joi, 18 august, 2022
24.3 C
București

-

HomepageAnaliticaPrețul rapiței atinge un nivel fără precedent pe Euronext – 825 euro/t...

Prețul rapiței atinge un nivel fără precedent pe Euronext – 825 euro/t pentru livrările din februarie

Piața agricolă din Europa

Vineri, prețurile la grâu au crescut ușor pe Euronext, în timp ce prețurile la porumb au rămas neschimbate. Încă o dată, rapița a fost în centrul atenției, prețurile crescând vertiginos la un nivel fără precedent de 828 euro/tonă pentru livrarea din februarie.

În această dimineață, prețul a scăzut ușor până la 825 de euro per tonă.

Cotații rapiță Euronext

Cotații grâu Euronext

Cotații porumb Euronext

Pe arena internațională, SUA a vândut 176.784 de tone de porumb în Mexic și 120 de mii de tone de soia către o destinație nedezvăluită. China a vândut puțin peste 500 de mii de tone din stocurile sale de rezervă pe piața internă.

Raportul USDA de miercuri va prezenta estimările producției din Australia și Argentina revizuite în sus.

Prețurile la îngrășăminte rămân foarte ridicate, iar livrările sunt, de asemenea, îngreunate de criza Covid, care provoacă dificultăți logistice.

Potrivit Agritel, rapița se confruntă cu un nivel record de prețuri, susținut de un deficit clar în Europa și de disponibilitatea din ce în ce mai redusă din Canada. Canola se tranzacționează, de asemenea, la niveluri record.

Raportul MPOB din această dimineață este văzut ca fiind ușor optimist pentru uleiul de palmier. Stocurile au scăzut cu 12,88% față de noiembrie, iar producția a scăzut cu 11,26%.

Dolarul slăbește ușor până la 1,1335 față de euro și 75,40 față de rublă. Petrolul rămâne ferm la 79,00 USD/baril în New York. Petrolul este susținut de situația din Kazahstan.

Piața agricolă din SUA

Prețurile din Chicago au crescut din nou vineri, pe fondul creșterii prețurilor la energie și temerilor privind condițiile climatice în America de Sud.

Săptămâna va fi marcată de raportul USDA de miercuri, care va include publicarea cifrelor din SUA cu suprafața de grâu de toamnă.

Se așteaptă o cifră totală de 34,3 milioane de acri de grâu. În Argentina, Bursa din Buenos Aires estimează producția țării la 21,8 Mt, față de 20 Mt publicate luna trecută de USDA.

Porumbul este susținut de evaluarea recoltei de la Bursa din Buenos Aires. 40% din suprafață este estimată ca fiind bună până la excelentă, comparativ cu 58% luna trecută.

Soia beneficiază, de asemenea, de o revizuire descendentă a estimărilor producției din Brazilia de către mulți analiști. Producția ar putea fi în jur de 134 Mt, comparativ cu 144 Mt publicate în ultimul raport USDA. Evaluarea culturii de soia la Bursa Buenos Aires a fost redusă de la 56% ca fiind bună la excelentă la 48%.

Piața agricolă din Bazinul Mării Negre

Au existat puține schimbări în Ucraina vineri, deoarece activitatea pieței a fost redusă din cauza sărbătorilor. În timp ce prețurile la grâu au fost aproape neschimbate, a existat o ușoară scădere a prețurilor la porumb.

În bazinul Mării Negre se așteaptă o scădere clară a temperaturilor la mijlocul săptămânii, dar, deocamdată, nu există îngrijorări cu privire la starea culturilor.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Director de Dezvoltare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Semănatul rapiței de toamnă – top 7 cele mai frecvente greșeli

Rapița de toamnă necesită o îngrijire corespunzătoare începând de...

MADR: Suprafeţele agricole calamitate se apropie de 352.000 de hectare

Suprafaţa totală afectată de secetă până în prezent se ridică la 351.700 hectare (ha) în 33 de judeţe, mai...

Fertilizarea cartofului și sfeclei de zahăr. Norme, îngrășăminte recomandate

Prima lege a agrochimiei este să-i dai solului cel puţin tot atât cât ai scos din el, altfel nu-i...

Ucraina: Suprafaţa cultivată cu grâu de toamnă ar putea scădea cu 30-60% fără sprijin din partea statului

Suprafaţa cultivată cu grâu de toamnă în Ucraina ar putea scădea cu 30 - 60% în 2023 fără sprijin...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate