1.4 C
București
spot_img

-

HomepageAnaliticaAnaliză: Prețurile gazelor în cădere liberă – o nouă politică la nivel...

Analiză: Prețurile gazelor în cădere liberă – o nouă politică la nivel UE și stocuri

Prețurile gazelor naturale de pe cea mai importantă platformă europeană de tranzacționare TTF au scăzut miercuri la noi minime. Unul dintre motivele scăderii prețurilor sunt rezervele mari de gaz natural lichefiat (GNL), care i-au ajutat pe europeni să-și suplinească stocurile înainte de sezonul rece.

În plus, potrivit analistului Agrarheute Olaf Zinke, în această săptămână Comisia a prezentat o serie de propuneri de reglementare a pieței gazelor, iar prețurile gazelor continuă să scadă.

Atât în ​​Europa, cât și în SUA, prețurile scad la minime fără precedent din ultima perioadă. Comisia a prezentat o serie de propuneri de reglementare a pieței gazelor în această săptămână. Acestea includ crearea unei platforme comune de cumpărare și un nou indice al prețului gazelor lichide.

Prețurile gazelor naturale de pe cea mai importantă platformă europeană de tranzacționare TTF au scăzut miercuri la noi minime. La sfârșitul zilei, gazul era tranzacționat pe piața europeană spot în jurul valorii de 110 euro pe MWh pe megawat oră: acestea sunt prețuri care au fost atinse ultima dată la începutul lunii iunie.

Unul dintre motivele scăderii prețurilor este oferta extinsă de gaz natural lichefiat (GNL), în special din SUA, care i-a ajutat pe europeni să-și umple instalațiile de depozitare înainte de iarnă, explică analiștii scăderea prețurilor, care a fost neașteptată pentru mulți economiști.

Instalațiile de stocare a gazelor din Europa sunt pline la peste 92% din capacități în această săptămână, iar cota de stocare a Germaniei a atins aproximativ 96% pe 16 octombrie.

În plus, prognozele pentru o iarnă blândă, cu temperaturi relativ înalte în timpul sezonului principal de încălzire, între decembrie și februarie, sugerează că cererea de încălzire va fi scăzută.

Tot în această săptămână, Comisia Europeană a propus noi măsuri pentru a face față creșterii prețurilor la energie și a penuriei de combustibil, inclusiv planuri de a înființa achiziții comune de gaze.

De asemenea, contractele futures pe gaze naturale din SUA au scăzut la aproximativ 5,5 USD/MMBtu miercuri, cel mai scăzut nivel de la începutul lunii iulie. Prețurile gazelor din SUA au scăzut semnificativ în ultimele opt săptămâni, din cauza producției record din SUA și reducerii exporturilor de gaze naturale lichefiate (GNL). Acest lucru a permis americanilor să stocheze și mai mult gaz.

Acțiunea pieței din SUA a fost însoțită de o scădere bruscă a prețurilor de referință europene ale gazului TTF, unde aprovizionarea amplă și nivelurile ridicate de stocare au contribuit la atenuarea temerilor de penurie în Europa, menționează analiștii americani.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

00:03:02

VIDEO. Ascenza lansează 4 produse bio de protecție a plantelor pe piața României

Compania Ascenza vine cu câteva noutăți importante pe piața...

Uleiul horticol – când și combinat cu ce îl aplicăm la pomi

Uleiul horticol este un produs ce are la bază uleiurile parafinice sau uleiul vegetal de rapiță, utilizat în scopul...

Cum apreciem caracteristicile solului fără dispozitive – 6 metode

Una dintre metodele științifice prin care se pot afla informații despre structura și compoziția chimică a solului este cartarea...

Creșterea răsadului de varză. 15 sfaturi pentru o cultură sănătoasă

Recolta bogată de varză depinde în mare măsură de calitatea răsadurilor pe care le utilizăm. Câteva sfaturi despre cum...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate