miercuri, 18 mai, 2022
13.6 C
București

-

HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială: Cum s-au modificat prețurile

Piața agricolă mondială: Cum s-au modificat prețurile

O ușoară scădere a prețurilor pentru cereale a fost observată ieri pe Euronext, în timp ce prețurile mondiale rămân ridicate. Egiptul a anunțat o nouă licitație pentru achiziționarea de grâu cu livrare în perioada 25 octombrie – 3 noiembrie și plată în termen de 180 de zile.

La nivel internațional, Statele Unite au vândut 327.300 de tone de grâu dur către Nigeria și aproximativ 50.000 de tone către Coreea de Sud. Se pare că Turcia a cumpărat 245.000 de tone de orz furajer de origine arbitrară. În plus, Algeria cumpără orz furajer.

AGPB estimează recolta de grâu moale din Franța la 35,6 milioane de tone, cu un randament de 7,2 t/ha și o suprafață de 4,94 milioane de hectare. Aceasta este puțin mai mare decât estimarea Agritel de 34,9 milioane de tone.

Potrivit Comisiei Europene, Exporturile de grâu moale au atins 4,66 milioane tone începând cu 5 septembrie, în creștere față de 3,6 milioane tone anul trecut, la aceeași dată după eșecul recoltei din 2020.

Exporturile de orz sunt de 2,18 milioane tone, în creștere față de 1,71 milioane anul trecut. Importurile de porumb au totalizat 2,90 milioane tone față de 3,23 milioane anul trecut.

Prețul pentru rapiță a crescut ușor ieri, consolidându-se la niveluri apropiate de maximele anuale. Importurile către Europa au totalizat 692.309 tone până la 5 septembrie, în creștere față de 1,01 milioane tone anul trecut.

Dolarul se consolidează ușor până la 1,1840 față de euro și 73,30 față de rublă. Petrolul la New York a scăzut ușor la 68,40 dolari pe baril.

Piața agricolă din regiunea Mării Negre

Potrivit Ministerului Agriculturii din Ucraina, se preconizează că suprafața grâului de toamnă va ajunge la 6,68 milioane de hectare în acest an, în creștere față de 6,1 milioane anul trecut. Suprafața orzului de toamnă este estimată la 1,02 milioane ha față de 954.700 ha anul trecut.

Semănatul a început în condiții mai bune decât anul trecut, când lipsa precipitațiilor a întârziat răsărirea.

Prețurile pentru grâu au scăzut ușor în regiunea Mării Negre, în timp ce prețurile pentru porumb în Ucraina au crescut ușor.

Piața agricolă din SUA

Prețurile pentru toate mărfurile au scăzut ieri în urma cifrelor dezamăgitoare ale exporturilor, inclusiv a celor afectate de avarierea facilităților portuare în urma uraganului IDA, precum și a consolidării dolarului și înainte de raportul USDA de vineri.

Cotații grâu, porumb, soia CME

USDA evaluează recolta de porumb ca fiind bună până la excelentă la 59%, cu 1 punct mai puțin decât săptămâna trecută, în timp ce boabele de soia au un scor de recoltare bun până la excelent de 57%, cu 1 punct mai mult.

Recoltarea grâului de primăvară este realizată la 95%, în creștere față de 83% – media în ultimii cinci ani.

Semănatul grâului de toamnă a început în SUA, cu 5% semănate începând cu duminica trecută.

Fondurile au fost ieri vânzători pentru 11.000 de contracte de porumb, 7.000 de contracte de soia și 3.500 de contracte de grâu.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Se desfășoară RALF 2022 Romanian Agriculture Leadership Forum

RALF este primul eveniment din România dedicat marilor fermieri...

APIA eliberează adeverințe pentru cererea unică de plată în Campania 2022

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început în 16.03.2022 eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii următoarelor scheme...

Cum influențează culoarea plasei de umbrire recolta de tomate

Plasele de umbrire sunt utilizate pentru a diminua cantitatea de raze solare și evita arsura solară la tomate, diminuează...

Secetă pedologică de la moderată la extremă în mai multe regiuni agricole din ţară

Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate