurilor. Soluții

Deseori, la câteva zile sau o săptămână după plantarea răsadurilor, apar unele semne ce indică faptul că plantele nu s-ar simți tocmai bine. De obicei, acestea sunt reprezentate de vestejirea frunzelor sau îngălbenirea acestora.

De cele mai multe ori, acest lucru apare din cauza că răsadurile au fost afectate de schimbarea locului și nu au reușit să se adapteze.

Pentru ca răsadurile să se simtă confortabil într-o seră, solar sau teren deschis după plantare, trebuie să fie pregătite, adică cel puțin cu o săptămână înainte de plantare să fie călite, să aibă un regim corect de udare și fertilizare, astfel veți ajuta plantele tinere să se adapteze mai ușor.

În continuare, vă prezentăm 7 probleme cel mai frecvent întâlnite după plantarea răsadurilor.

1. Răsadurile se ofilesc după plantare

Ofilirea parțială a frunzelor răsadurilor după transplantare este o normă. Indiferent cât de mult v-ați strădui, dar o mică traumă rădăcinile vor suferi, apoi schimbarea temperaturii și a compoziției solului la fel influențează asupra lor.

Timp de câteva zile (de la 5 la 14), planta va absorbi mai slab apa, iar frunzele o vor evapora în mod activ, încercând să creeze un microclimat confortabil în jurul lor.

Iată de ce chiar după plantare este necesară umbrirea răsadurilor în primele două săptămâni și asigurarea acestora cu o temperatură confortabilă, ceea ce va minimiza consecințele negative.

Nu ar trebui să udați răsadurile prea mult, deoarece rădăcinile rupte nu vor putea absorbi apa și veți inunda solul, privând plantele de aer.

2. Răsadurile se îngălbenesc după plantare

lluminarea prea puternică poate fi una din cauzele îngălbenirii răsadului, alte cauze ar fi excesul de azot (aplicarea prea abundentă de îngrășăminte organice pe sol cu ​​puțin timp înainte de plantare), udarea necorespunzătoare sau aciditatea crescută a solului.

Pentru a evita îngălbenirea, plantați răsadurile numai după o săptămână de călire și încercați să mențineți condițiile în noul loc (temperatură și umiditate), care să nu fie foarte diferite de cele cu care sunt obișnuite plantele.

Deci, dacă după plantare frunzele răsadurilor devin galbene, protejați-le de lumina directă a soarelui în teren protejat, asigurați-le o temperatură stabilă în timpul zilei de cel mult 27°C și o temperatură nocturnă de 15°C, udați-le nu mai mult de 2 ori pe săptămână și numai cu apă de temperatura camerei.

Important! Pentru fiecare specie temperatura recomandată diferă, de aceea e important să țineți cont de cerințele individuale.

Citiți și despre Plantarea răsadului de roșii în câmp deschis, solarii, seră.

3. Răsadurilor le cad frunzele după plantare

Căderea frunzelor inferioare ale răsadurilor este un proces natural și nu ar trebui să vă fie frică de el. Frunzele cotiledonate și prima pereche se pot îngălbeni și se pot desprinde fără a dăuna plantei.

Dar dacă restul frunzelor încep să se îngălbenească și să cadă, atunci răsadurile au o problemă serioasă. Cel mai probabil, planta este bolnavă sau suferă de dăunători care rod rădăcinile.

Ce trebuie să faceți: dacă vedeți 1-2 plante cu frunze ce cad, scoateți planta din sol, o ardeți, dezinfectați solul. Dacă sunt multe, căutați cauza. Mai întâi, scoateți câteva răsaduri din pământ și examinați-le rădăcinile.

Dacă sunt putrezite, îndepărtați părțile afectate, presărați tăieturile cu cărbune de lemn, dezinfectați cuiburile cu permanganat de potasiu (0,5 g pulbere la 100 ml apă) și plantați-le din nou. Dacă în cuiburi găsiți larve de gândaci sau alți dăunători, le îndepărtați manual, apoi stropiți solul cu preparate speciale.

V-ar putea plăcea și Plantarea răsadului de legume – sfaturi utile.

4. Răsadurilor le-au căzut florile după plantare

Dacă ați ratat momentul plantării răsadurilor și el a înflorit înainte de plantare, trebuie cu deosebită atenție să îl permutați. Florile plantelor tinere sunt fragile și primele cad din cauza stresului.

Cel mai probabil, unele dintre flori vor cădea în timpul plantării sau nu vor fructifica, mai ales dacă răsadurile nu au fost călite sau compoziția solului din seră/câmp e diferită de cea unde veți planta plantele.

Pentru a evita problemele, după câteva zile după plantare, tratați plantele cu regulatori sau produse ce reduc stresul în timpul adaptării plantelor, conform instrucțiunilor, pentru a minimiza nivelul de stres.

5. Răsadurile și-au schimbat culoarea după plantare

O schimbare a culorii frunzelor și tulpinilor la răsaduri este un semn periculos. Nuanțele de violet, roșu, gri și maro ar trebui să vă îngrijoreze.

Astfel, plantele ne comunică despre o lipsă acută de anumiți nutrienți în sol. Cel mai des, acestea au deficit de fosfor, potasiu sau azot, dar poate exista și o lipsă de bor sau fier.

6. Apariția petelor pe frunzele răsadurilor

Apariția unor pete de diferite culori și forme pe frunzele răsadurilor plantate poate indica trei probleme. În primul rând, poate fi o lipsă de nutrienți. Petele deschise în jurul nervurilor, apoi maro indică o lipsă de potasiu, violet-verde – lipsă de fosfor, galben-roșu – lipsă de azot.

Insuficiența de potasiu pe frunzele de roșii se manifestă sub formă de cloroză pestriță (îngălbenire) și arsură la vârf. Foto Sideman:

În cazul insuficienței de fosfor frunzele devin purpurii (sau roșiatice-violet), verde închis, cel mai adesea mai întâi pe partea inferioară și mai târziu la vârfuri. Iată de ce: atunci când fosforul devine indisponibil, fotosinteza devine anevoioasă:

Insuficiența de azot se manifestă prin o lipsă de conținut de clorofilă în plante, iar clorofila dă plantei culoarea verde vibrantă. Acesta este motivul pentru care deficiența de azot în stadiile incipiente se manifestă în verde mai deschis.

Apoi, o deficiență de azot face ca frunzele verzi să se îngălbenească, începând de la cele mai vechi, din partea de jos. La înflorirea timpurie, tulpinile capătă nuanțe violet, iar lăstarii se dezvoltă încet; planta este subțire și slabă.

În al doilea rând, unele insecte lasă astfel de urme mici. De exemplu, acarienii își arată prezența prin pete maro pe frunze, gărgărița, musca albă a tutunului și păduchele verde al castraveților pot provoca culoarea galbenă, iar tripsul californian – argintie. 

Mai pot apărea pete și dacă udați răsadurile pe frunze, dar într-o zi însorită.

7. Pe frunzele răsadurilor au apărut găuri după plantare

Dacă găuri mici de diferite forme ați observat pe frunzele răsadurilor la scurt timp după plantare, acest lucru ar putea indica prezența dăunătorilor.

Cele mai frecvente insecte care mănâncă frunzele sunt buhele, molii, purici cruciferi, fluturele alb al verzei, dar pot fi și limacșii.

Ce trebuie să faceți: inspectați cu atenție plantele și solul. Dacă găsiți dăunători, încearcați să-i identificați și apoi folosiți tratamente speciale pentru a-i combate.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Olt: Legumicultorii au început depunerea dosarelor în vederea obţinerii ajutorului de 1.500 euro pentru tomate

Producătorii de tomate cultivate în spaţii protejate au început...
‹ adv ›

Conopida – cerințe față de sol și fertilizare

Conopida este o plantă cu un sistem radicular relativ slab dezvoltat și are nevoie de un sol productiv, cu...

Ceapa – cerințe și recomandări la cultivare

Ceapa este una dintre cele mai populare culturi, care-și găsește pe merit locul, practic în orice grădină, iar inclusă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole