joi, 19 mai, 2022
10.1 C
București

-

HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială: Analiștii estimează creșterea prețurilor

Piața agricolă mondială: Analiștii estimează creșterea prețurilor

Piețele au închis săptămâna într-o notă negativă pe fondul incertitudinii mari din cauza evenimentelor din regiunea Mării Negre. Începutul săptămânii însă ar trebui să arate din nou o notă de creștere a prețurilor ca rezultat al evenimentelor dramatice din Ucraina.

Rusia a anunțat că își rezervă surplusurile de cereale pentru așa-zisele țări „prietenoase”, subliniind astfel dorința de a-și folosi stocurile existente ca factor de influență. Exporturile rusești continuă în prezent.

Un alt factor de susținere a prețurilor îl reprezintă temperaturile scăzute observate în weekend și peste noapte în Franța, ridicând temeri de afectare de îngheț în cele mai dezvoltate câmpuri de rapiță și la unele semănături timpurii de primăvară.

Cotații grâu Euronext

Cotații porumb Euronext

Potrivit Agritel, pe plan internațional, SUA a vândut 136 de mii de tone de porumb către o destinație nedezvăluită, iar Iordania cumpără 120 de mii de tone de orz furajer.

Exporturile din Ucraina se realizează în prezent doar pe calea ferată prin România, ceea ce, evident, crește costurile și reduce dramatic volumele.

Pe 28 martie, FranceAgriMer a apreciat până la 92% din câmpurile cu grâu ca bune spre excelente și până la 88% pentru orzul de toamnă, neschimbat față de săptămâna precedentă.

Evaluarea culturii de grâu dur este de 87% și la 92% pentru orzul de primăvară, ambele în scădere cu un punct față de săptămâna precedentă.

Decizia UE de a permite cultivarea terenurilor scoase din circuitul agricol ar trebui să modifice doar puțin rotația culturilor, având în vedere această decizie târzie. Suprafețele de floarea soarelui din Franța ar putea, totuși, să crească cu aproximativ 10%, până la 760.000 ha.

Prețurile rapiței au rămas ferme vineri pe Euronext, în timp ce prețurile la uleiul de palmier au scăzut.

Cotații rapiță Euronext

Țițeiul se tranzacționează chiar sub bariera de 100 USD/baril în New York în această dimineață. Dolarul a coborât la 1,1050 față de euro, în timp ce rubla e apreciată la 84,25 față de dolar.

Pe piața din SUA pentru toate produsele prețurile s-au închis vineri în scădere în urma raportului USDA. Cu toate acestea, la începutul săptămânii, am putut observa o revenire, având în vedere situația din bazinul Mării Negre.

USDA estimează că suprafața cu grâu de primăvară va scădea anul acesta la 11,2 milioane de acri, față de 11,4 milioane anul trecut. Cu toate acestea, suprafața totală de grâu, inclusiv grâu de toamnă, a crescut ușor, până la 47,35 milioane de acri, de la 46,7 milioane anul trecut.

Suprafața de soia din SUA este de așteptat să crească brusc la 91 de milioane de acri, sau 36,8 milioane de hectare, având în vedere nevoile scăzute de îngrășăminte ale culturii.

Potrivit StoneX, Brazilia ar putea produce 118,6 milioane de tone de porumb în acest an, în creștere față de ultima estimare de 116,1 milioane de tone.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Olt: Numărul fermierilor înscrişi în programul pentru usturoi, aproape dublu faţă de anul trecut

Numărul fermierilor din judeţul Olt înscrişi în acest an...

Tratamente la cireș – scheme și perioade recomandate

Cultura cireșului este una dintre sâmburoasele destul de pretențioase la îngrijire, în acest sens fiind foarte importante menținerea sub...

Se desfășoară RALF 2022 Romanian Agriculture Leadership Forum

RALF este primul eveniment din România dedicat marilor fermieri și liderilor din agricultură, care prezintă anual la București bune...

Directorul general al APIA, participă astăzi la Paris, la cea de a 51-a Conferință a Directorilor Agențiilor de Plăți din Uniunea Europeană

Adrian Pintea, directorul general al APIA, participă astăzi la Paris, în Franța, la cea de a 51-a Conferință a...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate