20.9 C
București
joi, 28 septembrie, 2023

-

HomepageAdvExim Banca Românească emite garanţii de stat pentru proiecte de energie regenerabilă

Exim Banca Românească emite garanţii de stat pentru proiecte de energie regenerabilă

Exim Banca Românească a lansat un nou produs de garantare în numele şi în contul statului român care facilitează accesul la finanţare al companiilor care implementează proiecte de investiţii în domeniul energiei regenerabile, precum energie eoliană, solară şi geotermală, energie hidroelectrică, biomasă, a anunţat miercuri banca.

Conform sursei citate, garanţia poate acoperi până la 80% din valoarea finanţării şi se acordă pentru creditele noi destinate acoperirii cheltuielilor de investiţii şi/sau capitalului de lucru necesar implementării proiectului de investiţii în domeniul energiei regenerabile, inclusiv pentru credite destinate susţinerii proiectelor finanţate din fonduri nerambursabile.

„Extinderea portofoliului de produse oferite în cadrul activităţii de mandat al statului român de către Exim Banca Românească, prin lansarea garanţiilor pentru proiecte de investiţii în energie regenerabilă, susţine demersurile constante ale băncii de a sprijini activ sectoarele cheie ale economiei naţionale. Suntem conectaţi permanent la evoluţiile economice şi la cerinţele clienţilor noştri şi, în acelaşi timp, avem în vedere ajustarea instrumentelor noastre financiare pentru susţinerea investiţiilor care contribuie la materializarea ţintelor ESG şi la crearea de valoare în economie. Exim Banca Românească susţine finanţarea viitorului sustenabil şi sunt încrezător în capacitatea băncilor comerciale locale de a prezenta proiecte viabile în domeniul energiei curate, care să beneficieze de acest tip de garanţii de stat”, a declarat Traian Hălălăi, preşedintele executiv al Exim Banca Românească.

Proiectele eligibile pentru acordarea de garanţii de stat în cadrul acestei scheme pot consta în: realizarea de capacităţi de producţie a energiei electrice din surse regenerabile şi a hidrogenului verde, realizarea de capacităţi de producţie a bateriilor pentru stocarea energiei electrice, a celulelor şi panourilor fotovoltaice, a echipamentelor şi/sau materialelor de construcţie fotovoltaice, precum şi în cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz şi/sau încălzire centralizată.

De asemenea, proiectele eligibile pot consta în construire de capacităţi de transport, distribuţie şi stocare a energiei electrice/termice şi a gazelor naturale (inclusiv în combinaţie cu hidrogenul verde) şi construirea de sisteme de producere a energiei electrice prin metoda aerului comprimat şi a turbinelor pe gaz lichefiat, pentru echilibrarea reţelelor electrice, precum şi construirea de capacităţi de prelucrare a deşeurilor menajere, care au în componenţă şi producerea de energie electrică cu ajutorul derivatelor din deşeuri.

„Noua schemă de garantare respectă prevederile Comunicării Comisiei Europene cu privire la aplicarea articolelor 87 şi 88 din Tratatul CE privind ajutoarele de stat sub formă de garanţii fiind destinată să asigure facilitarea accesului la finanţare al companiilor de proiect/Special Purpose Vehicles (SPV), care implementează proiecte de investiţii destinate să contribuie la îndeplinirea obiectivelor Pactului Verde European, ca strategie de creştere sustenabilă a economiei europene şi combaterea schimbărilor climatice, în concordanţă cu angajamentele UE, inclusiv a obiectivelor naţionale stabilite în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, componenta „Energie” (PNRR-E)”, se menţionează în comunicat.

Exim Banca Românească este o bancă universală 100% românească, aflată în top 10 cele mai mari instituţii de credit după active. Banca oferă clienţilor săi, persoane fizice şi juridice, o gamă largă de produse şi servicii, adaptate nevoilor acestora. Independent de componentele specifice unei bănci universale, Exim Banca Românească continuă să acţioneze pe segmentul garanţiilor şi asigurărilor de stat, conform mandatului primit din partea statului român. 

EximBank
EximBankhttps://www.eximbank.ro
EximBank este o instituție specializată care se implică activ în susținerea și promovarea mediului de afaceri românesc.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

BASF Innovation Hub 2023 prelungește termenul de înscrieri cu două săptămâni

BASF și AHK România revin cu noutăți în ceea...

Conferința „Business-ul Fructelor în Republica Moldova” va avea loc în acest an pe 7 și 8 decembrie

Cea de-a IX-a ediție a Conferinței „Business-ul Fructelor în Republica Moldova”, cel mai important eveniment național în domeniul fructelor, va avea...

DN AGRAR, creștere de aproape 30% a cifrei de afaceri și triplarea profitului în primul semestru din 2023

DN AGRAR Group (simbol BVB: DN), cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, lider în producţia de lapte...

Corteva prezintă fermierii campioni la rapiță din Transilvania

Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semănat din această toamnă, se pregătesc deja de primele intervenții în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole