16.1 C
București
miercuri, 4 octombrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaCotaţiile la cereale au crescut în contextul intensificării bombardamentelor ruseşti

Cotaţiile la cereale au crescut în contextul intensificării bombardamentelor ruseşti

Cotaţiile la grâu şi porumb au atins miercuri cele mai ridicate valori din ultimele trei săptămâni, după ce un nou val de bombardamente ruseşti a lovit sudul Ucrainei, adăugându-se colapsului acordului intermediat de ONU, ce permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur din Marea Neagră, transmit Bloomberg şi AFP.

Miercuri, în jurul orei 13:30 GMT, preţul tonei de grâu era în creştere cu 9,5 euro, până la 244 de euro pe tonă, în timp ce cotaţiile la porumb au crescut cu 9 euro, până la 246 de euro pe tonă, ceea ce înseamnă un salt de aproape 5% în două zile pentru aceste cereale.

Ministrul Agriculturii ucrainean, Mikola Solski, a declarat miercuri că, în atacul masiv din cursul nopţii, lansat de Rusia asupra sudului Ucrainei, au fost avariate într-o proporţie „considerabilă” infrastructuri pentru exportul de cereale din portul Ciornomorsk de lângă Odesa, unde circa 60.000 de cereale au fost distruse.

Aceste atacuri „sunt o nouă dovadă a avertismentelor lansate de Moscova”, care a pus punct garanţiilor pentru operaţiunile de shipping în regiunea Mării Negre odată cu retragerea din acordul internaţional, susţin analiştii de la firma franceză de consultanţă Agritel.

În paralel, miniştrii Agriculturii din România, Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia au anunţat miercuri că vor solicita Comisiei Europene prelungirea măsurilor preventive pentru o listă mai largă de produse provenite din Ucraina, cel puţin până la finalul acestui an.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, la Varşovia, la întâlnirea miniştrilor Agriculturii din Polonia, Bulgaria (online), Ungaria, România, Slovacia, reuniune la care a fost prezent şi premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki.

Tema principală a reuniunii a vizat situaţia de pe pieţele agricole ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi măsurile posibile pentru a asigura reguli corecte pentru fermierii din statele membre UE şi ţările candidate.

Astfel, participanţii au căutat o abordare comună pentru problemele cu care se confruntă fermierii din cadrul acestor state, ce va fi prezentată şi susţinută în următorul Consiliu AgriFish.

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Piața mondială agricolă: Cotaţiile la grâu în continuă scădere pe plan global

Cotaţiile la grâu au scăzut marţi cu peste 1%,...
‹ adv ›

Raportul USDA: Producția globală, dar și prețurile la grâu – în scădere. Dominanța comercială a Rusiei se face simțită

Piața globală este mult mai puțin aprovizionată decât se credea. Cu toate acestea, recolta masivă și dominanța comercială copleșitoare...

Ţările din ECE cer UE extinderea embargoului privind importurile de cereale din Ucraina

Ungaria a ajuns la un acord cu România, Bulgaria şi Slovacia prin care cele patru state membre UE din...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole