20.7 C
București
sâmbătă, 3 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaPrețul grâului a ajuns la cel mai mic nivel, o scădere de...

Prețul grâului a ajuns la cel mai mic nivel, o scădere de 18,25 euro/tonă

Prețul grâului este în scădere, săptămâna trecută atingându-se cel mai scăzut nivel, începând din septembrie 2021. Tendința se manifestă la nivel global, chiar dacă nu la fel de puternic precum în Europa sau la Marea Neagră, scrie puterea.ro.

Pe piața europeană, cotațiile futures au înregistrat, săptămâna trecută, o scădere de 18,25 euro/tonă, până la mai puțin de 243 de euro pe tonă, cel mai redus nivel din septembrie 2021. În același timp, noua recoltă din acest an era tranzacționată la un preț de 244 de euro pe tonă, potrivit agrarheute.com.

La acest moment, există două evenimente care preocupă în mod special piețele: în primul rând, afluxul masiv de cereale ucrainene ieftine pe piața europeană, iar, în al doilea rând, amenințările Rusiei cu privire la rezilierea acordului asupra  exportului de cereale pe Marea Neagră, care ar avea ca efect întreruperea/îngreunarea exporturilor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.

Nu în ultimul rând, nu putem ignora nici faptul că o asemenea decizie ar crește și presiunea asupra pieței interne europene.

La data de 18 martie, Rusia a anunțat prelungirea acordului cu doar 60 de zile, iar termenul până la momentul expirării se apropie.

Săptămâna trecută, Comia Europeană a anunțat că are în vedere să activeze mecanismele de salvgardare excepțională, care înseamnă oprirea importurilor până în data de 5 iunie pentru grâu, porumb, semințe de floarea soarelui si semințe de rapiță, condiția fiind ca cele patru state (Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria) care au luat măsuri unilaterale față de importurile de cereale din Ucraina să și le retragă.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Rusia: Exportul de grâu ar putea înregistra un nou record, o creștere de până la 23%

Rusia anunță stocuri promițătoare de grâu din sezonul precedent,...
‹ adv ›

Cotaţia grâului a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii doi ani

Cotaţia grâului la bursa de cereale de la Chicago (CBOT) a scăzut luni pentru a cincea sesiune consecutiv, ajungând...

Evoluția prețurilor pieței lemnului pentru al doilea trimestru al 2023

Ca de obicei, am pregătit o prognoză a pieței lemnului pentru al doilea trimestru al acestui an. Situația de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole