luni, 26 septembrie, 2022
14.8 C
București

-

HomepageAnaliticaPrognoza privind recolta de oleaginoase în UE și la nivel mondial

Prognoza privind recolta de oleaginoase în UE și la nivel mondial

Prognoza mondială a producției de semințe oleaginoase este de 635 milioane de tone, ca urmare a creșterii recoltelor de semințe de floarea-soarelui în Rusia și a rapiței în Australia.

Producția mondială de floarea-soarelui – estimările USDA

Se preconizează că producția globală de semințe de floarea-soarelui va crește cu 7 milioane de tone în 2020/21 la un nivel maxim de zece ani de 57 de milioane de tone, în urma unei recuperări puternice a producției de semințe de floarea-soarelui în Ucraina, Rusia și UE.

Prețurile de export pentru floarea-soarelui:

Producția mondială de rapiță

Se preconizează că producția globală de rapiță va fi de 74 de milioane de tone, cu 2,3 milioane de tone mai mare ca în 2020/21, cu o creștere a producției pentru UE și Australia.

Producția mondială de soia

Potrivit raportului USDA, producția mondială de boabe de soia pentru 2021/22 este prognozată a fi ușor mai mică, la 385,2 milioane de tone.

Cu toate acestea, nu există modificări pentru recolta Braziliei și Argentinei, prognoza rămâne la un nivel record de 144 de milioane de tone, respectiv 52 de milioane de tone.

Se estimează că stocurile globale de boabe de soia vor crește cu 1,9 milioane de tone și vor ajunge la 94,5 milioane de tone.

Prognoza privind suprafețele însămânțate și recolta de oleaginoase în UE

Estimările OilWorld privind recoltele de oleaginoase

Recolta de oleaginoase din UE-27, potrivit OilWorld, va crește esențial în acest an, pe fondul unei recolte record de soia și semințe de floarea-soarelui.

Prognozele au fost realizate de către Comisia UE care estimează în prezent producția pentru 2021 la 30,6 milioane de tone, +11% față de anul precedent.

Cu toate acestea, este încă sub ratele medii anuale cu aproximativ 1%.

În mod tradițional, rapița formează cea mai mare parte din producția de semințe de oleaginoase, cu o productivitate mare de rapiță așteptată după o creștere de 3% a suprafeței – la nivelul de 16,9 milioane de tone.

După cantitate, floarea-soarelui constituie a doua cea mai importantă cultură de oleaginoase din cele 27 de țări ale UE.

Creșterea suprafețelor de floarea-soarelui ar putea duce la o recoltă de 10,8 milioane de tone, care este cu 25% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

A treia cea mai importantă recoltă de semințe oleaginoase este generată de soia.

Luând în considerare o creștere a suprafețelor plantate cu 3% și o creștere preconizată a randamentelor cu 8%, potrivit raportului de la Bruxelles, recolta de soia din UE ar trebui să se ridice la 2,9 milioane de tone.

Acest lucru se va elucida în creșterea anuală de 11% și la cea mai mare recoltă din istoria UE-27.

Prognozele Stratégie Grains privind recoltele

Reamintim că, potrivit previziunilor actualizate ale experților Stratégie Grains, recolta brută de rapiță în UE în anul de comercializare 2021/22 de pe suprafața totală de 5,2 milioane de hectare (ce corespunde sezonului precedent), se va ridica la 17 milioane de tone (+0,4 milioane tone comparativ cu media) cu randamentul de 3,3 (+0,1) t/ha.

Experții prognozează, de asemenea, o creștere a producției de floarea-soarelui în UE – până la 9,7 milioane de tone, comparativ cu 8,7 milioane de tone în anul de comercializare 2020/21. Suprafața însămânțată, ca și în anul precedent, este estimată la 4,4 milioane de hectare.

În același timp, recolta de soia europeană se poate ridica la 2,7 milioane de tone, ceea ce va depăși ușor rezultatul anului precedent (2,6 milioane de tone). Suprafața de recoltare planificată este de 1 milion de hectare (+0,1 milioane de hectare pe an).

Sursa foto: curtandsusan.wordpress.com

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Director de Dezvoltare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Tratamente la zmeur și mur. Măsuri de protecție

Activitățile de protecție a zmeurului și murului împotriva bolilor...

Îngrijirea viței de vie în primul an de la plantare

În primul an de la plantarea viței de vie sunt efectuate următoarele operațiuni: Instalarea tutorilor viței de vie Este de dorit,...

Cea mai tare licitație la ADS din istorie. „Granzii” agriculturii românești se bat cu fonduri din afară

Urmează o săptămână de foc la Agenția Domeniilor Statului cu cele mai disputate licitații desfășurate vreodată. Circa 3.000 hectare...

Musca cepei – daune, metode de prevenire și combatere

Musca cepei (Delia antiqua) este un dăunător periculos, ce produce pagube în culturile de ceapă, usturoi, praz şi alte...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate