22.4 C
București
duminică, 1 octombrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața lemnului în lunile martie-aprilie 2022 – prognoze privind prețurile

Piața lemnului în lunile martie-aprilie 2022 – prognoze privind prețurile

Începând cu ianuarie 2022, potrivit analizei Kronus, piața lemnului a cunoscut o tendință ascendentă a prețurilor materiilor prime. Tensiunile dintre Rusia și Ucraina vor consolida și mai mult această tendință.

Situația generală a pieței lemnului

Trebuie remarcat faptul că Ucraina, Belarus și Rusia sunt principalii actori pe piața mondială a lemnului. Aceste țări furnizează volume gigantice de cherestea și bușteni.

Evenimentele care au loc în Europa de Est vor avea, fără îndoială, un impact puternic asupra aprovizionării cu lemn din întreaga lume.

Companiile care achiziționau anterior cherestea din Ucraina, Belarus și Rusia vor fi nevoiți să identifice surse alternative pe fondul cererii în creștere de pe piață.

Prin urmare, oferta limitată se va confrunta cu o cerere majorată. Din cauza impredictibilității situației actuale, nimeni nu poate prevedea o nouă creștere a prețurilor materiei prime.

Cu toate acestea, putem afirma că fabricile europene de cherestea vor profita de situația actuală a pieței pentru a crește prețurile și, prin urmare, își vor majora și profitul.

Unele fabrici de cherestea din Europa de Vest și de Nord deja și-au anunțat intenția de a aștepta evoluții ulterioare de pe piață și până acum s-au abținut de la semnarea contractelor pentru al doilea trimestru al anului 2022.

Astfel, fabricile de cherestea vor profita de această situație pentru a crește prețurile pentru toți participanții pe piață.

În această ordine de idei, o nouă creștere a prețurilor la materiile prime este inevitabilă.

Pe lângă creșterea prețurilor și disponibilitatea redusă a materiilor prime, logistica poate deveni o altă componentă problematică. Lanțurile logistice din Europa sunt strâns interconectate.

Prin urmare, impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei și tensiunea din Ucraina influențează negativ toate lanțurile logistice din Europa. În plus, prețurile la combustibil cresc în fiecare zi, iar acest lucru duce la o creștere semnificativă a costului de transport.

Indici pentru materii prime și ambalaje din lemn

Aproape toți indicii prețurilor lemnului au înregistrat creșteri de preț din ianuarie 2022.

Indicele de prețuri HPE german

FIG. 1: Indice de preț, cherestea masiva pentru paleți din lemn

Prețurile lemnului au crescut cu 12,5% în primele 2 luni ale anului 2022. Modificarea prețului din februarie a fost cea mai semnificativă din iulie 2021.

FIG. 2: Evoluția prețurilor pentru cherestea masivă

Prețurile panourilor pe bază de lemn, în special OSB și placaj, au început să crească din nou în februarie 2022. Prețurile placajului au crescut cu 1,2% și prețurile OSB cu 2,3%.

În plus, sancțiunile adoptate împotriva Rusiei vor afecta semnificativ prețurile placajului de mesteacăn în toată Europa. Rusia este unul dintre cei mai mari producători de placaj de mesteacăn din lume.

Prin urmare, deficitul de placaj rusesc va trebui acoperit de alți producători, ceea ce va duce la o creștere a prețurilor pe piață.

FIG. 3: Indice de preț, placaj și OSB pentru ambalare

FIG. 4: : Evoluția prețurilor pentru produse pe bază de lemn

Datele pieței americane

La mijlocul lunii februarie 2022, contractele futures pe cheresteaua din Chicago s-au tranzacționat peste 1.300 dolari per BDFT (mie de picioare de bord), ceea ce semnifică 1 300 dolari pentru 2,36 m3.

Principalii constructori de case din SUA fac acum cumpărături pentru sezonul de construcții de primăvară, deoarece cererea de locuințe rămâne a fi una puternică.

În plus, au existat probleme și cu aprovizionarea cu cherestea. Producătorii canadieni de lemn au suferit anul trecut incendii și inundații, infestarea cu insecte de lemn. Iar SUA au dublat taxa la importurile de cherestea de rășinoase din Canada.

Prețurile la cherestea rămân de peste 3 ori mai mari decât media pe cinci ani înainte de pandemie de 356 de dolari. De obicei, tendințele prețurilor înregistrate în SUA ajung în Europa cu o întârziere de 2-3 luni. Astfel, acesta este un alt argument evident în favoarea viitoarei tendințe a prețurilor în Europa.

Concluzii privind piața lemnului

După o perioadă de scădere a prețurilor, vedem că se apropie un punct de cotitură. Evoluția ulterioară a prețurilor pentru ambalajele din lemn va depinde în mare măsură de cererea pieței și de evoluția situației pieței.

Reducerea livrărilor din Ucraina, Belarus și Rusia va afecta semnificativ piața globală a lemnului. Astfel, noi creșteri de preț sunt inevitabile.

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Prețul lemnului la nivel mondial – în scădere. Noi prognoze ale analiștilor

Tranzacțiile pe piața lemnului nu sunt pentru cei slabi...
‹ adv ›

Analiza pieței lemnului pentru trimestrul 4 – prognoze privind prețul

Piața lemnului la nivel mondial a înregistrat bulversări, de altfel, precum și în alte industrii. Majoritatea experților prognozează că...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole