19.2 C
București
miercuri, 7 iunie, 2023

-

HomepageAdvCum pot obține fermierii din România venituri suplimentare prin practicile agricole regenerative

Cum pot obține fermierii din România venituri suplimentare prin practicile agricole regenerative

Agricultura conservativă are foarte multe beneficii, atât pentru fermieri și mediul înconjurător, cât și pentru sănătatea consumatorilor. Atunci când sunt adaptate nevoilor fiecărei ferme, tehnologiile agricole au potențialul de a crește veniturile fermierilor și de a menține echilibrul în cadrul fermei.

Piața agriculturii conservative înregistrează o creștere remarcabilă, atingând pragul de 16,8 miliarde de dolari până în 2017.

Tehnologiile de agricultură regenerativă stimulează biodiversitatea solului și materia organică, contribuind la reziliența solurilor, fiind și mai capabile să suporte efectele schimbărilor climatice, precum inundațiile și seceta.

Recoltele prospere și culturile bogate în nutrienți rezultă din soluri sănătoase. În plus, astfel de practici reduc scurgerea și eroziunea, rezultând o calitate mai bună a apei, atât în fermă, cât și în afara acesteia.

Pe lângă un an secetos de recoltă, provocările geopolitice continuă să afecteze fermierii din România la nivelul costurilor cu inputurile agricole, gazele și energia. Pe acest fond, sistemele de certificare a carbonului din sol, cum ar fi AgreenaCarbon, cel mai mare program de certificare a carbonului din sol din lume acreditat la nivel internaţional, joacă un rol esenţial în sprijinirea fermierilor din perspectiva oferirii unui surse suplimentare de venit prin vânzarea certificatelor.

Pașii pe care fermierul trebuie să-i urmeze pentru obținerea certificatelor

Agreena a dezvoltat primul program de certificare a carbonului din sol din Europa, acreditat la nivel internațional, AgreenaCarbon. Pentru a beneficia de certificatele de carbon, fermierul se înscrie pe platformă și își introduce datele privind activitatea desfășurată pe terenurile cultivate din ultimii 5 ani, pentru a-și calcula potențialul de câștig.

Ulterior, fermierul își poate planifica strategia de management a câmpului, cu sprijinul consultanților AgreenaCarbon. Un beneficiu pentru fermieri este că primii doi pași nu necesită niciun angajament din partea acestora, întrucât specialiștii implicați în cadrul programului se vor deplasa pe teren.

După sezonul de recoltare, fermierul se va autentifica în platformă și va putea raporta datele reale ale câmpurilor, precum consumul efectiv de îngrășăminte și combustibil, cât și metodele de prelucrare a solului.

Dacă fermierul este interesat să participe în programul Agreena după ce și-a văzut potențialul de câștig, acesta va avea o întâlnire cu echipa pentru a se asigura că datele sunt introduse corect, urmând semnarea contractului.

Principalele avantaje ale certificatelor de carbon

Certificatele sunt verificate amănunțit în programul AgreenaCarbon, aliniat la cele mai recente date IPCC (folosind Cool Farm Tool) – standard pentru emisiile de gaze cu efect de seră.

Un alt beneficiu menit să-l ajute pe fermier în munca sa este faptul că acesta are posibilitatea să păstreze certificatele, să le vândă, sau ca alternativă, Agreena le va vinde pentru el către companii verificate care doresc să-și compenseze emisiile de carbon pe care nu le pot evita.

Înainte de emiterea certificatelor de CO2 de către Agreena, pe teren sunt efectuate inspecții suplimentare de către un organism independent de verificare lider mondial, DNV.

Numărul de certificate variază pentru fiecare fermă în parte și depinde de o serie de factori, de exemplu, tipul solului, practicile agricole adoptate în fermă. Acestea variază semnificativ de la câmp la câmp, dar, în cele mai multe cazuri, un fermier va primi până la 3 certificate pe hectar. Suma acestora poate varia între 20 și 50 EUR per certificat.

În plus, AgreenaCarbon folosește o metodologie mixtă care poate fi folosită și de fermierii care operează la o scală mai mică. Aceasta stochează timp de cinci ani datele despre sol și cuantifică valorile de referință ale emisiilor de gaze cu efect de seră ale fermierilor, aliniate cu cele mai recente orientări IPCC ale Organizației Națiunilor Unite, monitorizează și raportează reducerile de gaze cu efect de seră și emisiile de carbon.

Pierderea fertilității solului și a biodiversității reprezintă o amenințare pentru supraviețuirea omenirii. Potrivit oamenilor de știință din cadrul Regeneration International, la ritmurile actuale de distrugere a solului (decarbonizarea, eroziunea, desertificarea, poluarea chimică), în următorii 50 de ani nu vom mai avea suficient sol vegetal arabil pentru hrană.

Astfel, practicile agricole conservative nu numai că nu dăunează terenului, ci chiar îl îmbunătățesc considerabil, folosind tehnologii care regenerează și revitalizează solul și mediul, ducând către un sol sănătos, capabil să producă alimente de înaltă calitate, și în cele din urmă, la ferme productive și la comunități și economii sănătoase și durabile.

Agreena
Agreenahttps://agreena.com/ro/
Agreena amplifică puterea eliminării carbonului din sol și capitalul natural pentru a finanța tranziția către agricultura regenerativă.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

BASF anunță câștigătorii celei de-a 8-a ediții a concursului „Povești cu vinuri românești”

BASF Agricultural Solutions România, unul din cei mai mari...

Fede: Peste 500 de pulverizatoare Smartomizer H3O pe principalele piețe de culturi speciale

H3O Smartomizer este un pulverizator remorcat utilizat pentru realizarea tratamentelor în culturile de pomicole și vița de vie. Acesta...

Claudiu Cazacu, XTB: Agricultura oferă României premisele de a deveni centru regional logistic și de producție

România are argintul pe podiumul european al importatorilor și exportatorilor de grâu (date statistice fără varietatea „grâu dur”) în...

ONE SMART SPRAY: Noua tehnologie revoluționară în combaterea buruienilor a ajuns în România

Astăzi a avut loc evenimentul de lansare în România a tehnologiei ONE SMART SPRAY, noua soluție de aplicare a...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole