14 C
București
luni, 27 septembrie, 2021

-

HomepageAnaliticaPrognoza privind recolta de oleaginoase în UE și la nivel mondial

Prognoza privind recolta de oleaginoase în UE și la nivel mondial

Prognoza mondială a producției de semințe oleaginoase este de 635 milioane de tone, ca urmare a creșterii recoltelor de semințe de floarea-soarelui în Rusia și a rapiței în Australia.

Producția mondială de floarea-soarelui – estimările USDA

Se preconizează că producția globală de semințe de floarea-soarelui va crește cu 7 milioane de tone în 2020/21 la un nivel maxim de zece ani de 57 de milioane de tone, în urma unei recuperări puternice a producției de semințe de floarea-soarelui în Ucraina, Rusia și UE.

Prețurile de export pentru floarea-soarelui:

Producția mondială de rapiță

Se preconizează că producția globală de rapiță va fi de 74 de milioane de tone, cu 2,3 milioane de tone mai mare ca în 2020/21, cu o creștere a producției pentru UE și Australia.

Producția mondială de soia

Potrivit raportului USDA, producția mondială de boabe de soia pentru 2021/22 este prognozată a fi ușor mai mică, la 385,2 milioane de tone.

Cu toate acestea, nu există modificări pentru recolta Braziliei și Argentinei, prognoza rămâne la un nivel record de 144 de milioane de tone, respectiv 52 de milioane de tone.

Se estimează că stocurile globale de boabe de soia vor crește cu 1,9 milioane de tone și vor ajunge la 94,5 milioane de tone.

Prognoza privind suprafețele însămânțate și recolta de oleaginoase în UE

Estimările OilWorld privind recoltele de oleaginoase

Recolta de oleaginoase din UE-27, potrivit OilWorld, va crește esențial în acest an, pe fondul unei recolte record de soia și semințe de floarea-soarelui.

Prognozele au fost realizate de către Comisia UE care estimează în prezent producția pentru 2021 la 30,6 milioane de tone, +11% față de anul precedent.

Cu toate acestea, este încă sub ratele medii anuale cu aproximativ 1%.

În mod tradițional, rapița formează cea mai mare parte din producția de semințe de oleaginoase, cu o productivitate mare de rapiță așteptată după o creștere de 3% a suprafeței – la nivelul de 16,9 milioane de tone.

După cantitate, floarea-soarelui constituie a doua cea mai importantă cultură de oleaginoase din cele 27 de țări ale UE.

Creșterea suprafețelor de floarea-soarelui ar putea duce la o recoltă de 10,8 milioane de tone, care este cu 25% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

A treia cea mai importantă recoltă de semințe oleaginoase este generată de soia.

Luând în considerare o creștere a suprafețelor plantate cu 3% și o creștere preconizată a randamentelor cu 8%, potrivit raportului de la Bruxelles, recolta de soia din UE ar trebui să se ridice la 2,9 milioane de tone.

Acest lucru se va elucida în creșterea anuală de 11% și la cea mai mare recoltă din istoria UE-27.

Prognozele Stratégie Grains privind recoltele

Reamintim că, potrivit previziunilor actualizate ale experților Stratégie Grains, recolta brută de rapiță în UE în anul de comercializare 2021/22 de pe suprafața totală de 5,2 milioane de hectare (ce corespunde sezonului precedent), se va ridica la 17 milioane de tone (+0,4 milioane tone comparativ cu media) cu randamentul de 3,3 (+0,1) t/ha.

Experții prognozează, de asemenea, o creștere a producției de floarea-soarelui în UE – până la 9,7 milioane de tone, comparativ cu 8,7 milioane de tone în anul de comercializare 2020/21. Suprafața însămânțată, ca și în anul precedent, este estimată la 4,4 milioane de hectare.

În același timp, recolta de soia europeană se poate ridica la 2,7 milioane de tone, ceea ce va depăși ușor rezultatul anului precedent (2,6 milioane de tone). Suprafața de recoltare planificată este de 1 milion de hectare (+0,1 milioane de hectare pe an).

Sursa foto: curtandsusan.wordpress.com

Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Variola la păsări – cum evităm răspândirea bolii. Tratament

O problemă actuală în perioada rece a anului, și anume toamna, este variola la păsări. Această boală este des...
- adv -spot_img

Numărul focarelor de pestă porcină africană a urcat la 620

Numărul focarelor active de pestă porcină africană (PPA) a urcat la 620 în această săptămână, de la 611 săptămâna...

Platformă de colectare a gunoiului de grajd de aproape două milioane lei

Crescătorii de animale din comuna Smeeni, judeţul Buzău, au la dispoziţie o platformă de colectare a gunoiului de grajd,...

Noi pe Facebook

De citit

Criza din sectorul european al îngrăşămintelor se extinde după ce o altă firmă a redus producţia

Un alt producător european de îngrăşăminte a decis să...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției