sâmbătă, 21 mai, 2022
27.8 C
București

-

HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială: Prețurile au scăzut brusc

Piața agricolă mondială: Prețurile au scăzut brusc

După creșterile din săptămânile precedente, prețurile pentru o bună parte din culturi scad la nivel internațional.

Continuarea declinului grâului pe Euronext a fost susținută de activitatea de export insuficientă și riscul din nou de a vedea originea franceză boicotată de Algeria, cum a fost la ultima sa licitație.

Cotații grâu Euronext:

Cotații porumb Euronext:

Cu toate acestea, activitatea de export către Maroc pare susținută. Algeria ar fi cumpărat în jur de 600 de mii de tone de origini opționale. Țările alese ar putea fi Argentina și bazinul Mării Negre, în ciuda competitivității bune a Franței. Astfel, relațiile diplomatice rămân o sursă de tensiune.

Pe arena internațională, de remarcat și achiziția de către Coreea de Sud a 198 de mii de tone de porumb și 50 de mii de tone de grâu furajer, probabil din Australia.

Potrivit Agritel, operatorii se concentrează pe condițiile climatice de pe continentul sud-american cu ploi care se confirmă în special în Argentina. Safras arată o producție estimată de 132,3 milioane de tone de boabe de soia pentru Brazilia și 115,64 milioane de tone de porumb.

Rapița a revenit spectaculos vineri, încă într-un context de volatilitate extremă, revenire alimentată și de închiderea opțiunilor din februarie vinerea trecută. Amintim că, la începutul săptămânii trecute, rapița a atins un nivel record de preț de 828 de euro per tonă pentru livrările din februarie.

Cotații rapiță Euronext:

Canola, între timp, pierdea vineri teren. Indonezia va testa biodieselul pe baza de 40% ulei de palmier.

Dolarul continuă să scadă, afișând 1,1420 față de euro și 76,24 față de rublă. Prețul petrolului rămâne ferm la 84,20 $/b pe NY.

Piața agricolă din Regiunea Mării Negre

Vinerea trecută, prețurile pentru grâul din Ucraina și Rusia au continuat să scadă pe fondul cererii slabe. Nici măcar achizițiile efectuate de Iran (de origine rusă) și de către Algeria (de origine ucraineană) nu au susținut prețurile.

Pe piața locală ucraineană, prețurile grâului au scăzut și ele, sub presiunea căderii hrivnei față de dolar, pe măsură ce tensiunile au crescut, în contextul eventualelor confruntări militare dintre Rusia și Ucraina.

Piața agricolă din SUA

A fost înregistrată o performanță bună a prețurilor porumbului în Chicago vineri, în timp ce prețurile pentru grâu și soia au scăzut. Perspectiva ploii în Argentina la începutul săptămânii a pus presiune asupra prețurilor și a încurajat mulți operatori, în special operatorii financiari, să profite de pozițiile lor lungi. În cazul boabelor de soia, activitatea de export încetinește, în special cea din China.

La porumb, piața va fi precaută atâta timp cât condițiile de semănat din Brazilia nu sunt cunoscute. În plus, incertitudinea afectează intențiile de semănat în SUA, având în vedere creșterea prețurilor îngrășămintelor.

Prețurile pentru grâu la Chicago scad din cauza lipsei de competitivitate a originii americane pe arena internațională.

Fondurile au fost vânzători pentru 4.000 de loturi de soia și 4.000 de loturi de grâu. Au fost cumpărători pentru 6.500 de loturi de porumb.

Piețele din SUA sunt închise astăzi din cauza zilei de naștere a lui Martin Luther King.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

FOTO. A doua zi a conferinței RALF 2022 este în plină desfășurare la București

O serie de prezentări și discuții privind necesitatea procesării...

Pagubele produse de buruieni. Cum afectează recolta

Se numesc buruieni speciile sălbatice de plante adaptate să trăiască împreună cu plantele cultivate, pe care le stânjenesc în creștere și...

Pasteureloza la iepuri: simptome și sfaturi pentru prevenire

Pasteureloza la iepuri este o boală produsă de Pasteurella multocida, bacterie care trăiește în căile respiratorii. Este una dintre...

Fasolea pentru păstăi – cultivare, îngrijire, cerințe

Păstăile tinere de fasole sunt solicitate de consumatori datorită gustului intens și conținutului bogat de substanțe biologic active. Pentru...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate