8.7 C
București
joi, 2 decembrie, 2021

-

HomepageAdvertorialeMarcoser inovează în legumicultură. Vrea să lanseze îngrășăminte obținute din deșeuri organice

Marcoser inovează în legumicultură. Vrea să lanseze îngrășăminte obținute din deșeuri organice

În următorii ani, legumicultorii români vor avea la îndemână o soluție ecologică pentru a-și crește producția, dar și calitatea legumelor din solarii. Este vorba despre geluri proteice, o alternativă la tratamentele chimice.

Patru parteneri:

  • Marcoser (coordonator de proiect);
  • Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie – Sucursala Institutul de Cercetare Pielărie-Încălțăminte (INCDTP-ICPI);
  • Universitatea de Știinte Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV);
  • O companie din Turcia – Kazlıçeşme Deri Ürünleri Ar-Ge San. Tic. Ltd. Şti. (Kazlıçeşme), și-au unit forțele pentru a obține finanțarea unui proiect Eureka, denumit Gel-Treat.

Acesta prevede realizarea unor geluri proteice, obținute din subproduse din industria de pielărie, creșterea ovinelor sau procesarea peștilor, pentru ca apoi să fie folosite ca fertilizanți în legumicultură.

Așadar, în toamna acestui an, proiectul a primit undă verde pentru o finanțare care se ridică la suma de 1.787.000,00 lei, din care 1.500.000,00 lei sunt asigurați de la bugetul de stat, iar 287.000,00 lei provin din alte surse de finanțare.

Gelurile proteice, pregătite să intre în testare

Fertilizarea sub formă de geluri reprezintă ultima generație de produse de fertilizare, marcând de altfel, o inovație pentru legumicultura din România.

Acestea vor aduce cu sine, o serie de beneficii plantelor cărora se aplică, printre care:

  • creșterea producției și a calității legumelor;
  • stabilitate;
  • reducerea pierderilor din cauza umidității, ploilor sau irigațiilor;
  • doze mai mici de aplicare datorită concentrației mai mari etc.

„Principiul de funcționare al noului produs este simplu: reduci cantitatea de îngrășăminte și menții un nivel ridicat de producție. Momentan, am dezvoltat un concept și avem la dispoziție trei ani, pentru a-l pune în practică. Abia apoi, vom putea începe vânzarea propriu-zisă a produsului. Acesta va fi testat mai întâi, pe tomate, iar apoi pe toate celelalte legume”, spune directorul general de la Marcoser, Marius Petrache.

Primele teste vor fi făcute în solariile de tomate de la USAMV București, urmând ca apoi, gelurile să fie testate la scară mare, în solariile Marcoser, din Matca, județul Galați.

„Noi ne-am implicat doar în proiecte pe care le-am simțit viabile, iar Gel-Treat este unul dintre acestea. Credem că produsul final va avea impactul scontat în piață, în primul rând prin faptul că este natural, nu este chimic și apoi, prin toate beneficiile pe care le oferă plantelor. Acesta a fost deja obținut de către ICPI, iar în acest moment, așteptăm să ne fie livrat. Apoi, urmează să îl condiționăm, pentru a-l aduce într-o formă comercială, după care începem testarea la tomate și urmărim evoluția în timp. De asemenea, vom alege o variantă de condiționare, pe care o considerăm cea mai bună și o trimitem la Marcoser, pentru testare la nivel mare, în vederea demonstrării productibilității procedeului și comercializării cu succes a produsului finit”, a explicat Prof. Dr. Ștefana Jurcoane, de la USAMV București.

După finalizarea testelor, se vor măsura rezultatele, iar dacă acestea vor fi în parametrii prevăzuți, se va demara producția. Produsul inovator va fi disponibil pe piața din România, fiind inclus în portofoliul Marcoser.

„Noi considerăm că aceste produse, care sunt realizate din subproduse din alte industrii, reprezintă soluția viitorului. Acestea răspund la conceptul de economie circulară și la tot ce înseamnă ecologie, fiind un produs organic cu proprietăți de a elibera și azotul organic, pe timp mai îndelungat și mai biocompatibil, fiind de origine organică. Acesta va oferi eficiență nu doar în nutriție, ci și în biostimulare, ajutând planta să se dezvolte mai bine, precum și rezistența la schimbări climatice”, menționează Dr. Ing. Carmen Gaidau, din cadrul ICPI.  

(Proiect susținut de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, CNS/CCCDI-UEFISCDI, numărul de proiect PN-III-P3-3.5-EUK-2019-0249, E!13432 GEL-TREAT în cadrul PNCDI III)

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Fătarea la vaci: de ce și cu cât aceasta poate întârzia

Crescătorii de bovine destul de des se plâng, că vacile lor întârzie cu fătarea. Este important să ne clarificăm...
- adv -spot_img

APIA primește cereri pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor

Cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2022, avizate de Agenţia...

Grâul şi lactatele continuă să împingă în sus preţurile mondiale la alimente

Indicele global al preţurilor produselor alimentare şi-a continuat creşterea în luna noiembrie, pentru a patra lună consecutiv, stimulate de...

Noi pe Facebook

De citit

APIA va demara joi autorizarea plăţilor finale pentru anul de cerere 2021

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției