10 C
București
vineri, 15 octombrie, 2021

-

HomepageAnaliticaCum se construiește o seră (solar) din țevi de plastic

Cum se construiește o seră (solar) din țevi de plastic

spot_img

Să fie oare dificil de montat o seră din țeavă PVC? Nici pe departe, serele cu scheletul din plastic rămân a fi cele mai simple, ieftine și confortabile ”adăposturi pentru plante”.

Solariile din metal, lemn sau sticlă pierd uneori teren în fața celor din plastic. Fiind un material ușor și trainic, acesta nu e predispus la mucegai și rezistă bine la substanțe chimice, umezeală sau evaporare.

De asemenea, servește o perioadă îndelungată întrucât nu-i pasă de intemperiile vremii și nu se decolorează. Problema este că modelele din comerț nu se potrivesc întotdeauna nevoilor grădinarilor ori au o structură complicată, dar instabilă în caz de vânt puternic.

De aceea uneori este mai simplu să îți construiești singur o seră din țevi PVC, mai ales că nu este atât de greu cum pare la prima vedere.

Pe parcelele ferite de vânt sera din plastic nu are nevoie de fundație din beton.

Ce trebuie să știi înainte de a începe lucrările?

Înainte de a te apuca de lucru trebuie să afli și să decizi câteva lucruri:

 • mărimea și suprafața parcelei;
 • amplasarea serei (locul cel mai expus razelor solare);
 • mărimea și suprafața viitoarei ”locuințe a plantelor”;
 • ce culturi veți crește și în ce cantitate;
 • dotarea cu sisteme de irigare sau iluminare.

Dacă vrei un solar modest cu schelet din plastic, nu vei avea mari bătăi de cap cu țevile, acestea fiind ușor de tăiat, curbat și cuplat între ele. De regulă, grădinarii optează pentru una din aceste două tipuri de țevi polimerice:

 • țevi din PVC rigid – se folosesc la construcțiile drepte și simple, cum sunt serele cu una sau două pante;
 • țevi din propilenă și PVC moale– se folosesc la construcțiile arcuite, sferice, semisferice sau la construcțiile suprapuse pe o bază rigidă din lemn sau șipci metalice.

Indiferent de tipul țevilor alese, vei mai avea nevoie de fitinguri pentru ramificare, îmbinare sau schimbări de direcție. Acestea uneori se vând împreună cu țevile.

Mai întâi de toate trebui să stabilești e tip seră dorești – demontabilă sau fixă. În primul caz elementele se vor atașa cu ajutorul fitingurilor și șuruburilor, iar în al doilea caz – se vor încleia sau suda.

Proiectul unei sere din plastic

Materialele și echipamentele necesare se aleg în funcție de tipul serei, dar se acționează după același plan comun:

 • se montează rama (nu e cazul unei fundații din beton, instalația nefiind capitală);
 • se asamblează scheletul din țevi (rigide sau moi);
 • se acoperă sera cu policarbonat sau folie de polietilenă (preferabil armată);
 • se trece la pereții laterali și la capete;
 • se instalează ușile, ferestruicile și alte accesorii (lăcate, cleme de prindere a foliei).

Cum se confecționează rama serei?

Deși nu e nevoie de fundație capitală pentru sera din plastic, fără o bază ce va asigura fixarea și rezistența carcasei nu e posibil. În continuare vom vorbi despre modelul celei mai simple sere arcuite. Pentru bază putem utiliza:

 • scânduri cu grosimea de 1,5-3 mm;
 • bârne de mărimea 6 х 12,8 х 12 cm;
 • țevi de PVC rigid.

Cel mai simplu ar fi să confecționezi rama din scânduri groase. Cum vei proceda?

1. Pregătește terenul pe care se va amplasa sera. Înlătură stratul de gazon existent de pe porțiunea destinată viitoarei construcții (cu jumătate de metru în plus pe fiecare parte).

2. Nivelează parcela dacă e cazul. Cu ajutorul nivelei verifică orizontalitatea suprafeței. Dacă la un interval de 2 cm diferența de înălțime depășește 5 cm atunci terenul trebuie nivelat.

3. Asamblează un cadru solid. După ce în prealabil ai stabilit mărimile serei fixează scândurile cu ajutorul a 2-3 șuruburi sau ținte zincate. Acestea vor fi de 2,5 ori mai lungi decât grosimea scândurii.

4. Măsoară rama pe diagonală. Cu ajutorul ruletei măsoară ambele diagonale ale ramei. Mărimile trebuie să coincidă, în caz contrar îndreaptă erorile.

5. Fixează bine cadrul. Ca rama să nu se deplaseze, inserează câte o bară de armătură în fiecare colț din interiorul serei.

De ce mai ai nevoie pentru asamblarea serei?

Alte materiale necesare pentru înălțarea construcției:

 • bare din oțel beton cu diametrul de 10-12 mm și lungimea de 75 cm. Acestea se introduc la o distanță de 60 cm una de alta. Ca să intre ușor în pământ alege armătură de categoria A (netedă).
 • țevi din PVC moale cu lungimea de cel puțin 6 m și grosimea pereților de minim 3 mm. Dacă lungimea serei depășește 6 m atunci vei mai adăuga o bucată de țeavă.
 • coliere din plastic pentru crearea arcei și cleme (din aluminiu) pentru fixarea arcelor de ramă (câte 2 cleme pentru fiecare bucată de țeavă).
 • folie din polietilenă armată cu lățimea de 6 m. Necesarul de folie se calculează după formula: lungimea serei (l) + înălțimea (h) x 2. Puteți adăuga un metru de rezervă.
 • șipci din lemn cu lungimea de 50 cm pentru prinderea foliei de ramă.
Alegeți țevile și fintingurile ce se vând împreună ca să nu vă treziți că diametrul lor nu coincide. 

În funcție de complexitatea serei ai putea avea nevoie  de ferestruici, grinzi pentru montarea ușii, șuruburi, lacăte, balamale etc.

Norme generale pentru construirea serei din țevi

E de la sine înțeles că orice proiect din țevi de plastic va varia de la caz la caz, dar planul general de acțiuni arată cam așa:

 1. Barele din oțel beton se bat de-a lungul celor două laturi lungi ale solariului în așa fel ca afară să rămână 40 de cm, iar distanța dintre ele să fie de 50-60 cm.
 2. Țevile din PVC se introduc în barele din oțel beton, după care se prind de ramă cu ajutorul unor cleme metalice.
 3. Pentru stabilizarea construcției, dar și pentru a avea acces în interiorul serei, proiectează două goluri de uși pe celelalte două laturi.
 4. Arcele se prind de o bară pe coama solariului cu ajutorul unor cleme.
 5. Îmbracă instalația cu peliculă, distribuind-o uniform pe cele două laturi lungi. O vei prinde de ramă cu ajutorul unor șipci de lemn, începând de la capete. Treci pe cealaltă parte a solariului, întinde folia încă o dată și prinde-o așa cum ai făcut anterior.
 6. După asta treci la capetele solarului unde vei avea surplus de peliculă. Taie excesul de folie, pliaz-o și capseaz-o de golul ușii.
 7. Ușile și ferestruicile le învelești în folie aparte după care le montezi în golurile proiectate. Înșurubează balamalele, iar la nevoie și un lacăt.

Sper că te-am convins că nu e foarte complicat de construit o seră arcuită, iar dacă o mai amplasezi corect în grădină, aceasta va ține piept chiar și vântului puternic.

Agrobiznes
Totul despre agricultură, afaceri și oportunități de dezvoltare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Corteva a premiat câștigătoarele programului TalentA, sezonul 2021

Cel de-al doilea sezon al programului TalentA, dezvoltat de Corteva Agriscience, și-a aflat câștigătoarele. Festivitatea de premiere a avut...
- adv -spot_img

Adrian Oros anunţă că va rămâne în Guvern

Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, va reveni asupra demisiei pe care a depus-o în data de 28 septembrie...

591 de focare de pestă porcină africană sunt active la nivel naţional

Un număr de 591 de focare de pestă porcină africană (PPA) erau active joi la nivel naţional, în scădere...

Noi pe Facebook

De citit

Fermierii francezi ar putea renunţa la cultivarea porumbului din cauza lipsei îngrăşămintelor

Creşterea preţurilor şi livrările limitate de îngrăşăminte au majorat...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției